Semnele vitale ale Pământului arată un viitor sumbru pentru umanitate, spun experții în climă
Multe dintre „semnele vitale” ale Pământului au atins extreme record, indicând faptul că „viitorul omenirii atârnă în balanță”, a declarat un grup de experți de top în climă.
Din ce în ce mai mulți oameni de știință analizează acum posibilitatea unui colaps al societății, se arată în raportul care a evaluat 35 de semne vitale în 2023 și a constatat că 25 erau mai grave decât oricând, inclusiv nivelurile de dioxid de carbon și populația umană.
Acest lucru indică o „nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”, au spus ei.
Temperatura suprafeței și oceanelor Pământului a atins un maxim absolut, condusă de arderea record a combustibililor fosili, a constatat raportul.
Populația umană crește cu o rată de aproximativ 200.000 de persoane pe zi, iar numărul de bovine și ovine cu 170.000 pe zi, toate contribuind la emisiile record de gaze cu efect de seră.
Oamenii de știință au identificat 28 de ”bucle de feedback”, inclusiv creșterea emisiilor de la topirea permafrostului, care ar putea ajuta la declanșarea mai multor puncte critice, cum ar fi prăbușirea calotei glaciare masive din Groenlanda.
Încălzirea globală provoacă fenomene meteorologice extreme din ce în ce mai mortale în întreaga lume, au spus ei, inclusiv uraganele din SUA și valuri de căldură de 50°C în India, cu miliarde de oameni expuși acum la căldură extremă.
Oamenii de știință au spus că scopul lor a fost „de a oferi perspective clare, bazate pe dovezi, care să inspire răspunsuri informate și îndrăznețe de la cetățeni către cercetători și lideri mondiali – vrem doar să acționăm cu sinceritate și să spunem așa cum este”.
Acțiunea decisivă și rapidă era imperativă, au spus ei, pentru a limita suferința umană, inclusiv reducerea arderii combustibililor fosili și a emisiilor de metan, reducerea consumului excesiv și a risipei de către cei bogați și încurajarea trecerii la alimente pe bază de plante.
„Ne aflăm deja în mijlocul schimbărilor climatice abrupte, care pune în pericol viața pe Pământ precum nimic pe care oamenii l-au văzut vreodată”, a spus profesorul William Ripple, de la Universitatea de Stat din Oregon (OSU), SUA, care a co-condus grupul.
„Depășirea ecologică – luarea mai mult decât poate oferi Pământul în siguranță – a împins planeta în condiții climatice mai amenințătoare decât orice au întâmpinat vreodată rudele noastre preistorice.”
Sursa: The Guardian
Etichete: incalzire globala, emisii, clima, omenire, myimpact,
Dată publicare:
08-10-2024 17:34