Seful Serviciilor secrete din SUA confirma interventia Rusiei in campania electorala: "Cele mai periculoase 4 state"

James Clapper - Agerpres

Rusia reprezinta o amenintare majora pentru o intreaga serie de interese ale SUA din cauza "programului sau cibernetic ofensiv extrem de avansat" au anuntat inalti responsabili ai serviciilor americane de informatii.

"Rusia este un actor cibernetic complet care reprezinta o amenintare majora pentru infrastructura guvernamentala, militara, diplomatica, comerciala si de utilitati a SUA", afirma intr-o declaratie comuna pregatita pentru audierea in Comisia pentru servicii armate a Senatului american James Clapper, directorul pentru Informatii nationale, Marcel Lettre, subsecretar de stat al apararii responsabil cu informatiile si Michael Rogers, directorul Agentiei nationale pentru securitate.

Mai mult, potrivit acestora, responsabili rusi de la cele mai inalte niveluri au fost in masura sa autorizeze sustragerea si difuzarea de informatii legate de alegerile din SUA. "Rusia foloseste tehnici si metode informatice pentru a incerca sa influenteze opinia publica din Europa si din Eurasia", adauga oficialii americani. James Clapper, care coordoneaza cele 17 agentii de spionaj americane, a mentionat pe de alta parte in cursul audierii ca, desi serviciile de informatii si expertii independenti au remarcat "o anumita scadere a activitatii" chineze, China continua sa "desfasoare cu succes" activitati de spionaj cibernetic impotriva intereselor americane.

SUA au identificat 30 de state care pot executa atacuri cibernetice

Statele Unite au identificat 30 de tari care dispun de capacitati pentru a executa atacuri cibernetice, foarte periculoase fiind Rusia, China, Iran si Coreea de Nord. “La sfarsitul anului 2016 peste 30 de natiuni dezvoltau capacitati pentru comiterea de atacuri cibernetice”, a afirmat James Clapper,

Citește și
avion militar
Rusia acuza NATO ca a fost la un pas sa ii distruga un avion de pasageri. "Am coborat de urgenta ca sa evitam coliziunea"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Aceasta audiere a fost convocata pentru efectuarea unei analize a rapoartelor in care serviciile secrete americane argumenteaza ca Rusia se afla in spatele atacurilor cibernetice din timpul campaniei electorale pentru presedintia SUA. Responsabilii mentionati au precizat ca, in timp ce atacurile cibernetice chineze au vizat in special companii americane, atacurile iraniene din anii 2012 si 2013 au avut ca tinta sectorul financiar al SUA. De asemenea, Iranul a apelat la spionajul cibernetic si la actiuni de propaganda pe internet. Cat despre Coreea de Nord, sefii serviciilor secrete americane avertizeaza ca aceasta poate executa atacuri informatice distructive cu scopul atingerii unor obiective politice.

Ei nu au precizat si altele dintre cele 30 de tari, dar au atentionat ca SUA sunt ingrijorate in mod deosebit de modul in care grupari teroriste precum Statul Islamic (SI), al-Qaida, Hamas sau Hezbollah folosesc internetul pentru “culegerea de informatii, coordonarea operatiunilor, strangerea de fonduri, propaganda si incitare la actiune”. Gruparea SI a apelat semnificativ la internet pentru a incita asa-numitii “lupi solitari” sa comita atentate in statele occidentale.
 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia.
Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia. "Kremlinul stie ca suntem aici"

Noi tensiuni intre Casa Alba si Kremlin, dupa ce a devenit public faptul ca americanii au trimis in ultima perioada trupe speciale in statele baltice.

Rusia acuza NATO ca a fost la un pas sa ii distruga un avion de pasageri.
Rusia acuza NATO ca a fost la un pas sa ii distruga un avion de pasageri. "Am coborat de urgenta ca sa evitam coliziunea"

Incident aviatic grav in Extremul Orient al Rusiei.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.