Stare de urgenta si doliu national in Mali. Atacul din capitala a fost revendicat de o grupare afiliata Al-Qaida

×
Codul embed a fost copiat

Mai multi barbati inarmati au luat 170 de persoane ostatice, vineri dimineata, la Hotelul Radisson din Bamako, capitala Mali, dupa ce au atacat cladirea, relateaza AFP.

Sumarul evenimentelor:

Doi dintre atacatori au fost ucisi, 27 de ostatici au fost omorati de jihadisti
Operatiunea inca nu s-a incheiat, atacatorii s-au baricadat la etajele superioare ale hotelului
► Cinci ostatici chinezi, eliberati de fortele speciale
► 10 jihadisti inarmati au atacat hotelul Radisson din capitala Mali
► 170 de persoane au fost luate ostatice, unele fiind eliberate ulterior
► La operatiune participa si fortele speciale ale SUA

Cronologia evenimentelor de vineri, 20 noiembrie:

UPDATE 20:45 Presedintele malian Ibrahim Boubacar Keita s-a intors in capitala Bamako pentru a tine o sedinta de urgenta cu ministrii, informeaza pe Twitter presedintia din Mali.

Citește și
Abdel-hamid Abaaoud
Cum a reusit Abaaoud sa ajunga din Siria in Franta fara probleme la granite. Jihadistii folosesc "substitutia de identitate"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

UPDATE 20:30 Cel putin doi dintre atacatori au fost ucisi si 27 de ostatici au murit in hotelul Raddison Blu din capitala statului Mali, relateaza Associated Press. Operatiunile sunt inca in curs de desfasurare, potrivit unui oficial.

UPDATE 20:00 "Nu mai sunt ostatici in hotel. Atacatorii au urcat la etajele superioare, iar acum sunt singuri cu fortele de ordine care incearca sa-i dezarmeze", a declarat ministrul securitatii, pentru Reuters.

Conform responsabililor locali si relatarilor de la fata locului, fortele de securitate maliene, sprijinite de trupe speciale franceze si americane, au ucis doi sau trei atacatori si au scos ultimii raniti din hotelul de lux, fara sa fie deocamdata anuntat numarul acestora.

UPDATE 18:16 Bilantul victimelor a crescut. Un reprezentant ONU a declarat ca este vorba de 27 de victime.

Un oficial din guvernul belgian se numara printre victimele atacului din Mali. Geoffrey Dieudonne era membru al Parlamentului Belgiei si participa la o conventie, in Mali, relateaza The Guardian. Acesta ar fi murit in timp ce incerca sa elibereze alti ostatici.

 

UPDATE 18:00 Gruparea jihadista africana Al-Mourabitoun este condusa de algerianul Mokhtar Belmokhtar si actioneaza in Africa de Nord.

Belmokhtar este cel care a pus la cale atentatul de la o benzinarie din Algeria, in ianuarie 2013. Atunci, 800 de persoane au fost luate ostatice, iar 40 au murit. Momentan, autoritatile nu au gasit nicio legatura intre atacurile de la Paris si cel din Mali.

 

UPDATE 17:36 Fortele de ordine au gasit cadavrele a 18 persoane in hotelul din Mali. Ministrul de Securitate a declarat ca toti ostaticii au fost eliberati.

UPDATE 17:25 Un post de radio local din Mali anuntat ca 15 persoane ar fi fost ucise in atac. Postul de radio Mikado FM citeaza o sursa civila protejata.

 

UPDATE 17:10 O grupare jihadista africana, Al-Mourabitoun, afiliata Al-Qaida, a revendicat responsabilitatea atacului si luarii de ostatici de la hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, transmite Reuters.

Al-Mourabitoun, o grupare din nordul Mali, formata mai ales din tuaregi si arabi, a postat un mesaj pe Twitter in care afirma ca se afla in spatele atacului asupra hotelului Radisson din Bamako. Revendicarea nu a putut fi verificata deocamdata.

