Blocaj in America. Pentru prima data in 17 ani, institutiile guvernamentale ale SUA se inchid
Termenul pe care il avea Congresul american pentru un acord cu privire la un nou buget a expirat marti, fara ca cele doua tabere sa ajunga la un consens.
In consecinta, Statele Unite au intrat intr-un nou an bugetar, fara un buget aprobat insa. Astfel, administratia va functiona la cote de avarie. Conform CNN, Guvernul SUA a inceput procesul "de inchidere" la ora locala 12.01 a.m. ET.
Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita din cauza pozitiilor ireconciliabile, relateaza AFP.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe. "Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Toate serviciile si institutiile considerate ne-esentiale vor fi inchise ori isi vor reduce efectivele. Cu cateva ore inainte de termenul limita, Barack Obama a descris in culori sumbre consecintele unei paralizii bugetare.
Barack Obama, presedintele SUA: "Cladirile administrative se vor inchide, expedierea cecurilor va fi amanata, servicii vitale de care depind batrani, veterani, femei si copii, companii si economia noastra vor fi incetinite."
In joc sunt salariile a aproape un milion de americani care lucreaza pentru guvernul federal, a avertizat el. De la aparare pana la serviciile care elibereaza pasapoarte, o multime de institutii s-ar vedea nevoite sa functioneze cu incetinitorul, a adaugat Obama.
Barack Obama, presedintele SUA: "Militarii nostri vor continua sa-si serveasca tara cu pricepere, onoare si curaj, controlorii de trafic aerian, gardienii din inchisori vor ramane la posturile lor, dar salariile lor vor fi amanate pana la deblocarea administratiei."
Marul discordiei este reforma asigurarilor de sanatate, sustinuta de Obama. Legea, adoptata in 2010, prevede asigurarea obligatorie pentru cateva zeci de milioane de americani. Republicanii voiau sa amane cu un an intrarea ei in vigoare si au inclus masura in proiectul de buget aprobat de Camera Reprezentatilor, care a fost insa respins de Senatul dominat de democrati.
John Barrasso, senator republican: "E nepopulara, nu ne-o permitem, afecteaza piata muncii, afecteaza economia."
Statele Unite au mai trecut pe langa o astfel de situatie in 2011, dar au evitat paralizia bugetara cu un acord obtinut in ultima clipa.
In aceasta situatie, cele doua Camere ale Congresului SUA, fiecare controlata de partide diferite, au la dispozitie doar zece ore pentru adoptarea unui text bugetar comun si pentru a evita blocarea activitatilor agentiilor federale.
Ce inseamna "Government Shutdown", blocarea tuturor institutiilor publice in SUA:
- Institutiile si autoritatile statului, printre care si ministerele, vor fi inchise;
- Singurele institutii care vor mai primi finantari salariale sunt armata, inchisorile si siguranta zborurilor;
- 800.000 de angajati din sectorul public, trimisi in concediu fortat;
- Autoritatea de supraveghere bursiera isi va suspenda activitatea.
Efectele blocarii activitatilor guvernamentale in SUA:
Impactul direct al blocarii activitatilor guvernului federal din SUA in lipsa unui acord privind bugetul, care pare tot mai probabila, ar fi relativ mic in ceea ce priveste cresterea economica, dar ar putea avea efecte indirecte defavorabile, potrivit analistilor citati de MarketWatch.
"In timp ce efectul blocajului nu ar afecta grav cresterea economiei SUA, impactul asupra increderii populatiei si oamenilor de afaceri ar putea fi substantial", a declarat Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities.
Consumul, care reprezinta trei sferturi din economia americana, da deja semne de slabiciune, un indice privind increderea populatiei in economie, publicat recent, atingand cel mai redus nivel dupa luna aprilie.
"Increderea consumatorilor este destul de fragila si fara aceasta noua sursa de incertitudine", a spus Richard Curtin, economist sef la University of Michigan/Thomson Reuters, care calculeaza un indice privind increderea.
TD Securities estimeaza ca fiecare saptamana de blocaj al activitatilor guvernului federal ar putea taia cresterea economica cu 0,2 puncte procentuale.
In absenta unui acord de ultim moment, o parte din activitatile guvernului federal vor fi oprite incepand de marti.
Un alt cost direct care este deseori trecut cu vederea este cel al administrarii opririi activitatilor si problemele asociate. Ultimul mare eveniment de acest gen, produs in 1995-1996, a costat guvernul 1,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Congresului.
La nivelul actual al dolarului, aceste costuri de administrare ar fi de aproape 2,1 miliarde de dolari.
Exista si alte costuri greu de estimat, cum ar fi impactul asupra credibilitatii SUA, in special odata cu apropierea termenului limita pana la care ar trebui majorat plafonul de indatorare a tarii.
"Atentia se indreapta spre impactul mai sever al mentinerii plafonului de indatorare", considera analisti ai Nomura Group.
Oprirea activitatilor guvernului federal va afecta si calendarul publicarii unor date economice asteptate cu interes de pietele financiare si oficiali, care vor sa afle daca economia este suficient de solida pentru a face posibila restrangerea masurilor de stimulare de catre Rezerva Federala.
Barack Obama sustine ca nu este "resemnat" cu blocarea statului federal
Presedintele american Barack Obama a afirmat luni ca nu s-a "resemnat" cu blocarea statului federal, care pare a fi iminenta data fiind absenta unui acord privind bugetul, intre democratii si republicanii din Congres, relateaza AFP.
In fata jurnalistilor din Biroul Oval, cu mai putin de 12 ore inainte de sfarsitul anului bugetar, Obama a anuntat ca se va intalni luni si marti cu responsabilii Congresului insa nu va negocia sub amenintarea unei inchideri a serviciilor guvernamentale sau a neplatii datoriei suverane a Statelor Unite.
"Am spus deja, Congresul are doua responsabilitati: votarea unui buget, plata facturilor. Nu sunt doar deschis la negocieri pentru a obtine un buget pe termen lung, chiar doresc sa port aceste negocieri", a continuat Obama, care a facut aceste declaratii dupa ce s-a intalnit cu premierul israelian Benjanim Netanyahu la Casa Alba.
"Singurul mod de a face aceasta este ca toata lumea sa se aseze la masa cu buna credinta, fara a ameninta ca sunt atacate drepturile femeilor, veteranilor sau copiilor cu o inchidere a serviciilor federale, si desigur nu putem purta negocieri sub amenintarea unei neplati a datoriei, care ar fi o premiera in istoria Statelor Unite", a adaugat el.
What will happen if the US government shuts down? Explained in 60 seconds: http://t.co/wW3eOR7HZR & pic.twitter.com/XmGQQSE3J5
— BBC News (World) (@BBCWorld) September 30, 2013
Senate reject's House's funding bill, 54-46 http://t.co/oOd8mX7Ami
— Huffington Post (@HuffingtonPost) September 30, 2013
BREAKING NEWS: Senate kills House ObamaCare provisions http://t.co/ZCwe3ogpY6
— Fox News Alert (@foxnewsalert) September 30, 2013
BREAKING: Shutdown looming, Senate rejects conditions imposed by House GOP on temporary spending bill.
— The Associated Press (@AP) September 30, 2013
If government shuts down, who's at fault? http://t.co/m4t2cv7RwO Results so far: 16% say House, 21% Senate, 34% Obama, 30% all of the above
— Fox News (@FoxNews) September 30, 2013
10 things you might not know about the US government shutdown http://t.co/LJLqOmtcYy%3c/a>
— The Telegraph (@Telegraph) September 30, 2013
The last government shutdown cost taxpayers an estimated $2 billion in today’s dollars http://t.co/Xuk3jF9tKZ%3c/a>
— msnbc (@msnbc) September 30, 2013
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: SUA, buget, senat, congres, sanatate, barack obama, republicani,
Dată publicare:
30-09-2013 21:34