Ședință cu scântei în parlamentul britanic. Boris Johnson și-a cerut public scuze pentru petrecerea în plină carantină

Ultima actualizare: 12-01-2022 19:58

Ședință cu scântei în parlamentul britanic: premierul Boris Johnson și-a cerut scuze pentru că a participat la o petrecere în grădina de la Downing Street.

Petrecerea a avut loc chiar în timpul primului lockdown, pe când britanicii nu se puteau întâlni cu nimeni în afara familiei și nu aveau voie să-și ia adio de la cei dragi răpuși de COVID.

Potrivit presei britanice, chiar secretarul particular al lui Johnson a trimis un e-mail către o sută de persoane, invitându-le să profite de vremea frumoasă pentru o recepţie „cu distanţare socială" în grădina de la Downing Street.

Fiecare era încurajat să-și aducă propria băutură.

Boris Johnson:Domnule președinte, vreau să-mi cer iertare. Știu că milioane de oameni sunt furioși pe mine, convinși că la Downing Street n-au fost respectate regulie de carantină tocmai de către cei care fac regulile. Și, deși nu pot anticipa concluziile anchetei în curs, știu suficient cât să-mi dau seama că s-au făcut greșeli și că trebuie să-mi asum responsabilitatea. Când am pășit în gradina de la Downing Street, puțin după ora 18, pe 20 mai 2020, ca să mulțumesc echipei mele, am considerat că fusese un eveniment de lucru. Dar, când mă gândesc acum, știu că ar fi trebuit să-i trimit pe toți în birourile lor, ar fi trebuit să găsesc altă cale de a le mulțumi. Și ar fi trebuit să-mi dau seama că, deși tehnic vorbind nu au fost încălcate regulile, milioane de oameni cărora li s-a interzis să-i vadă pe cei dragi, nici în interior nici în aer liber, nu vor vedea lucrurile așa. Lor și acestei camere le cer scuze din adâncul inimii.

Dacă băncile propriului partid au rămas mute, fără exclamațiile de susținere obișnuite, replica liderului laburist a fost tăioasă.

Keith Starmer:Ca să vezi, apărarea lui este că nu și-a dat seama că era o petrecere. Oare va avea acum decența să demisioneze? Chiar nu înțelege că britanicii s-au convins că minte cum respiră?

Scandalul petrecerilor de la Downing Street în toiul carantinei nu face decât să alimenteze frustrarea britanicilor, tocmai când valul Omicron pune din nou spitalele sub o presiune uriașă. Dacă în Regat infectările au început să scadă, sunt în creștere spitalizările și decesele.

Jasem Nissi, pacient:Sunt atât de slăbit încât îmi tremură mâna când duc mâncarea la gură. Să fiu sincer, am fost indolent, nu m-am dus la vaccin. În fiecare zi îmi ziceam mă duc mâine. Mare greșeală.

În alte țări, rata de infectare crește dramatic. Israelul, țară cu o populație de nouă milioane și jumătate de locuitori, a atins ieri un nou record: aproape 38.000 de noi teste pozitive în 24 de ore. Însă premierul Naftali Bennett refuză să ia în calcul o nouă carantină.

Naftali Bennett, premierul Israelului:Nu trebuie să ne panicăm. Nu trebuie să devenim isterici. Vom trece peste asta împreună. Aproximativ 400.000 de adulți au fost deja vaccinați cu cea de-a patra doză și nimeni în lume nu a mai atins această realizare. Nu există altă țară la acest nivel.

Și Franța a raportat cifre amețitoare, aproape 370.000 de cazuri noi, iar Germania a înregistrat pentru prima dată peste 80.000 de infecţii într-o singură zi. 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO