Peste 100 de civili din Mariupol, scăpați ca din iad din subteranele uzinei Azovstal

×
Codul embed a fost copiat

Peste 100 de civili din Mariupol, care s-au adăpostit, timp de două luni, în subteranele uzinei siderurgice Azovstal au scăpat ca din iad și au ajuns cu autobuzele la Zaporojie, la peste 200 de kilometri distanță, în teritoriul controlat de ucraineni.

Dar au rămas în urmă alte sute de civili, precum și sute de soldași răniți, alături de luptătorii care continuă rezistența din reduta de sub pământ. Și la scurt timp după evacuarea primelor grupuri de civili au reînceput bombardamentele rusești asupra zonei industriale Azovstal, deja în ruină.

Bombardamentele au continuat pe frontul de est dar și în sud.

Femei și copii, ieșiți din buncărele subterane de la Azovstal

Femei, unele cu copii, au ieşit din buncărele subterane de la Azovstal. Ca dintr-o vizuină. Se urcau cu greu pe nişte scări puse peste mormanul de moloz, ajutate de militari ucraineni. Apoi civilii evacuaţi erau conduşi printre ruine către punctul de preluare străbătând exterioarele zonei industriale devastate după două luni de bombardamente.

Femeie: „Nu am văzut lumina soarelui. Eram înfricoşaţi. Două luni de întuneric... Când am ajuns la autobuz i-am spus soțului meu, Vasia, nu mai trebuie să mergem la toaletă cu lanterna? Nu mai trebuie să folosim pungi, găleata (pe post de toaletă)?”

Evacuarea primelor grupuri de civili s-a desfăşurat sub auspiciile ONU şi Crucii Roşii, iar părţile în conflict au convenit o încetare temporară a focului în scop umanitar.

Mine și proiectile neexplodate

Zelenski: „Pentru prima dată de când a început războiul, acest coridor umanitar chiar a început să funcţioneze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare a focului în zona Azovstal.”

Zecile de civili au fost duşi întâi în teritoriul controlat de ruşi, adică republica autoproclamată Doneţk. De acolo, cei mai mulţi urmau să ajungă în Zaporijia, teritoriul asupra căruia Ucraina deţine controlul. Dar au mai rămas sute de civili şi soldați răniţi în labirintul de tuneluri subterane de la Combinatul siderurgic Azovstal.

Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Regimentului Azov: „Sunt multe dărâmături, bucăţi mari, şi nu avem echipament special să le îndepărtăm. Pe întreg teritoriul Azovstal sunt urmele bombardamentelor. De asemenea, sunt mine şi proiectile de artilerie neexplodate.”

Ce spune Zelenski despre situația din Harkov, Donbas

Mai mult, potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au reluat bombardamentele asupra zonei industriale Azovstal, după două zile de pauză.

Zelenski: „Trupele rusești au continuat să lovească teritoriul statului nostru. Ceea ce aleg ca ținte dovedește încă o dată că războiul împotriva Ucrainei pentru Federaţia Rusă este un război de exterminare. Au distrus depozitele întreprinderilor agricole, au distrus depozitul cu cereale și au tras asupra depozitului cu îngrășăminte. Au continuat să lovească în cartierele rezidențiale din regiunea Harkov, Donbas.”

În regiunea Kievului, în oraşele şi satele rămase în ruină după retragerea forţelor ruse, numeroase familii au pe câte cineva dispărut. Şi se tem că ar putea fi îngropaţi în dărâmăturile clădirilor distruse, sau duşi cu forţa în Rusia, Belarus sau teritoriile ocupate de ruşi din estul Ucrainei.

Mamele vorbesc despre copiii dispăruți

Femeie: „Este extrem de greu, cumplit. Măcar de aş primi vreo veste despre ce s-a întâmplat cu el. Nu m-am gândit niciodată că îmi voi dori să aflu dacă fiul meu este în viaţă sau nu.”

Reporter: Credeţi că fiica dumneavoastră este în viaţă?
Femeie: „Eu îmi spun mereu că este... vreau să cred că există minuni. Poate că au fost capturaţi şi sunt ţinuţi în condiţii cât de cât suportabile.”

La începutul conflictului, Rusia a angajat peste 120 de batalioane, aproximativ 65 la sută din întreaga sa forță de luptă terestră. Și, potrivit evaluării Ministerului britanic al Apărării, probabil că mai mult de un sfert din aceste unități ar fi devenit acum incapabile de luptă. După cifrele prezentate de Ucrainei, care nu pot fi însă verificate, Rusia ar fi pierdut peste 1.000 de tancuri și 350 de avioane de luptă și elicoptere.

Noi amenințări cu arme nucleare

Imagini din apropierea Insulei Șerpilor în Marea Neagră suprind o nouă reușită a marinei ucrainene, care ar fi distrus două nave rusești de patrulare din clasa Raptor, cu o dronă Bayraktar.

Însă războiul continuă: „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile pentru vreo dată anume, nici măcar de 9 mai, Ziua Victoriei,” a declarat Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Propaganda la televiziune rusă a continuat cu noi amenințări cu arme nucleare.

Dmitri Kiseliov, realizator TV supranumit „cel mai toxic propagandist al Kremlinului”: „O altă opțiune este de a arunca Marea Britanie în adâncurile mării folosind vehiculul subacvatic fără pilot, Poseidon, al Rusiei. Nu există niciun mod de a opri această dronă subacvatică, care poate avea o încărcătură nucleară de 100 de megatone. Apoi, explozia unei torpile termonucleare în dreptul coastei Marii Britanii va cauza un tsunami gigantic, de până la 500 de metri înălțime. După ce a trecut peste Insulele Britanice, va transforma orice ar mai fi rămas din acestea într-un deșert radioactiv.”

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Provocări uriașe pentru OMS: Gaza, în pragul unui colaps sanitar catastrofal.
Provocări uriașe pentru OMS: Gaza, în pragul unui colaps sanitar catastrofal. "Jumătate din Gaza moare acum de foame"

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia "catastrofală" sanitară din Gaza, relatează Reuters.

Poveste neobișnuită. O studentă din Slovacia crește iepurași pentru curse cu obstacole și concursuri de sărituri
Poveste neobișnuită. O studentă din Slovacia crește iepurași pentru curse cu obstacole și concursuri de sărituri

O studentă din Slovacia are o pasiune neobișnuită. Crește iepurași pentru curse cu obstacole și concursuri de sărituri.

„Am văzut teama în ochii lor.” 6 morți și 23 au fost răniți, după ce furtuni violente au lovit statul Tennessee
„Am văzut teama în ochii lor.” 6 morți și 23 au fost răniți, după ce furtuni violente au lovit statul Tennessee

O vijelie a declanșat mici explozii la liniile electrice în Madison, Tennessee.

Recomandări
Bugetul pe anul viitor, pus la punct într-o ședință de 4 ore. Boloș: „Va fi anul educației”
Bugetul pe anul viitor, pus la punct într-o ședință de 4 ore. Boloș: „Va fi anul educației”

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit duminică pentru a pune la punct bugetul pentru anul viitor. A fost o discuție restrânsă la o vilă de protocol din București, din cartierul Primăverii.

Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”
Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România, spune premierul Ciolacu.

Localnicii din comuna argeșeană în care a fost găsită mâna unui criminal sunt terifiați. „Mi-e frică de nu mai pot”
Localnicii din comuna argeșeană în care a fost găsită mâna unui criminal sunt terifiați. „Mi-e frică de nu mai pot”

Zeci de pompieri, salvamontiști, jandarmi și polițiști au căutat prin păduri, lacuri de acumulare și râuri cadavrul a cărui mână a fost găsită în Argeș, pe mijlocul unei șosele din comuna Dragoslavele.