Şeful Consiliului European afirmă că UE trebuie să fie pregătită să primească noi membri până în 2030
Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled, relatează Reuters.
„Cred că trebuie să fim pregătiţi până în 2030 să ne extindem", a spus Michel. „Acest lucru este ambiţios, dar necesar. Arată că suntem serioşi”, a completat preşedintele Consiliului European, citează news.ro.
Cele şase state din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia - se află în diferite stadii ale procesului de aderare la blocul european.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anul trecut, Moldova şi Ucraina au primit statutul de candidat. Georgia aşteaptă să primească şi ea acest statut.
Michel a declarat că, pentru a adera la bloc, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura un sistem judiciar independent, să lupte împotriva crimei organizate şi a corupţiei şi să îşi alinieze politica externă la cea a statelor membre ale UE.
El i-a îndemnat, de asemenea, pe toţi aspiranţii să îşi rezolve conflictele bilaterale înainte de a adera la Uniunea Europeană.
„Trebuie să vă asiguraţi că acele conflicte din trecut nu sunt importate în UE”, a spus el.
Consiliul European va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune, a adăugat Michel.
El a mai spus că pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este aşteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare privind integrarea progresivă ce ar putea permite viitorilor membri să simtă beneficiile participării depline la unele instituţii şi politici ale UE înainte de a deveni în mod oficial membri ai blocului.
Michel a mai declarat că UE va trebui, la rândul său, să implementeze unele reforme pentru a fi pregătită pentru extindere.
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, uniunea europeana, moldova, consiliul european, membri,
Dată publicare:
28-08-2023 16:55