UPDATE 17:00 80 de ostatici au fost eliberati, conform The Guardian. Dintre acestia, 53 erau turisti straini. Printre cei eliberati se numara 20 de indieni, 12 francezi, sapte algerieni, sase turci, patru chinezi, doi nemti.

UPDATE 16:20 Autoritatile din Mali au anuntat ca trei dintre atacatori au fost ucisi dupa ce fortele speciale au intervenit in hotelul in care erau tinuti ostaticii, anunta Ministerul Securitatii conform BBC

UPDATE 16:12 Cinci ostatici de nationalitate chineze au fost salvati de fortele de speciale, conform The Guardian.

 

 

UPDATE 16:00 Cantaretul Sekouba Bambino, din Guineea, care se afla printre cei care au reusit sa scape de atacul din hotel, a declarat ca teroristii vorbeau in limba engleza.

"I-am auzit spunand in limba engleza 'Ai incarcat?', 'Sa mergem' ', a declarat cantaretul Sékouba 'Bambino' Diabate, care a fost eliberat de fortele de securitate din Mali . 'Nu am fost capabil sa-i vad deoarece in aceste situatii este dificil", a afirmat el, conform Agerpres.

UPDATE 15:45 La operatiunea de salvare a ostaticilor participa si fortele speciale ale SUA, relateaza CNN.

UPDATE 15:30 Televiziunea ORTM a publicat imagini filmate in momentul in care mai multi ostatici au fost eliberati de teroristi. Potrivit Ministerului de Interne, 30 de ostatici au fost salvati pana la acest moment.

UPDATE 14:35 Jandarmeria franceza confirma ca a trimis spre Mali trupe speciale.

UPDATE 14:00 Postul national de televiziune din Mali sustine ca au fost eliberati 80 dintre cei 170 de ostatici. Surse din politie confirma ca fortele speciale au intrat in hotel, scrie The Guardian.

UPDATE 13:55 Cantaretul Sekouba Bambino, din Guineea, se afla printre cei care au reusit sa scape de atacul din hotel, transmite BBC. "M-am trezit cu focuri de arma si am crezut ca erau doar mici banditi care au venit in hotel sa ceara ceva. Dupa 20-30 de minute, am realizat ca nu sunt mici criminali", le-a declarat cantaretul jurnalistilor.

UPDATE 12:50 Fortele de securitate maliene au lansat o operatiune asupra Hotelului Radisson din Bamako, unde 170 de persoane - printre care sapte cetateni chinezi, sase angajati ai companiei Turkish Airlines si francezi, al caror numar nu se cunoaste deocamdata - au fost luate ostatice de barbati inarmati, transmite AFP.

Ministerul malian al Securitatii Interne a declarat ca cel putin trei ostatici au fost ucisi de atacatori. Potrivit unui oficial citat de CNN, este vorba despre doi malieni si un francez.

Purtatorul de cuvant al ministerului, citat de AFP, a precizat ca 10 persoane au fost evacuate din imobil.

Conform Reuters, operatiunea fortelor maliene beneficiaza de sprijin logistic din partea Frantei, in conditiile in care o sursa apropiata presedintelui francez Francois Hollande a declarat, citata de Reuters, ca printre ostatici se numara si cetateni francezi.

UPDATE 12:40 Cel putin doi angajati de la securitate au fost raniti in atac, a declarat un reprezentant al hotelului, transmite The Guardian.

UPDATE 12:29 Cativa ostatici au fost eliberati, inclusiv unii care puteau sa recite din Coran.

UPDATE 11:50 Barbati inarmati au intrat vineri in Hotelul Radisson, tragand focuri de arma si strigand 'Allahu Akbar', dupa care au luat ostatice 170 de persoane, relateaza agentiile internationale de presa.

Potrivit Reuters, care citeaza un oficial in domeniul securitatii, se pare ca circa 10 barbati inarmati se afla in interiorul hotelului. Initial, s-a vorbit de doi atacatori. Acesta se afla chiar in centrul capitalei Bamako, intr-o zona unde se afla mai multe ministere si unde locuiesc diplomati straini.

AFP informeaza ca '140 de clienti si 30 angajati' sunt tinuti ostatici, a anuntat grupul hotelier Rezidor la Londra, potrivit caruia a avut loc un incident armat la Hotelul Radisson din Bamako, unde de obicei se cazeaza cetateni occidentali, inclusiv angajati ai companiei Air France.

'Echipele noastre de securitate se afla in contact constant cu autoritatile locale pentru a aduce tot ajutorul posibil pentru restabilirea securitatii in hotel. In acest stadiu, nu avem alte informatii si continuam sa urmarim situatia indeaproape', a adaugat grupul hotelier, citat de BBC.
 

Hotelul se afla chiar in centrul capitalei Bamako, intr-o zona unde se afla mai multe ministere si unde locuiesc diplomati straini.

"Dis-de-dimineata s-au auzit focuri de arma. Se pare ca este vorba de o tentativa de a lua ostatici. Politia se afla la fata locului si incercuieste zona", a declarat o sursa de securitate pentru Reuters, care a adaugat ca politia a creat un perimetru de securitate in jurul hotelului.

Potrivit unor surse citate de Mali Actu, barbati inarmati au deschis focul asupra paznicilor hotelului si au intrat in hotel, care are 190 de camere. Schimbul de focuri 'are loc la etajul sapte, jihadistii sunt pe cale sa deschida focul pe culoar', a declarat o sursa de securitate, citata de AFP.

O sursa maliana in domeniul securitatii a declarat ca atacatorii au intrat in incinta hotelului la bordul unui vehicul cu numere de inregistrare diplomatice.

Agentia de presa Reuters relateaza ca, potrivit unor martori, politia maliana a inconjurat hotelul si a blocat strazile de acces catre acesta.

Ambasada SUA la Bamako a scris pe Twitter ca 'a aflat ca este in desfasurare o operatiune cu focuri de arma la Hotelul Radisson' si le-a recomandat cetatenilor americani din capitala maliana sa nu iasa pe strada.

Pe 7 martie, un atentat la un restaurant din Bamako s-a soldat cu 5 morti, dintre care un francez si un belgian. Atacul, primul de acest fel comis in capitala statului Mali, a fost revendicat de o grupare islamista.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Bilantul atentatelor din Paris a ajuns la 130 de morti. Premierul Manuel Valls:
Bilantul atentatelor din Paris a ajuns la 130 de morti. Premierul Manuel Valls: "Teroristii au ucis fara mila"

Ancheta atentatelor de la Paris a dezvaluit lacune majore in ceea ce priveste controalele de la frontierele europene. Teroristul belgian socotit organizatorul atacurilor a calatorit fara probleme pana in Siria, desi era dat in urmarire internationala.

Cum a reusit Abaaoud sa ajunga din Siria in Franta fara probleme la granite. Jihadistii folosesc
Cum a reusit Abaaoud sa ajunga din Siria in Franta fara probleme la granite. Jihadistii folosesc "substitutia de identitate"

Anchetatorii francezi au anuntat ca belgianul Abdel-hamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor sangeroase care au indoliat Franta, a fost ucis, in raidul din cartierul Saint Denis.

Orasul luminilor a devenit capitala fricii. Romanii care lucreaza in Paris vor sa vina acasa:
Orasul luminilor a devenit capitala fricii. Romanii care lucreaza in Paris vor sa vina acasa: "Au plecat toti, Turnul e gol"

Vinerea sangeroasa care a intunecat orasul luminilor a reusit sa transforme Parisul dintr-un oras viu, plin de turisti, intr-o capitala a fricii. Marile bulevarde, Montaigne ori Champs-Elysees, turnul Eiffel, dar si marile magazine, sunt acum pustii.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E