Șefa programului de imunizare din Anglia avertizează: Nu combinați vaccinurile anti-Covid

Ultima actualizare: 02-01-2021 16:47
Vaccinuri
Shutterstock

Serviciul de Sănătate Publică din Anglia a transmis că nu recomandă combinarea vaccinurilor anti-Covid de la producători diferiți, în condițiile în care fiecare ser trebuie administrat în două doze, la distanță de câteva săptămâni, potrivit Sky News.

"Nu recomandăm amestecarea vaccinurilor COVID-19 - dacă prima doză este vaccinul Pfizer, nu ar trebui să vi se administreze vaccinul AstraZeneca pentru a doua doză și invers", a declarat Dr. Mary Ramsay, care conduce programul de imunizare a populației din Anglia.

„Pot exista situații extrem de rare în care același vaccin nu este disponibil sau în care nu se știe ce vaccin a primit pacientul (la prima doză). Ar trebui depuse toate eforturile pentru a le administra același vaccin, dar acolo unde acest lucru nu este posibil, este mai bine să se administreze a doua doză de alt vaccin decât deloc"”, a mai adăugat ea.

Avertismentul vine după ce în ultima zi a anului trecut, Guvernul britanic i-a îndemnat pe medici ca în cazul în cere nu le pot administra pacienților o a doua doză a aceluiași vaccin anti-Covid, să le injecteze un alt ser pe care îl au la dispoziție, dintre cele aprobate de autoritățile sanitare din Regat.

„Această opțiune este preferată în cazul în care este probabil ca individul să prezinte un risc ridicat imediat sau este considerat puțin probabil vină din nou”, este recomandarea guvernului.

Marea Britanie se distinge prin avansul în campania de vaccinare, fiind singura ţară unde, pe lângă vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, a fost autorizat şi cel produs de compania AstraZeneca, acesta urmând să fie administrat populaţiei britanice începând de luni, 4 ianuarie.

Fiecare dintre vaccinurile aprobate utilizează tehnologii diferite pentru a induce un răspuns imun la COVID-19, potrivit Agerpres.

Principiul vaccinului AstraZeneca este un ''vector viral'', respectiv un virus special adaptat care provoacă răceala obişnuită la cimpanzeu şi transmite celulelor umane instrucţiuni genetice pentru a detaşa proteina Spike de suprafaţa virusului SARS-CoV-2.

 

Vaccinul Pfizer-BioNTech foloseşte noua tehnologie a ARN-ului mesager, care transmite celulelor umane informaţia genetică pentru a produce proteina Spike, ce va declanşa răspunsul imun care produce anticorpi.

Potrivit BBC, până vineri 944.539 de persoane din Marea Britanie au fost vaccinate cu prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Însă o asociaţie a medicilor a criticat decizia guvernului de schimbare a planului de vaccinare, conform căruia pentru imunizarea a cât mai multe persoane în cazul ambelor vaccinuri a doua doză va fi administrată la 12 săptămâni după prima, deşi producătorul vaccinului Pfizer-BioNTech recomandă administrarea celei de-a doua doze din acest vaccin la 21 de zile după prima.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO