Cazul româncei acuzată de spionaj în Rusia a ajuns la Putin. Ce informaţii ar fi dezvăluit


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 25 Iunie 2018 20:08
Categorie: Stiri externe
Carina Țurcan

Kremlinul a fost informat de cazul Carinei Ţurcan, femeia originară din Moldova, dar cu cetăţenie română, pe care serviciile ruseşti o anchetează pentru spionaj în favoarea ţării noastre.

Potrivit RBK, cazul Carinei Ţurcan, arestată de ruşi sub acuzaţia de spionaj în favoarea ţării noastre, a ajuns până la Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat luni că Vladimir Putin a primit, "desigur", rapoarte privind acest caz, care este gestionat de FSB.

O sursă din anchetă a declarat sub protecţia anonimatului pentru RBK că Ţurcan transmitea informaţii secrete despre livările ruseşti de energie electrică către Crimea şi separatiştii din Donbas. Ea ar fi fost supravegheată de servicii mai bine de un an înainte de a fi arestată.

Am primit informații de la serviciile de informațiilor externe, potrivit cărora cineva transmitea informații unui stat membru NATO, România, susţinut de Statele Unite. Erau informaţii politice despre cine lucra cu noi în Ucraina, în Coreea de Nord, în Crimeea și în alte regiuni unde furnizăm energie electrică: le spunea cine cooperează, cinee refuză, cu cine discutăm, ce probleme sunt, ce planuri avem”, a declarat sursa.

Ţurcan era membră a consiliului de administraţie al companiei energetice ruseşti Inter RAO, care deţine monopolul importurilor şi exporturilor de energie electrică din Rusia. După criza din Crimeea, Inter Rao a negociat cu guvernul ucrainean pentru a găsi soluţii care să permită alimentarea cu energie electrică a Crimeei şi regiunii separatiste Donbas, care nu au surse proprii de electricitate.

Potrivit unei surse din anchetă citată de Interfax, Ţurcan ar fi informat SIE din România privind pregătirile pentru un mare proiect energetic în afara Rusiei. “Conform informaţiilor noastre, acest serviciu din România cooperează activ cu CIA”, a afirmat sursa. 

Carina Ţurcan are cetăţenie română, a anunţat săptămâna trecută ministrul român de externe, informaţie confirmată ulterior şi de ambasada ţării noastre la Moscova. Ţurcan respinge toate acuzaţiile autorităţilor ruse. Ea riscă până la 20 de ani de închisoare.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO