Şeful E.ON: Trebuie să ne aşteptăm în orice moment la oprirea livrărilor de gaze ruseşti
Germania trebuie să fie pregătită în orice moment pentru perturbări majore ale livrărilor de gaze ruseşti, a afirmat luni directorul general al companiei energetice E.ON, Leonhard Birnbaum, transmite Reuters, scrie Agerpres.
"Trebuie să ne aşteptăm în orice moment la oprirea livrărilor. Dacă va fi în mai sau în toamnă, este aproape irelevant. Pentru a fi pregătiţi, trebuie să adaptăm planurile noastre de urgenţă la actuala situaţie şi să clarificăm procesele", a declarat şeful companiei germane.
Acesta a susţinut că actualul plan de urgenţă al Guvernului german, care prioritizează gospodăriile în defavoarea industriei în cazul în care este întreruptă aprovizionarea cu gaze, ar trebui reconsiderat, reflectând temerile că numeroase firme s-ar putea prăbuşi într-un astfel de scenariu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Dacă vorbim de perioade lungi şi de întregi state europene (care să nu mai primească gaze ruseşti), trebuie să ne întrebăm dacă vechile răspunsuri încă sunt corecte", a apreciat şeful E.ON.
Până acum livrările de gaze ruseşti către Germania au fost stabile, chiar dacă autorităţile au lansat prima din cele trei etape ale planului de urgenţă, pentru a reflecta perturbările în urma conflictului din Ucraina.
De la începutul invaziei, Germania şi-a intensificat eforturile de diversificare a aprovizionării cu energie pe termen scurt, în special prin construirea de terminale plutitoare de gaze naturale lichefiate.
"Vom face cu greu faţă la următoarele două ierni fără gazele ruseşti, dacă nu vrem să afectăm industria şi economia. Dar apoi nu vom mai avea oţel sau industrie chimică, iar consecinţele vor fi dramatice", a avertizat Birnbaum. Prin urmare, a apreciat acesta, Germania nu ar trebui să sprijine interzicerea gazelor ruseşti.