Separatiștii din Transnistria critică dotarea Republicii Moldova cu transportoare Piranha: „Înarmarea nu este o decizie bună”
Separatiștii din Transnistria sunt nemulțumiți că Republica Moldova își întărește armata.
Așa zisul ”ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că ”militarizarea și înarmarea nu este o decizie bună și constructivă”, după ce Chișinăul a anunțat că va primi transportoare blindate de tip Piranha din partea Germaniei.
”Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu vor duce la nimic bun. O arată chiar experiența mondială”, a declarat Ignatiev, citat de deschide.md.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Afirmațiile acestuia vin în contextul în care Transnistria este înarmată până în dinți, notează sursa citată. Conform unei analize efectuate în 2022 de Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1.600 militari ruși staționați ilegal, separatiștii au o armată de aproximativ 6.000 de soldați.
Potrivit deschide.md, forțele transnistriene sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiștii au luat din depozitele armatei ruse 13 mii de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartușe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unități, echipamente de comunicații, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere.
Totuși, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. În urma desființării Armatei a 14-a, separatiștii au primit și mai mult armament.
Sursa: Deschide.md
Etichete: germania, Republica Moldova, Transnistria, Tiraspol, inarmare,
Dată publicare:
10-01-2023 15:59