Se anunță un nou „tsunami” de cazuri COVID la nivel global. Țara în care medicii infectați vor lucra în continuare

×
Codul embed a fost copiat

Tulpina Omicron își continuă asaltul în țările europene. Franța a raportat peste 260.000 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, Marea Britanie aproape 180.000.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează din nou asupra unui "tsunami" de cazuri la nivel global. Precaute, autorităţile din Austria au anunţat noi măsuri care vor intra în vigoare în weekend.

Masca de tip FFP2 devine obligatorie în Austria, atât în interior, cât şi în aer liber, acolo unde nu se poate respecta o distanţă fizică de doi metri. De sâmbătă se aplică şi noi reguli de carantină pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2.

Perioada de izolare a fost scurtată la cinci zile. Se vor intensifica însă controalele pentru persoanele care nu s-au imunizat până acum cu un ser anti-COVID. Accesul în magazine va fi atent monitorizat.

Amenzi mari în Austria

Karl Nehammer, cancelarul austriac: „Vom înăspri sancțiunile. Ce înseamnă asta? Dacă companiile nu respectă regulile, vom avea puterea de a le închide”.

Citește și
Omicron
OMS: Vaccinurile anti-COVID "funcţionează împotriva tuturor variantelor"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Totodată, valabilitatea certificatului verde a fost limitată la șase luni. De luna viitoare, autorităţile austriece vor să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 3.600 de euro.

În Franta, după trei zile de dezbateri aprinse, întețite de intenţia declarată a președintelui Macron de a-i "scoate din sărite" pe nevaccinaţi, Adunarea Naţională a adoptat, joi, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare.

Împotrivă au votat deputaţii extremei stânga şi extremei dreapta, precum şi trei disidenţi din partidul majoritar de centru-dreapta. 27 de deputaţi s-au abţinut.

Votul decisiv va fi în Senat, săptămâna viitoare. Odată intrată în vigoare, în jur de 15 ianuarie, legea impune ca toate persoanele de peste 12 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri şi transportul public inter-regional.

Pe de alta parte, tot în Franța, autoritățile vor să permită medicilor, asistenților şi angajaţilor din aziluri să lucreze chiar dacă sunt diagnosticați cu Covid, în cazul în care au doar simptome foarte ușoare sau sunt chiar asimptomatici.

Tot mai mulți nevaccinați se infectează

Autorităţile franceze susțin că acestă măsură este necesară pentru menţinerea în funcţiune a spitalelor și o consideră a fi un risc calculat.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, numărul cazurilor de infectare a crescut cu 71% în ultima săptămână. 90 la sută din pacienţii diagnosticaţi cu forme grave erau nevaccinaţi.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Deși tulpina Omicron pare să fie mai puțin severă în comparație cu Delta, în special în cazul persoanelor vaccinate, asta nu înseamnă că ar trebui clasificată ca fiind o tulpină cu reacţii adverse uşoare”.

Pe de altă parte, guvernul portughez relaxează restricţiile, încurajat de numărul redus de spitalizări. De luni, elevii pot reveni la şcoală, iar din 14 ianuarie se vor redeschide cluburile de noapte, însă pentru acces va fi necesar un test COVID negativ. Portugalia are printre cele mai mari rate de vaccinare din lume, 89% din populaţie fiind imunizată cu schema completă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Directorul OMS: „Omicron poate fi mai puţin severă, dar nu uşoară”
Directorul OMS: „Omicron poate fi mai puţin severă, dar nu uşoară”

Varianta Omicron, mai infecţioasă, pare să producă o boală mai puţin severă decât Delta dominantă la nivel global, dar nu ar trebui clasificată drept „uşoară”, a spus joi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie The Guardian.

OMS: Vaccinurile anti-COVID
OMS: Vaccinurile anti-COVID "funcţionează împotriva tuturor variantelor"

Vaccinurile care există împotriva COVID-19 funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent, inclusiv Omicron, a asigurat joi Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul OMS.

Adrian Marinescu: Infecția cu Omicron poate să semene cu un guturai pentru vaccinați
Adrian Marinescu: Infecția cu Omicron poate să semene cu un guturai pentru vaccinați

Deși suntem abia la începutul valului 5 al pandemiei, numărul îmbolnăvirilor cu tulpina Omicron s-a dublat în doar două zile.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.