Senatorul John McCain a murit. Politicianul nu și-a dorit ca Donald Trump să participe la funeraliile sale

×
Codul embed a fost copiat

Senatorul american John McCain, fost candidat la președinția SUA și erou în războiul din Vietnam, a murit la vârsta de 81 de ani. 

În iulie 2017, fusese diagnosticat cu o tumoră cerebrală agresivă şi a fost supus unui tratament medical, la care a renunţat vineri, informează BBC. Anunţul decesului a fost făcut de către biroul său, printr-un scurt mesaj.

„Senatorul John Sidney McCain III a murit la ora 16:28, pe 25 august 2018”, au transmis reprezentanţii biroului său, subliniind că alături de el au fost cei din familie.

John McCain era sub tratament din iulie 2017 pentru un glioblastom, o formă de cancer foarte agresivă cu o rată foarte scăzută de supravieţuire. Familia sa a anunţat vineri că el a decis să întrerupă orice tratament, în faţa avansului implacabil al bolii. El a încetat din viaţă a doua zi.

Imediat, reacţiile au început să apară pentru a saluta memoria acestui monument republican care a supărat cu multă lume, inclusiv din propria familie politică, însă al cărui devotament patriotic a fost recunoscut de toţi.

Citește și
John McCain
John McCain spitalizat pentru efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

„John şi cu mine veneam din generaţii diferite, am avut origini complet diferite şi ne-am înfruntat la cel mai înalt nivel al politicii. Dar am împărtăşit, în pofida diferenţelor noastre, o fidelitate faţă de ceva foarte înalt, idealurile pentru care generaţii întregi de americani şi de imigranţi s-au luptat şi s-au sacrificat", a declarat fostul preşedinte democrat Barack Obama care l-a învins la prezidenţialele din 2008.

Liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a propus ca aripa Senatului în care John McCain şi-a avut biroul să îi poarte numele.

Preşedintele Donald Trump, în conflict cu senatorul republican, a scris pe Twitter un scurt mesaj de condoleanţe, fără niciun cuvânt despre cariera şi viaţa acestuia.

„Condoleanţele mele şi respectul meu cel mai sincer pentru familia senatorului John McCain. Inimile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi!", a scris Donald Trump.

Una din ultimele dorinţe exprimate de John McCain a fost clară: el a făcut cunoscut că nu doreşte ca liderul de la Casa Albă să participe la înmormântarea sa.

Spre deosebire de președintele american, cei mai mulţi congresmeni şi foşti congresmeni americani au dat publicităţii un comunicat în minutele după anunţul decesului, fostul preşedinte George W. Bush salutând de exemplu un „om de convingere profundă şi un patriot în cel mai înalt grad".

Fostul preşedinte democrat Bill Clinton a salutat şi el memoria lui John McCain, subliniind că, „de multe ori, el a lăsat deoparte apartenenţa partizană" pentru a servi naţiunea.

Un alt democrat, Al Gore, vicepreşedinte sub Bill Clinton, s-a exprimat în acelaşi sens: „Întotdeauna l-am admirat şi respectat pe John", pentru că el căuta mereu "să găsească un teren de înţelegere, oricât de greu ar fi fost", a spus acesta.

Pentru senatorul republican Lindsey Graham, „America şi Libertatea au pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai lor".

Fiica veteranului, Meghan McCain, a publicat pe contul ei de Twitter un text în care a povestit că a rămas alături de tatăl său până la final, „aşa cum a fost el cu mine la debutul meu".

„Zilele şi anii care vor urma nu vor mai fi la fel fără tatăl meu, dar vor fi zile bune, pline de viaţă şi iubire, din cauza exemplului pe care l-a trăit pentru noi", a scris ea într-o declaraţie pe Twitter.

John McCain a deţinut şase mandate de senator din partea republicanilor şi a fost candidatul la preşedinţie al acestora, în 2008.

McCain a fost pilot în timpul războiului din Vietnam. Când avionul său a fost doborât, a petrecut mai mult de cinci ani ca prizonier de război. A fost supus torturii, ceea ce l-a lăsat cu dizabilităţi de durată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
John McCain, care suferă de o formă agresivă de cancer cerebral, a încetat tratamentul
John McCain, care suferă de o formă agresivă de cancer cerebral, a încetat tratamentul

Familia senatorului John McCain, personalitate marcantă a politicii din SUA, a anunţat vineri că acesta a decis să înceteze tratamentul împotriva cancerului cerebral care i-a fost descoperit de medici acum un an, transmite AFP.

John McCain spitalizat pentru efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului
John McCain spitalizat pentru efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului

Senatorul american John McCain, care suferă de un grav cancer cerebral, s-a internat în spital miercuri, în apropiere de Washington, pentru îngrijiri medicale după "efecte secundare normale" ale tratamentului său, a informat biroul său, scrie AFP.

Senatorul american McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României privind independenţa justiţiei
Senatorul american McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României privind independenţa justiţiei

Senatorul John McCain a transmis un mesaj special cu ocazia Zilei Naţionale a României, subliniind că România şi Statele Unite au o prietenie apropiată şi de durată, bazată pe împărtăşirea valorilor democratice comune

Donald Trump,
Donald Trump, "tradat" de propriul partid. John McCain, operat recent pe creier, a votat pentru pastrarea Obamacare

Dubla infrangere pentru presedintele Donald Trump, in Congresul american. O a treia tentativa de a aboli Obamacare, legea asigurarilor medicale, a esuat, sabotata chiar de republicani.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.