Bashar al-Assad: Conflictul din Siria este alimentat din strainatate cu ajutorul teroristilor

06-01-2013 11:53

Bashar al-Assad

Conflictul din Siria este alimentat si organizat de forte straine, cu ajutorul "teroristilor" care colaboreaza cu reteaua Al-Qaida, afirma presedintele sirian, Bashar al-Assad, in primul discurs televizat din ultimele trei luni.

"Asistam la un conflict intre natiunea siriana si inamicii sai, intre poporul sirian si criminali", a declarat liderul sirian, denuntand presupuse "tentative de divizare a Siriei".

"Siria nu va depasi criza actuala fara o mobilizare deplina la nivel national", a continuat Bashar al-Assad. Siria va continua sa combata "terorismul" si, in acelasi timp, sa caute o solutie politica pentru reconciliere, a afirmat presedintele Bashar al-Assad, citat de CNN.

"Ne-am intalnit astazi, iar suferinta este coplesitoare pe teritoriul sirian. Nu exista niciun motiv de bucurie in contextul in care nu avem securitate si stabilitate pe strazile oraselor noastre. Este natiunea noastra, a tuturor, trebuie sa o aparam", a spus al-Assad.

"Este un conflict al celor care vor sa se razbune pe poporul sirian prin divizarea tarii. Acestia sunt dusmanii poporului si dusmanii lui Alah. Iar dusmanii lui Allah vor merge in iad", a continuat al-Assad.

"Suntem intr-o situatie de razboi real si trebuie sa ne concentram pe castigarea razboiului", a spus al-Assad.

Presedintele sirian propune organizarea unei conferinte de reconciliere cu "cei care nu au tradat Siria", conform CNN. Conferinta ar urma sa fie succedata de formarea unui nou guvern si de emiterea unui decret de amnistiere generala a rebelilor, catalogati drept "teroristi".

"Prima etapa a unei solutii politice va necesita oprirea finantarii si inarmarii opozitiei din strainatate, incetarea operatiunilor teroriste si restabilirea controlului asupra frontierelor. Nu vom purta dialog cu o marioneta a Occidentului", a spus liderul sirian.

Bashar al-Assad s-a adresat natiunii in fata unei multimi adunate la Casa de Cultura si Arta din centrul Damascului. A fost primul discurs al acestuia din iunie 2012, scrie CNN. De atunci, zeci de mii de sirieni au fost ucisi, iar tara se zbate in continuare in haos, departe de a ajunge la incetarea conflictului. Acum insa, lupta dintre rebeli si fortele loiale presedintelui a ajuns mai aproape de palatul lui Bashar al-Assad, unele lupte desfasurandu-se in apropiere de Damasc.

In conferinta pe care a sustinut-o in luna iunie, Bashar al-Assad a facut apel la "unitate". "Ne aflam in stare de razboi, in toate sensurile. Iar cand ne aflam in stare de razboi ne concentram sa castigam acest razboi.", a spus atunci al-Assad.

Insa ultimele informatii din Siria arata ca rebelii castiga teren tot mai mult.

Peste 60.000 de persoane au fost ucise de la inceputul conflictului din Siria, la jumatatea lui martie 2011, a anuntat miercuri inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, citat de AFP. Inaltul Comisariat a intocmit o lista cu 59.648 de persoane ucise in Siria de la inceputul conflictului si pana la sfarsitul lui noiembrie 2012.

"Dat fiind faptul ca acest conflict a continuat fara intrerupere de la sfarsitul lui noiembrie, putem presupune ca peste 60.000 de persoane au fost ucise pana la inceputul lui 2013", a declarat inaltul Comisar ONU, Navi Pillay.

Luptele dintre rebeli si soldati si bombardamentele aeriene si ale artileriei provoaca zilnic zeci de morti.

Sursa: CNN, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26