Schimb de focuri la granița dintre Israel și Liban. 16 persoane au murit
Hezbollah şi aliatul său Amal au anunţat, miercuri seară, opt morţi în rândurile lor, inclusiv salvatori, în atacurile israeliene din sudul Libanului, ridicând la 16 numărul victimelor într-o zi de schimburi de focuri transfrontaliere, informează AFP.
De aproape şase luni, violenţele zilnice opun armata israeliană Hezbollah şi aliaţii săi, care pretind că sprijină mişcarea islamistă palestiniană Hamas în războiul acesteia cu Israelul din Fâşia Gaza.
Puternicul Hezbollah ţinteşte poziţii militare şi localităţi din apropierea graniţei, iar Israelul ripostează cu bombardamente tot mai intense asupra teritoriului libanez, inclusiv cu atacuri ţintite asupra oficialilor Hezbollah şi Hamas.
În seara zilei de miercuri, partidul pro-iranian a anunţat moartea a patru dintre combatanţii săi şi a doi salvatori afiliaţi acestuia, în timp ce aliatul său, mişcarea Amal, a anunţat moartea a doi dintre membrii săi, inclusiv a unui salvator.
Aceştia au fost ucişi în atacuri israeliene la Naqoura şi Tayr Harfa, în sudul Libanului, potrivit agenţiei oficiale libaneze de ştiri ANI, care a raportat, de asemenea, opt morţi.
Alţi şapte salvatori au fost ucişi marţi seară, când loviturile au vizat un centru de urgenţă aparţinând unei asociaţii din cadrul Jamaa Islamiya, o grupare islamistă libaneză apropiată de Hamas.
Mai multe grupuri din Liban administrează centre de sănătate şi operaţiuni de intervenţie de urgenţă.
La rândul său, armata israeliană a declarat că avioanele sale de vânătoare au vizat un complex militar unde un important terorist pregătea atacuri împotriva teritoriului israelian.
Ministerul libanez al Sănătăţii a denunţat "acest nou atac israelian asupra unui centru de sănătate", care "contravine Convenţiilor de la Geneva" privind protecţia civililor şi ajutorul umanitar.
Hezbollah a ripostat lansând rachete asupra oraşului Kiryat Shmona, în nordul Israelului, unde serviciile de urgenţă israeliene au anunţat moartea "unui muncitor în vârstă de 25 de ani", nerezident al oraşului.
Această recrudescenţă a violenţelor a dus la temeri că schimbul de focuri între puternicul Hezbollah şi Israel se va intensifica, pe fondul ameninţărilor de război deschis.
În acest context, prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a întâlnit miercuri, la Beirut, cu omologul său libanez Najib Mikati.
O sursă diplomatică italiană declarase în prealabil pentru AFP că întâlnirea va fi o ocazie pentru Meloni de a "trimite un mesaj clar privind necesitatea de a evita orice risc de escaladare de-a lungul frontierei".
Aceasta ar implica "aplicarea integrală a Rezoluţiei 1701, inclusiv în ceea ce priveşte demarcarea frontierei israeliano-libaneze", potrivit acestei surse.
În timpul întâlnirii, Mikati "a reiterat angajamentul Libanului faţă de aplicarea integrală a rezoluţiei 1701", potrivit unui comunicat al cabinetului său.
Meloni urmează să viziteze joi, înainte de sărbătorile de Paşte, trupele italiene de menţinere a păcii desfăşurate în sudul ţării în cadrul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL).
Cu peste 10.000 de oameni, UNIFIL este staţionată în sudul Libanului din 1978 ca tampon faţă de Israel. Rolul său a fost consolidat după conflictul de 33 de zile dintre Hezbollah şi Israel din vara anului 2006.
Cel puţin 346 de persoane au fost ucise în Liban - majoritatea luptători Hezbollah, dar şi cel puţin 68 de civili - în confruntările cu Israelul în aproape şase luni, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.
Violenţele de la graniţă au provocat, de asemenea, strămutarea a mii de persoane în sudul Libanului, dar şi în nordul Israelului, unde, potrivit armatei, zece soldaţi şi opt civili au fost ucişi.
Sursa: News.ro
Etichete:
Dată publicare:
28-03-2024 06:53