Decizia instanței în cazul Carinei Țurcan, acuzată de Kremlin de spionaj
Carina Ţurcan, femeia de afaceri arestată în Rusia pentru spionaj și acuzată că ar fi furnizat informații secrete unor țări, printre care și România, va rămâne după gratii, au decis judecătorii.
Tribunalul Lefortovo a decis vineri prelungirea arestului pentru Carina Ţurcan până pe 14 noiembrie, într-o şedinţă de judecată desfăşurată cu uşile închise. Măsura a fost cerută de FSB, deşi avocatul femeii, Ivan Pavlov, spune că aceasta este nevinovată şi că nu există niciun temei pentru ca ea să rămână după gratii, dat fiind că are un fiu minor şi o mamă în vârstă, de care trebuie să aibă grijă.
Avocatul a declarat pentru Interfax că Ţurcan, născută în Moldova dar care în prezent are cetăţenie rusă şi română, este acuzată că, începând din 2004, a început să coopereze în secret cu serviciile de la Chişinău.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 2015, susţine acuzarea, femeia, care pe atunci era membră în consiliului de administraţie al companiei energetice ruseşti Inter RAO, a obţinut o „versiune electronică a proiectului de Ministerului Energiei privind anumite aspecte ale activităţii companiilor energetice rusești din perspctiva cooperării internaționale", document pe care l-ar fi dat apoi agenţilor moldoveni. Experţii consultaţi de FSB (şi care, în general în astfel de procese, vin tot din FSB) spun că proiectul respectiv era secret de stat.
Ţurcan a respins acuzaţiile şi spune că s-a dorit îndepărtarea ei din consiliul de administraţia al Inter RAO din cauză că şi-a păstrat integritatea. Presa rusă afirma acum câteva luni că Ţurcan avea „relaţii foarte bune” cu şeful companiei, Boris Kovalciuk (foto sus), care a fost asistentul lui Dmitri Medvedev înainte ca acesta să devină preşedinte.
Este fiul unui oligarh din anturajul liderului de la Kremlin, Iuri Kolvalciuk, pe care oficialii americani l-au catalogat drept „bancherul personal pentru înalţii oficiali ai Federaţiei Ruse, inclusiv Putin”.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Interfax
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, banci, spionaj, moldova, crimeea, fsb, servicii, carina țurcan, inter rao, iuri kovalciuk,
Dată publicare:
12-08-2018 11:18