Peste 100 de civili din Mariupol, scăpați ca din iad din subteranele uzinei Azovstal

×
Codul embed a fost copiat

Peste 100 de civili din Mariupol, care s-au adăpostit, timp de două luni, în subteranele uzinei siderurgice Azovstal au scăpat ca din iad și au ajuns cu autobuzele la Zaporojie, la peste 200 de kilometri distanță, în teritoriul controlat de ucraineni.

Dar au rămas în urmă alte sute de civili, precum și sute de soldași răniți, alături de luptătorii care continuă rezistența din reduta de sub pământ. Și la scurt timp după evacuarea primelor grupuri de civili au reînceput bombardamentele rusești asupra zonei industriale Azovstal, deja în ruină.

Bombardamentele au continuat pe frontul de est dar și în sud.

Femei și copii, ieșiți din buncărele subterane de la Azovstal

Femei, unele cu copii, au ieşit din buncărele subterane de la Azovstal. Ca dintr-o vizuină. Se urcau cu greu pe nişte scări puse peste mormanul de moloz, ajutate de militari ucraineni. Apoi civilii evacuaţi erau conduşi printre ruine către punctul de preluare străbătând exterioarele zonei industriale devastate după două luni de bombardamente.

Femeie: „Nu am văzut lumina soarelui. Eram înfricoşaţi. Două luni de întuneric... Când am ajuns la autobuz i-am spus soțului meu, Vasia, nu mai trebuie să mergem la toaletă cu lanterna? Nu mai trebuie să folosim pungi, găleata (pe post de toaletă)?”

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Evacuarea primelor grupuri de civili s-a desfăşurat sub auspiciile ONU şi Crucii Roşii, iar părţile în conflict au convenit o încetare temporară a focului în scop umanitar.

Mine și proiectile neexplodate

Zelenski: „Pentru prima dată de când a început războiul, acest coridor umanitar chiar a început să funcţioneze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare a focului în zona Azovstal.”

Zecile de civili au fost duşi întâi în teritoriul controlat de ruşi, adică republica autoproclamată Doneţk. De acolo, cei mai mulţi urmau să ajungă în Zaporijia, teritoriul asupra căruia Ucraina deţine controlul. Dar au mai rămas sute de civili şi soldați răniţi în labirintul de tuneluri subterane de la Combinatul siderurgic Azovstal.

Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Regimentului Azov: „Sunt multe dărâmături, bucăţi mari, şi nu avem echipament special să le îndepărtăm. Pe întreg teritoriul Azovstal sunt urmele bombardamentelor. De asemenea, sunt mine şi proiectile de artilerie neexplodate.”

Ce spune Zelenski despre situația din Harkov, Donbas

Mai mult, potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au reluat bombardamentele asupra zonei industriale Azovstal, după două zile de pauză.

Zelenski: „Trupele rusești au continuat să lovească teritoriul statului nostru. Ceea ce aleg ca ținte dovedește încă o dată că războiul împotriva Ucrainei pentru Federaţia Rusă este un război de exterminare. Au distrus depozitele întreprinderilor agricole, au distrus depozitul cu cereale și au tras asupra depozitului cu îngrășăminte. Au continuat să lovească în cartierele rezidențiale din regiunea Harkov, Donbas.”

În regiunea Kievului, în oraşele şi satele rămase în ruină după retragerea forţelor ruse, numeroase familii au pe câte cineva dispărut. Şi se tem că ar putea fi îngropaţi în dărâmăturile clădirilor distruse, sau duşi cu forţa în Rusia, Belarus sau teritoriile ocupate de ruşi din estul Ucrainei.

Mamele vorbesc despre copiii dispăruți

Femeie: „Este extrem de greu, cumplit. Măcar de aş primi vreo veste despre ce s-a întâmplat cu el. Nu m-am gândit niciodată că îmi voi dori să aflu dacă fiul meu este în viaţă sau nu.”

Reporter: Credeţi că fiica dumneavoastră este în viaţă?
Femeie: „Eu îmi spun mereu că este... vreau să cred că există minuni. Poate că au fost capturaţi şi sunt ţinuţi în condiţii cât de cât suportabile.”

La începutul conflictului, Rusia a angajat peste 120 de batalioane, aproximativ 65 la sută din întreaga sa forță de luptă terestră. Și, potrivit evaluării Ministerului britanic al Apărării, probabil că mai mult de un sfert din aceste unități ar fi devenit acum incapabile de luptă. După cifrele prezentate de Ucrainei, care nu pot fi însă verificate, Rusia ar fi pierdut peste 1.000 de tancuri și 350 de avioane de luptă și elicoptere.

Noi amenințări cu arme nucleare

Imagini din apropierea Insulei Șerpilor în Marea Neagră suprind o nouă reușită a marinei ucrainene, care ar fi distrus două nave rusești de patrulare din clasa Raptor, cu o dronă Bayraktar.

Însă războiul continuă: „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile pentru vreo dată anume, nici măcar de 9 mai, Ziua Victoriei,” a declarat Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Propaganda la televiziune rusă a continuat cu noi amenințări cu arme nucleare.

Dmitri Kiseliov, realizator TV supranumit „cel mai toxic propagandist al Kremlinului”: „O altă opțiune este de a arunca Marea Britanie în adâncurile mării folosind vehiculul subacvatic fără pilot, Poseidon, al Rusiei. Nu există niciun mod de a opri această dronă subacvatică, care poate avea o încărcătură nucleară de 100 de megatone. Apoi, explozia unei torpile termonucleare în dreptul coastei Marii Britanii va cauza un tsunami gigantic, de până la 500 de metri înălțime. După ce a trecut peste Insulele Britanice, va transforma orice ar mai fi rămas din acestea într-un deșert radioactiv.”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei
Militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei

Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a apreciat joi un oficial militar american, relatează AFP.

 

Corupție în Ucraina. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unei afaceri cu terenuri în valoare de 7 milioane de euro
Corupție în Ucraina. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unei afaceri cu terenuri în valoare de 7 milioane de euro

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solski, suspectat de corupție, şi-a prezentat demisia, potrivit unei scrisori publicate joi de către preşedintele Parlamentului, relatează AFP, potrivit News.ro.

Șeful NATO:
Șeful NATO: "Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei

"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.