Omicron a devenit dominantă în lume. Mii de români se infectează zilnic, în timp ce vindem milioane de vaccinuri Germaniei
Suntem pe un trend ascendent al infectărilor cu SARS-COV-2 și zilnic mii români ajung în camerele de gardă ale spitalelor Covid ori primesc îngrijire la domiciliu.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că varianta Omicron a devenit dominantă la nivel mondial. Formele sunt ușoare, însă medicii atenționează că în zonele unde nu există acces la vaccin virusul ar putea suferi modificări, iar vaccinurile ar trebui adaptate în funcție de noile tulpini.
”- Sunteți vaccinată?
- Da!”.
Varianta Omicron este atât de contagioasă, încât a ajuns să se transmită cu ușurință și la persoanele care au schema completă de vaccinare.
Studiile făcute până acum arată că noua tulpină are o perioadă mai scurtă de incubație, de până la 3 zile, iar simptomele evoluează mai ales la persoanele protejate anterior în 4 -5 zile.
Formele rămân ușoare și cei mai mulți bolnavi urmează tratamentul acasă.
8.600 de noi cazuri în ultimele 24 de ore
”Pacientă: Sunt răgușită de ieri, prin contact direct am venit, sunt și eu pozitivă.
Reporter: V-ați vaccinat?
Pacientă: Da, de trei ori, cu Pfizer, da. Să primim scrisoarea medicală și am înțeles că ne duce salvarea, că nu mai avem voie să părăsim instituția”.
Pacientă: ”Nu am simptome, dar am avut o colegă pozitivă și ne-a trimis să ne testăm și noi și am ieșit pozitive la testul rapid. Am făcut și o radiografie la plămâni și așteptăm rezultatul de la radiografie și scrisoarea medicală”.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: ”Avem un număr mic de pacienți internați, atât în secție, cât și în terapie intensivă, pacienții care vin sunt pacienți nevaccinați și se internează doar formele severe, cu insuficiență respiratorie și toți din cei internați, cu pacienți care au afecțiuni cronice, importante și multiple”.
În ultimele 24 de ore, 8.600 de români au fost depistați pozitiv, dintr-un număr de peste 61.000 de teste, în timp ce cu o zi în urmă au fost raportate 8.861 de infectări la 73.000 de teste.
Solicitările de teste au crescut cu 460%
Din păcate, 44 de oameni și-au pierdut viața, iar 38 dintre ei erau nevaccinați. În spitale, medicii se ocupă doar de cazurile grave. Între timp se pregătesc centre de evaluare, tot în interiorul spitalelor.
Irina Strâmbu, medic, șeful Secției Clinice Pneumologie: ”Aici avem o cameră de consultații, unde pacienții pot fi văzuți, li se iau analize, li se poate pune oxigen, dacă au nevoie. Avem în imediata vecinătate radiologia și avem câteva saloane în care pacienții pot să rămână pentru administrarea anticorpilor monoclonali în perfuzie, cum am făcut și până acum”.
La Serviciul de Ambulanță București –Ilfov, în ultimele 7 zile, numărul solicitărilor pentru testare a crescut cu 460% față de aceeași perioadă din decembrie.
Asistentă din ambulanță: ”Testăm unde avem o suspiciune, există manifestări, de exemplu, febră, tuse, o desaturație de oxigen. Dacă găsim pe cineva pozitiv raportăm la DSP, DSP-ul automat îi contactează, le oferă informații și după aceea se duc să le mai facă un test PCR”.
Alis Grasu: ”Sunt multe solicitări la domiciliu, sunt foarte multe persoane care suspiciune de Covid-19 și doresc și testare, dar și consult medical, a crescut cu 27% numărul consultațiilor la domiciliu”.
O a patra doză administrată la 4 luni ar slăbi sistemul imunitar
România a depășit pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu prima doză, iar peste două milioane au rapelul făcut.
Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului susțin că a patra doză administrată la fiecare patru luni ar putea slăbi sistemul imunitar.
Marco Cavaleri, director strategii de vaccinare Agenția Europeană a Medicamentului: ”Este evident că nu vom putea face o nouă doza de booster la trei – patru luni. Desigur, când vine vorba despre cei vulnerabili și dacă ne referim la cei cu imunitate scăzută, lucrurile stau cu totul diferit. Pentru această categorie este de așteptat ca cea de-a patra doză sa fie luată în considerare de acum înainte”.
Pe de altă parte, România a vândut Germaniei 5 milioane de doze de vaccin, iar nemții se pregătesc pentru accelerarea campaniei pentru administrarea dozei booster.