Blocaj in America. Pentru prima data in 17 ani, institutiile guvernamentale ale SUA se inchid

×
Codul embed a fost copiat

Termenul pe care il avea Congresul american pentru un acord cu privire la un nou buget a expirat marti, fara ca cele doua tabere sa ajunga la un consens.

In consecinta, Statele Unite au intrat intr-un nou an bugetar, fara un buget aprobat insa. Astfel, administratia va functiona la cote de avarie. Conform CNN, Guvernul SUA a inceput procesul "de inchidere" la ora locala 12.01 a.m. ET.

Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita din cauza pozitiilor ireconciliabile, relateaza AFP.

"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe. "Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.

Toate serviciile si institutiile considerate ne-esentiale vor fi inchise ori isi vor reduce efectivele. Cu cateva ore inainte de termenul limita, Barack Obama a descris in culori sumbre consecintele unei paralizii bugetare.

Citește și
bashar al assad vladimir putin
Valizele cu bani ale lui Bashar al-Assad au ajuns în Rusia cu mult înainte de căderea regimului. Ce a făcut cu 250 mil. USD

Barack Obama, presedintele SUA: "Cladirile administrative se vor inchide, expedierea cecurilor va fi amanata, servicii vitale de care depind batrani, veterani, femei si copii, companii si economia noastra vor fi incetinite."

In joc sunt salariile a aproape un milion de americani care lucreaza pentru guvernul federal, a avertizat el. De la aparare pana la serviciile care elibereaza pasapoarte, o multime de institutii s-ar vedea nevoite sa functioneze cu incetinitorul, a adaugat Obama.

Barack Obama, presedintele SUA: "Militarii nostri vor continua sa-si serveasca tara cu pricepere, onoare si curaj, controlorii de trafic aerian, gardienii din inchisori vor ramane la posturile lor, dar salariile lor vor fi amanate pana la deblocarea administratiei."

Marul discordiei este reforma asigurarilor de sanatate, sustinuta de Obama. Legea, adoptata in 2010, prevede asigurarea obligatorie pentru cateva zeci de milioane de americani. Republicanii voiau sa amane cu un an intrarea ei in vigoare si au inclus masura in proiectul de buget aprobat de Camera Reprezentatilor, care a fost insa respins de Senatul dominat de democrati.

John Barrasso, senator republican: "E nepopulara, nu ne-o permitem, afecteaza piata muncii, afecteaza economia."

Statele Unite au mai trecut pe langa o astfel de situatie in 2011, dar au evitat paralizia bugetara cu un acord obtinut in ultima clipa.

In aceasta situatie, cele doua Camere ale Congresului SUA, fiecare controlata de partide diferite, au la dispozitie doar zece ore pentru adoptarea unui text bugetar comun si pentru a evita blocarea activitatilor agentiilor federale.

Ce inseamna "Government Shutdown", blocarea tuturor institutiilor publice in SUA:

- Institutiile si autoritatile statului, printre care si ministerele, vor fi inchise;
- Singurele institutii care vor mai primi finantari salariale sunt armata, inchisorile si siguranta zborurilor;
- 800.000 de angajati din sectorul public, trimisi in concediu fortat;
- Autoritatea de supraveghere bursiera isi va suspenda activitatea.

Efectele blocarii activitatilor guvernamentale in SUA:

Impactul direct al blocarii activitatilor guvernului federal din SUA in lipsa unui acord privind bugetul, care pare tot mai probabila, ar fi relativ mic in ceea ce priveste cresterea economica, dar ar putea avea efecte indirecte defavorabile, potrivit analistilor citati de MarketWatch.

"In timp ce efectul blocajului nu ar afecta grav cresterea economiei SUA, impactul asupra increderii populatiei si oamenilor de afaceri ar putea fi substantial", a declarat Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities.

Consumul, care reprezinta trei sferturi din economia americana, da deja semne de slabiciune, un indice privind increderea populatiei in economie, publicat recent, atingand cel mai redus nivel dupa luna aprilie.

"Increderea consumatorilor este destul de fragila si fara aceasta noua sursa de incertitudine", a spus Richard Curtin, economist sef la University of Michigan/Thomson Reuters, care calculeaza un indice privind increderea.

TD Securities estimeaza ca fiecare saptamana de blocaj al activitatilor guvernului federal ar putea taia cresterea economica cu 0,2 puncte procentuale.

In absenta unui acord de ultim moment, o parte din activitatile guvernului federal vor fi oprite incepand de marti.

Un alt cost direct care este deseori trecut cu vederea este cel al administrarii opririi activitatilor si problemele asociate. Ultimul mare eveniment de acest gen, produs in 1995-1996, a costat guvernul 1,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Congresului.

senatul sua


La nivelul actual al dolarului, aceste costuri de administrare ar fi de aproape 2,1 miliarde de dolari.

Exista si alte costuri greu de estimat, cum ar fi impactul asupra credibilitatii SUA, in special odata cu apropierea termenului limita pana la care ar trebui majorat plafonul de indatorare a tarii.

"Atentia se indreapta spre impactul mai sever al mentinerii plafonului de indatorare", considera analisti ai Nomura Group.

Oprirea activitatilor guvernului federal va afecta si calendarul publicarii unor date economice asteptate cu interes de pietele financiare si oficiali, care vor sa afle daca economia este suficient de solida pentru a face posibila restrangerea masurilor de stimulare de catre Rezerva Federala.

Barack Obama sustine ca nu este "resemnat" cu blocarea statului federal

Presedintele american Barack Obama a afirmat luni ca nu s-a "resemnat" cu blocarea statului federal, care pare a fi iminenta data fiind absenta unui acord privind bugetul, intre democratii si republicanii din Congres, relateaza AFP.

In fata jurnalistilor din Biroul Oval, cu mai putin de 12 ore inainte de sfarsitul anului bugetar, Obama a anuntat ca se va intalni luni si marti cu responsabilii Congresului insa nu va negocia sub amenintarea unei inchideri a serviciilor guvernamentale sau a neplatii datoriei suverane a Statelor Unite.

"Am spus deja, Congresul are doua responsabilitati: votarea unui buget, plata facturilor. Nu sunt doar deschis la negocieri pentru a obtine un buget pe termen lung, chiar doresc sa port aceste negocieri", a continuat Obama, care a facut aceste declaratii dupa ce s-a intalnit cu premierul israelian Benjanim Netanyahu la Casa Alba.

"Singurul mod de a face aceasta este ca toata lumea sa se aseze la masa cu buna credinta, fara a ameninta ca sunt atacate drepturile femeilor, veteranilor sau copiilor cu o inchidere a serviciilor federale, si desigur nu putem purta negocieri sub amenintarea unei neplati a datoriei, care ar fi o premiera in istoria Statelor Unite", a adaugat el.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Valizele cu bani ale lui Bashar al-Assad au ajuns în Rusia cu mult înainte de căderea regimului. Ce a făcut cu 250 mil. USD
Valizele cu bani ale lui Bashar al-Assad au ajuns în Rusia cu mult înainte de căderea regimului. Ce a făcut cu 250 mil. USD

Valize cu bani au ajuns la Moscova, în avioanele lui Bashar al-Assad, din Siria. 250 de milioane de dolari au fost folosiți pentru plata datoriilor, dar și pentru investiții în Rusia.

Mai multe cancelarii străine au contactat noua putere din Siria. Gruparea islamistă HTS, considerată „teroristă”
Mai multe cancelarii străine au contactat noua putere din Siria. Gruparea islamistă HTS, considerată „teroristă”

Cancelariile străine, iniţial prudente, îşi intensifică eforturile de a stabili contacte cu noua putere islamistă din Siria, la o săptămână după căderea regimului Bashar al-Assad, relatează AFP.

Cel mai mare patinoar acoperit din lume, deschis la Paris. Marele Palat al Gheții se întinde pe 3.000 de metri pătrați
Cel mai mare patinoar acoperit din lume, deschis la Paris. Marele Palat al Gheții se întinde pe 3.000 de metri pătrați

Cel mai mare patinoar din lume și-a deschis porțile, weekendul trecut, în Orașul Luminilor. Parizienii au câteva săptămâni la dispoziție în care se pot delecta pe gheață, într-un palat veritabil.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.