Secretele Vaticanului vor ajunge pe net. Nu prin WikiLeaks, ci datorita unei firme japoneze de IT
Biblioteca Vaticanului e unul dintre cele mai misterioase locuri din lume, dandu-le de mult timp de lucru autorilor de teorii conspirationiste. Mai bine zis, era unul dintre cele mai misterioase, fiindca acum va trece pe net.
Japonezii vor digitiza peste 80.000 de manuscrise rare din Biblioteca Apostolica a Vaticanului, una dintre cele mai importante institutii de acest gen din lume, si cu siguranta cea mai misterioasa. Este vorba practic despre intreaga colectie de manuscrise a Papalitatii, totalizand mai mult de 41 de milioane de pagini.
Proiectul va costa 8 milioane de euro si in prima faza specialistii companiei japoneze NTT DATA vor trece in format digital 3.000 de manuscrise de o valoare deosebita. "Manuscrisele care vor fi digitalizate provin din zone diferite, de la America precolumbiana la Extremul Orient chinez si japonez, tranzitand prin toate limbile si culturile care au hranit Europa”, a declarat, potrivit AFP, arhiepiscopul Jean-Louis Bregues, Arhivist si Bibliotecar al Bisericii Romano-Catolice. Misiunea Bibliotecii Vaticanului consta in a face ca aceasta colectie "sa devina deschisa celor mai variate «periferii» culturale", a adaugat arhiepiscopul, reluand o expresie a papei Francisc.
O alta comoara a Bibliotecii Vaticanului care va ajunge pe net in urmatorii este manuscrisul Divinei Comedii ilustrat de faimosul artist renascentist Sandro Botticelli, dar si un manuscris al poeziilor lui Virgiliu datand din perioada Imperiului Roman.
Pana acum, aceste volume le erau accesibile doar specialistilor, in conditii extrem de stricte, insa dupa digitizare ele vor fi la indemana oricui are acces la Internet. Pe cele digitizate deja le puteti gasi aici.
In final, intreaga colectie de manuscrise a Sfantului Scaun ar trebuie sa ajunga online, ceea ce ar ajuta si la conservarea lor, deoarece nu ar mai fi nevoie sa fie consultate in forma lor „reala”, offline. „Cu voia lui Dumnezeu, proiectul va avea un viitor”, a conchis Cesare Pasini, prefectul Bibliotecii Vaticanului.