Șeful Comisiei de apărare din Rusia: Moscova va avea nevoie de încă trei săptămâni pentru a opri contraofensiva ucraineană

contraofensiva amanata
Profimedia

Forţele ruse ar putea opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni, după care ar putea să treacă la "acţiuni intense" pe câmpul de luptă, a declarat marţi şeful Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov. 

"Dacă totul continuă în acest ritm, cred că în aproximativ trei săptămâni vom ajunge să respingem contraofensiva şi să trecem la acţiuni intense", a declarat deputatul rus în emisiunea Soloviov Live.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, afirmase luni că forţele ucrainene au recucerit în total 113 kilometri pătraţi în sudul ţării de când au început contraofensiva în urmă cu două săptămâni.

Până în prezent, oficiali ruşi au recunoscut doar pierderea controlului asupra unui sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, însă armata rusă nu a confirmat pierderea satului respectiv, în timp ce Kievul a raportat recucerirea a opt mici localităţi.

În acelaşi timp, ambele părţi raportează lupte grele în sudul Ucrainei şi evidenţiază pierderi grele de personal şi echipament militar în tabăra adversă.

Citește și
Muniție Argeș
Proiectile din Primul Război Mondial, descoperite în Argeș. Ce trebuie să faci dacă găsești muniții neexplodate
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Tactica forţelor ucrainene nu constă în avansa, ci în a provoca "pierderi cât mai mari posibil" trupelor ruse, a declarat marţi reprezentantul autoproclamatei republici populare Lugansk, Andrei Marociko.

"Comandamentul militar ucrainean încearcă să ne epuizeze forţele în anumite sectoare pentru a sparge liniile de apărare de acolo", a declarat Marociko, citat de agenţia de presă rusă oficială TASS.

El a adăugat că pe frontul din Liman, în partea de nord a regiunii Doneţk (est) şi la vest de regiunea Lugansk (est), unităţile ucrainene întreprind diferite stratageme, încercând să atace pe flancuri trupele ruse.

"În grupuri mici, inamicul încearcă să înainteze pe flancuri şi să încercuiască o parte din trupele noastre şi să distragă atenţia unităţilor ruse de la axele principale ale atacurilor lor", a explicat Marociko.

Reprezentantul prorus al regiunii Lugansk a indicat că aceste acţiuni ale forţelor ucrainene se desfăşoară în apropierea localităţilor Nevske, Makiivka, Ternî, ultima fiind situată în regiunea Doneţk.

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene au fost angajate mai degrabă în acţiuni la nivel tactic - contraatacă şi atacă -, iar contraofensiva pe scara largă a Ucrainei nu a început încă, consideră expertul militar ucrainean Oleksandr Melnik, citat marţi de Unian.

"Covenţional vorbind, putem spune că ofensiva a început în sensul că etapa pregătitoare - parte integrantă a operaţiunii - continuă", a declarat Melnik într-un interviu pentru portalul local Obozrevatel. Potrivit acestuia, partea ucraineană nu a angajat încă forţele sale principale în contraofensivă.

Până în prezent, conform unor date, Ucraina a angajat nu mai mult de un sfert din rezervele pe care le pregăteşte de multe luni pentru contraofensiva sa de amploare.

În acelaşi timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina plănuieşte să atace Crimeea, aflată sub control rusesc, cu rachete cu rază lungă de acţiune americane şi britanice şi a avertizat că Rusia va riposta dacă acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.

Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, dar consideră că aceasta nu face parte din ceea ce ea numeşte "operaţiunea sa militară specială", concentrată în estul şi sudul Ucrainei, unde Kievul luptă pentru a-şi recâştiga teritoriul.

Kievul, care spune că luptă pentru supravieţuirea sa într-un război de cucerire colonial, doreşte să-şi recupereze întregul teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, unde se afla baza navală rusă din Marea Neagră.

Şoigu a declarat marţi, într-o reuniune cu responsabili militari, că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina ar plănui să atace Crimeea cu sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune HIMARS, furnizate de SUA, şi rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de Regatul Unit.

"Utilizarea acestor rachete în afara zonei operaţiunii noastre militare speciale ar însemna că SUA şi Marea Britanie ar fi total antrenate în conflict şi ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina", a declarat ministrul rus al apărării.

Generalii şi politicienii ucraineni au declarat în repetate rânduri că nu îşi anunţă planurile militare în avans.

Ucraina susţine că a recucerit opt sate de la începutul contraofensivei sale, iar ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a subliniat că "lovitura cea mare" a Kievului abia urmează să vină, în pofida rezistenţei puternice a trupelor Moscovei.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială", iar Kievul şi Occidentul o denunţă ca pe un act de agresiune neprovocat şi nejustificat, primul de acest gen împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Doi copii de numai nouă ani, printre cele 25.000 de victime ale sterilizărilor forțate și impuse de stat, în Japonia
Doi copii de numai nouă ani, printre cele 25.000 de victime ale sterilizărilor forțate și impuse de stat, în Japonia

Doi copii în vârstă de nouă ani se numără printre cele 25.000 de victime ale sterilizărilor forțate în Japonia, în conformitate cu legea eugeniei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Proiectile din Primul Război Mondial, descoperite în Argeș. Ce trebuie să faci dacă găsești muniții neexplodate
Proiectile din Primul Război Mondial, descoperite în Argeș. Ce trebuie să faci dacă găsești muniții neexplodate

Două proiectile perforante de calibrul 75 mm, trecute prin gura de foc și cu proveniența din Primul Război Mondial, au fost descoperite la ieșire din municipiul Curtea de Argeș, spre Tigveni.

Expoziție de mașini militare vechi, în Buzău. ”E pregătită să plecăm la război cu ea”
Expoziție de mașini militare vechi, în Buzău. ”E pregătită să plecăm la război cu ea”

Vehiculele militare au fost vedete, în weekend, într-o localitate din județul Buzău. După ce au servit patria acum câteva zeci de ani și au participat la numeroase misiuni, acum își trăiesc a doua tinerețe.  

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.