Secretul vizitei lui Tim Cook în China. Directorul general Apple ajunge la Beijing la debutul mega-procesului antimonopol
Apple caută noi oportunități în China, iar Tim Cook, directorul general al Apple, a călătorit acolo pentru a „repara” relația de afaceri afectată în urma tensiunilor politice, care s-au văzut și în scăderea drastică a vânzărilor companiei.
Tim Cook nu ajunge în China doar pentru a deschide un nou magazin în Shanghai și pentru a gusta din bucătăria chinezească, arată publicația Busines Insider.
Tim Cook se află în Beijing și pentru a se întâlni cu cei mai importanți responsabili politici de la Beijing, după ce vânzările de iPhone în China au scăzut cu 24% în primele șase săptămâni ale anului. Ar putea să se vadă chiar cu președintele Chinei Xi Jinping, deși acest lucru nu este încă confirmat oficial
Tim Cook a ajuns în China - una dintre cele mai mari piețe ale Apple - pentru a-și arăta angajamentul față de această țară, iar călătoria lui coincide cu un moment complet nefavorabil pentru companie - un proces antitrust intentat de Departamentului de Justiție și 16 procurori generali. Apple a respins acuzațiile.
Directorul general al Apple se află la Beijing, unde duminică începe Forumul de dezvoltare a Chinei, (CDF), găzduit de Consiliul de Stat al Chinei, și care reprezintă o oportunitate pentru managerii de top de a se întâlni cu factorii de decizie politică chinezi.
Oamenii de afaceri americani, printre care și Tim Cook, ar putea ajunge să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping după forum, a relatat joi The Wall Street Journal.
Nu este clar dacă Cook se va întâlni cu Xi Jinping - el a participat la un dineu pentru liderul chinez în noiembrie, în marja summitului liderilor APEC de la San Francisco - dar printre numele de pe lista invitaților se află directorul general al Chubb, Evan Greenberg, președintele Consiliului de Afaceri SUA-China, Craig Allen, și Stephen Orlins, președintele Comitetului Național pentru Relații SUA-China. Listanu a fost închisă, arată sursa citată.
De ce vizita contează și pentru China
Forumul de afaceri este important și pentru China, întrucât economia chineză se confruntă cu provocări multiple, inclusiv o criză imobiliară, presiuni deflaționiste, o criză demografică și tensiuni comerciale cu Occidentul.
„Având în vedere starea economiei chineze, guvernul vrea cu siguranță să trimită un semnal clar că se angajează să îmbunătățească condițiile pentru companiile străine. Aș fi surprins dacă nici Xi Jinping și nici Li Qiang nu vor vorbi la CDF sau nu se vor întâlni cu unii dintre cei mai importanți participanți", a declarat pentru Bloomberg Scott Kennedy, specialist în China la Center for Strategic and International Studies.
Consiliul de Stat al Chinei nu a reacționat la întrebările formulate de Business Insider.
Acțiunile Apple au urcat ușor cu 0,2% , după ce joi au închis ședința de tranzacționare cu o scădere de 4,1%, la 171,37 dolari pe unitate.