Scandalul destituirii lui Trump capătă proporții. Ce șanse sunt ca acesta să fie demis


Ultimul update: Vineri 22 Noiembrie 2019 09:49
Data publicarii: Vineri 22 Noiembrie 2019 08:23
Categorie: Stiri externe

Scandalul legat de punerea sub acuzare a preşedintelui american ia amploare la Washington. Apar tot mai mulţi martori care susţin că Trump ar fi cerut Ucrainei, prin interpuşi, anchetarea lui Joe Biden, unul dintre posibilii săi contracandidaţi.

În schimb, spun cei audiaţi în ultimele zile, l-ar fi primit la Casa Albă pe omologul său ucrainean şi ar fi deblocat un sprijin militar de patru sute de milioane de dolari pentru Kiev.

Unul dintre ultimii martorii chemaţi în comisia din Camera Reprezentanţilor a fost consilierul pe probleme politice de la ambasada Statelor Unite la Kiev.

Acesta a spus că Trump voia ca Ucraina să anunţe o anchetă privind familia Biden şi legăturile ei cu compania ucraineană Burisma. Potrivit declaraţiei, miza nu era doar ajutorul militar pentru Ucraina.

David Holmes, consilier politic la Ambasada SUA în Ucraina: „Era clar că o eventuală anunţare a anchetei în cazul Burisma/Biden era o precondiţie pentru o vizită la Casa Albă."

Consilierul chiar a surprins o discuţie telefonică între şeful de la Casa Albă şi ambasadorul american la Uniunea Europeană, în care Trump cerea informaţii despre anchetă în cazul lui Joe Biden, unul dintre posibilii săi contracandidaţi.

David Holmes: „Apoi l-am auzit pe preşedintele Trump întrebând: „Deci (preşedintele ucrainean Zelenski, n.r.) va iniţia ancheta? Ambasadorul Sondland a răspuns că o va face. Şi a adăugat că preşedintele Zelenski va face orice îi va cere."

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul american spune că dovezile sunt clar în favoarea punerii sub acuzare a lui Trump.

Nancy Pelosi: „Dovezile sunt clare, preşedintele s-a folosit de funcţie pentru interesele sale personale şi, astfel, a subminat securitatea naţională a Statelor Unite prin suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina, în beneficiul Rusiei."

De partea cealaltă, republicanii i-au rămas loiali lui Trump şi susţin că preşedintele este victima unui asasinat politic.

Devin Nunes, Intelligence Committee: „Sper din tot sufletul că democraţii vor încheia această afacere cât mai repede, pentru ca ţara noastră să înceapă să se vindece."

În tot acest timp, liderul de la Casa Albă spune că nu a făcut nimic greşit şi neagă că ar fi cerut un schimb reciproc avantajos Ucrainei.

Donald Trump: „Să vă spun ceva, povestea asta e o farsă. E o ruşine, e o bătaie de joc la adresa ţării noastre."

Democraţii nu s-au hotărât deocamdată ce acuzaţii vor să-i aducă lui Trump şi nici dacă vor mai audia alţi martori.

Chiar dacă procedura de punere sub acuzare va fi iniţiată după audieri, şansele ca preşedintele american să fie demis sunt aproape nule, pentru că republicanii deţin majoritatea în Senat, care este cameră decizională.

Bugetul SUA, blocat de negocierile pentru „zid”. Ce compromis bugetar a semnat Trump
Trump acuză Iranul că blochează internetul pentru a ascunde
Nancy Pelosi: Există dovezi clare că Trump şi-a folosit funcţia în beneficiul personal
FULLSCREEN
Scandalul destituirii lui Trump capătă proporții. Ce șanse sunt ca acesta să fie demis
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO