Șeful CIA, dezvăluiri despre cercurile de consilieri ale lui Putin: „Doar unul e vinovat pentru decizia de a porni războiul”
"Crimeea este Ucraina", reafirmă Departamentul de stat al SUA, la exact 9 ani de la începutul ocupației rusești în Peninsulă. Iar Zelenski vrea să înalțe din nou steagul ucrainean în Crimeea.
În tot acest timp, Vladimir Putin le-a spus din nou apăsat rușilor că războiul din Ucraina este o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei și a poporului rus. Și a acuzat NATO că participă direct la conflict înarmând Ucraina.
Într-un interviu acordat principalului canal TV din Rusia, Vladimir Putin și-a reiterat vechea teză a Occidentului care dușmănește Rusia.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Occidentalii nu au decât un singur obiectiv: să fărâmițeze și să distrugă Federația Rusă. S-o rupă în bucăți, pe care să le controleze. Dacă se ajunge aici, soarta rușilor se va schimba drastic. Nici nu știu dacă națiunea rusă va supraviețui. Ei (occidentalii-n.r.) au planul ăsta pus pe hârtie”.
Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat din nou NATO ca participă la război înarmând Ucraina.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cum am putea să ignorăm capacitățile nucleare ale Occidentului? Mai ales când acesta trimite zeci de miliarde de dolari în ajutoare militare în Ucraina, ceea ce presupune într-un fel participare la conflict”.
Cum se întâmplă adesea, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a ținut isonul șefului, ducând chiar mai departe amenințările.
"Desigur, pomparea armelor poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor. Inamicii noştri exact asta fac, nedorind să înţeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranţă la un fiasco total. Pierderi pentru toată lumea. Colaps! Apocalipsa! Să dispară viața pe Pământ până când molozul va înceta să emită radiaţii”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat ziarului Izvestia.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA: „Vrem să ajutăm Ucraina să transforme câștigurile de pe front în pârghii diplomatice pentru negocieri, iar asta implică asistență militară”.
Șeful CIA, despre Putin: „I-au sporit sentimentul că el e un om al destinului”
Pe de altă parte, într-un interviu acordat postului CBS, șeful CIA și-a împărtășit cele mai recente impresii și concluzii despre conflictul din Ucraina. Declarațiile lui William Burns nu sunt de natură să dea speranță într-un sfârșit rapid al războiului.
Margaret Brenna, CBS News: Cu trei luni în urmă v-ați întâlnit la Moscova cu șeful spionjului rusesc. Ați sesizat o deschidere cât de mică?
William Burns, șeful CIA: Nu, discuția pe care am avut-o cu Serghei Narishkin, șeful serviciului rus de informații externe, a fost descurajantă.
Margaret Brenna: Deci, în prezent, contactele cu Rusia sunt minime?
William Burns: Da, mai nimic.
William Burns: Putin are două cercuri foarte restrânse de consilieri. Unul este cercul în care contează loialitatea în detrimentul competenței. Sunt oamenii care îi spun ce vrea să audă. Acest cerc are cea mai mare vină pentru decizia de a porni războiul.
Margaret Brenna: În prezent, mai acceptă sfaturile cuiva?
William Burns: Cred că Putin a devenit tot mai convins că știe mai bine ca oricine ce e în joc pentru Rusia. În ultima vreme i-au sporit sentimentul că el e un om al destinului și apetitul pentru risc.
În pofida scenariilor legate de o lovitură de palat la Kremlin ori de revolte masive în stradă, șeful spionajului american nu crede că este iminentă o asemenea rezolvare miraculoasă.
Margaret Brenna, CBS News: De ce e nevoie ca Putin să înteleagă că nu poate câștiga?
William Burns: La un moment dat, va trebui să înfrunte costurile războiului, atât în termeni de sicrie, cât și economic. Iar daunele colosale de imagine nu sunt chiar o reclamă bună care să le ajute vânzările de arme. Dar, în acest moment, răspunsul sincer este că Putin rămâne foarte chitit pe război.
Avion militar rusesc, atacat lângă Minsk
În altă ordine de idei, partizanii din Belarus revendică un atac cu drone care a avariat serios un avion militar rusesc de supraveghere A-50, pe un aerodrom din apropierea capitalei Minsk.
Părțile frontale și centrale ale aeronavei, precum și antena radar au fost lovite în urma a două explozii. Aeronava este similară celor folosite de NATO pentru supraveghere.