Se anunță un nou „tsunami” de cazuri COVID la nivel global. Țara în care medicii infectați vor lucra în continuare
Tulpina Omicron își continuă asaltul în țările europene. Franța a raportat peste 260.000 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, Marea Britanie aproape 180.000.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează din nou asupra unui "tsunami" de cazuri la nivel global. Precaute, autorităţile din Austria au anunţat noi măsuri care vor intra în vigoare în weekend.
Masca de tip FFP2 devine obligatorie în Austria, atât în interior, cât şi în aer liber, acolo unde nu se poate respecta o distanţă fizică de doi metri. De sâmbătă se aplică şi noi reguli de carantină pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2.
Perioada de izolare a fost scurtată la cinci zile. Se vor intensifica însă controalele pentru persoanele care nu s-au imunizat până acum cu un ser anti-COVID. Accesul în magazine va fi atent monitorizat.
Amenzi mari în Austria
Karl Nehammer, cancelarul austriac: „Vom înăspri sancțiunile. Ce înseamnă asta? Dacă companiile nu respectă regulile, vom avea puterea de a le închide”.
Totodată, valabilitatea certificatului verde a fost limitată la șase luni. De luna viitoare, autorităţile austriece vor să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 3.600 de euro.
În Franta, după trei zile de dezbateri aprinse, întețite de intenţia declarată a președintelui Macron de a-i "scoate din sărite" pe nevaccinaţi, Adunarea Naţională a adoptat, joi, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare.
Împotrivă au votat deputaţii extremei stânga şi extremei dreapta, precum şi trei disidenţi din partidul majoritar de centru-dreapta. 27 de deputaţi s-au abţinut.
Votul decisiv va fi în Senat, săptămâna viitoare. Odată intrată în vigoare, în jur de 15 ianuarie, legea impune ca toate persoanele de peste 12 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri şi transportul public inter-regional.
Pe de alta parte, tot în Franța, autoritățile vor să permită medicilor, asistenților şi angajaţilor din aziluri să lucreze chiar dacă sunt diagnosticați cu Covid, în cazul în care au doar simptome foarte ușoare sau sunt chiar asimptomatici.
Tot mai mulți nevaccinați se infectează
Autorităţile franceze susțin că acestă măsură este necesară pentru menţinerea în funcţiune a spitalelor și o consideră a fi un risc calculat.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, numărul cazurilor de infectare a crescut cu 71% în ultima săptămână. 90 la sută din pacienţii diagnosticaţi cu forme grave erau nevaccinaţi.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Deși tulpina Omicron pare să fie mai puțin severă în comparație cu Delta, în special în cazul persoanelor vaccinate, asta nu înseamnă că ar trebui clasificată ca fiind o tulpină cu reacţii adverse uşoare”.
Pe de altă parte, guvernul portughez relaxează restricţiile, încurajat de numărul redus de spitalizări. De luni, elevii pot reveni la şcoală, iar din 14 ianuarie se vor redeschide cluburile de noapte, însă pentru acces va fi necesar un test COVID negativ. Portugalia are printre cele mai mari rate de vaccinare din lume, 89% din populaţie fiind imunizată cu schema completă.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, Franta, coronavirus, infectari, austria, omicron,
Dată publicare:
07-01-2022 07:39