Scandal de proportii. Lapte de la vaci clonate,de vanzare in Marea Britanie
Presa a descoperit ca pe piata se vinde deja lapte de la vaci clonate sau de la urmasele lor. Asta cu toate ca autoritatea sanitara nu a aprobat inca astfel de produse.
Dezvaluirea a fost facuta chiar de un fermier, care adaugat ca laptele a fost comercializat in lanturi cunoscute de supermarketuri.
Mii de consumatorii britanici au cumparat in ultimele luni lapte provenit de la animale clonate sau urmasele lor. Asta insa fara sa fie avertizati, crezand in schimb ca dau banii pe un produs aprobat si testat de autoritatea sanitara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Clonarea animalelor are o latura lipsita de etica si poate fi un motiv de ingrijorare pentru ca unele animale clonate se nasc cu malformatii", spune Brendan Curran, genetician Universitatea Queen Mary.
Cum vanzarea produselor provenite de la animale clonate este ilegala, agentia pentru standarde alimentare a declansat deja o ancheta.
Cu toate ca exista date privind decesul prematur si malformatii la animalele clonate, specialistii incearca sa-i linisteasca pe consumatori.
"Daca vorbim de o vaca sanatoasa, care produce o cantitate mare de lapte si care a fost declarata drept corespunzatoare de autoritatile veterinare, atunci nu cred ca exista vreun pericol", a mai spus Curran.
Cercetatorii au identificat motive serioase de ingrijorare cu privire la sanatatea si starea de confort a animalelor clonate. Exista date referitoare la fatari premature, malformatii si mortalitate timpurie.
Vacile folosite pentru producerea controversatului lapte isi incep existenta in SUA, sub forma de embrioni creati din ovulele provenite de la vacile premiate Holstein si din sperma taurilor obisnuiti. Embrionii sunt congelati si transportati apoi in Marea Britanie, unde sunt implantati in uterele vacilor-purtatoare.
Animalele supradimensionate care rezulta pot fi folosite pentru obtinerea unor cantitati uriase de lapte, dar si in scopuri de reproducere.
Pozitia Uniunii Europene
Parlamentul European se opune fata de alimentele derivate din animale clonate. Deputatii au solicitat un moratoriu pentru alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiilor pana cand orice potential risc adus sanatatii poate fi exclus.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor observa in 2008, ca rata mortalitatii si numarul de boli in randul clonelor sunt semnificativ mai ridicate decat in cazul animalelor nascute pe cale naturala. Atat timp cat clonele bolnave nu au acces in sectorul alimentar, nu ar trebui sa existe nici un pericol pentru consumatori, arata studiul.