Adrian Marinescu: Infecția cu Omicron poate să semene cu un guturai pentru vaccinați
Deși suntem abia la începutul valului 5 al pandemiei, numărul îmbolnăvirilor cu tulpina Omicron s-a dublat în doar două zile.
Până acum, cei mai multi dintre pacienți au forme ușoare de boală și nu au fost internați. Medicii avertizează că noua variantă a coronavirului se transmite mult mai ușor, însă speră că astfel se va produce și imunizarea de grup.
Riscul de reinfectare, inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală, este de cinci până la zece ori mai mare decât în cazul variantei 'Delta'.
Încă 91 de români au fost confirmați cu varianta Omicron a coronavirusului. În urma a peste 8.200 de teste de laborator făcute în ultima săptămână s-a stabilit că numărul bolnavilor infectați cu această tulpină a ajuns la 183.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: “Simpatologia fiind undeva de forme ușoare într-adevăr poate să semene cu un guturai pentru persoanele vaccinate pentru cei care nu au factori de risc, dar, poate să fie o simpatologie care să treacă în câteva zile. Nu am putea să spunem că există niște elemente clare din punct de vedere clinic”.
4 cazuri au fost confirmate la copii de până-n 9 ani. Pentru moment autoritățile susțin că nu există semne pentru o transmitere comunitară, însă precizează că o parte dintre pacienți au călătorit în Marea Britanie, Italia și Portugalia, țări care au raportat sute de mii de infectări.
Simin Florescu, manager Victor Babeș: „Tot ce s-a calculat în decursul ultimei luni, de când a apărut varianta Omicron se pare că numărul de cazuri la pacienții infectăți cu această tulpină se dublează la 48 de ore, la o populație oarecare. Și lucrul asta îl vedem și noi: la fiecare 48 de ore un număr aproape dublu de cazuri, așa că riscul, evident, este mai mare.”
În ultimele 24 de ore au fost confirmate puțin peste 6 mii de cazuri noi de persoane infectate cu SARC-COV-2, cu o mie mai multe decât în ziua precedentă. Deși în noul val, autoritățile au estimat și un număr de aproape un million de îmbolnăviri, numărul deceselor va fi mult mai mic, iar boala va fi tratată că o simplă răceală.
“Omicron se răspândește că un foc de paie", susțin și reprezentații Organizației Mondiale a Sănătății, dar provoacă simptome mai blânde decât variantele anterioare. Bolnavii au dureri de gât și musculare. Cei mai mulți se simt obosiți, au o tuse seacă și transpiră în special noaptea. Astfel de simptome pot fi confundate cu cele de gripă, iar medicii vorbesc chiar despre o imunizare de grup, în noul val.
Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş de la Timişoara: “Dacă ne raportăm la indicele de contagiozitate al Omicronului în Europa de Vest, în mod cert după acest - sperăm noi - ultim val, vom atinge o imunitate de grup de peste 80%. Dar este foarte important dacă vom depăși acest val vaccinați sau nevaccinați pentru că formele nevaccinate, din experiența noastră de până acum, dezvoltă forme serioase de boală.”
Între timp, în țară a crescut numărul persoanelor vaccinate. Aproape 50% din populaţia adultă a fost imunizată anti-COVID până acum cu cel puţin o doză, iar la nivelul întregii populații, rată de este de 41,3%.