Serghei Şoigu: Dacă NATO va oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, vom răspunde în consecinţă
Capacitatea militară a Ucrainei a fost avariată grav, a declarat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, care a reafirmat că principalele obiective ale primei faze a ''operaţiunii militare speciale'' ruse au fost atinse, transmite Reuters.
Într-o întâlnire televizată, Şoigu a spus că Rusia va răspunde pe măsură dacă NATO îi va furniza Ucrainei avioane şi sisteme de apărare aeriană.
"Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă", a transmis Şoigu, citat de EFE.
Ministrul rus a afirmat din nou că furnizarea de arme letale Ucrainei de către Occident este "iresponsabilă". "Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni", susţine el.
Şoigu a anunţat că, în ultimele două săptămâni, Rusia a ucis "în campania militară din Ucraina circa 600 de mercenari străini şi peste 500 au părăsit ţara". Ministrul rus, care a lăudat "marele profesionism, curaj şi dezinteres" al militarilor ruşi în Ucraina, a reiterat că "s-au încheiat obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii militare speciale" din Ucraina. "Acest lucru ne permite să ne concentrăm atenţia şi principalele eforturi în vederea obţinerii obiectivului principal: eliberarea Donbasului", a insistat Şoigu, potrivit Agerpres.
Ministrul rus a reiterat că Rusia "a obţinut supremaţia aeriană. Forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană au fost practic distruse". Şoigu a spus că, din cele 152 de avioane cu care erau dotate forţele armate ucrainene înainte de începerea războiului, 123 au fost distruse, din cele 149 de elicoptere, 77 au fost distruse, şi din cele 180 de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă şi medie de acţiune, 152 au fost anihilate.
Totodată, Şoigu a susţinut din nou că "forţele navale ale ţării (Ucrainei) au încetat să mai existe" şi că "toate formaţiunile forţelor de asalt terestre şi aeropurtate au suferit pagube importante".
În fine, Şoigu a mai spus că noii recruţi care se vor fi încorporaţi pentru a efectua serviciul militar obligatoriu în această primăvară nu vor fi trimişi în zone de conflict. "Vă rog să reţineţi faptul că recruţii nu vor fi trimişi în niciun punct fierbinte", a insistat el.
Recrutările pentru serviciul militar obligatoriu pentru toţi bărbaţii care au împlinit 18 ani încep la 1 aprilie în Rusia şi se încheie la 15 iulie, iar primii recruţi înscrişi în mai vor participa la un antrenament profesionist care va dura între trei şi cinci luni, a spus Şoigu. Totodată, toţi militarii recrutaţi primăvara trecută vor fi trimişi acasă odată ce-şi vor fi încheiat pregătirea militară, a mai adăugat el, precizând că în acest an 134.000 de ruşi vor trebui să efectueze serviciul militar obligatoriu, "mai puţini ca în 2021".
Totodată, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia îşi va continua ostilităţile împotriva Ucrainei, în pofida tratativelor de pace începute marţi la Istanbul.
''Forţele armate ruse continuă operaţiunea militară specială'', a spus purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov, potrivit dpa, care citează Interfax. Konaşenkov a adăugat că loviturile aeriene ruse au distrus 68 de obiective militare ucrainene începând de luni, printre care două depozite de muniţii, trei drone şi trei depozite de combustibil.
De asemenea, Ministerul Apărării rus a confirmat un atac cu rachetă asupra unui depozit de combustibil în regiunea Rivne, din nord-vestul Ucrainei. Combustibilul era destinat unor echipamente militare ucrainene desfăşurate în suburbiile Kievului.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe rus a acuzat marţi SUA de efectuarea zilnică a unor ample operaţiuni cibernetice contra instituţiilor de stat ruse şi a promis că îi va găsi pe cei responsabili pentru ''agresiunea cibernetică''.
''Nu ar trebui să existe niciun dubiu asupra faptului că agresiunea cibernetică declanşată contra Rusiei va conduce la consecinţe grave pentru instigatorii şi autorii ei'', a subliniat diplomaţia rusă într-un comunicat.
Rusia îşi numeşte agresiunea lansată pe 24 februarie împotriva Ucrainei drept ''operaţiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea'' ţării vecine.