Savanții ruși acuză restricții de tip ”sovietic”. Ce le-a interzis Putin să facă

Vladimir Putin le promite rușilor un trai mai bun
Twitter

Oamenii de ştiinţă ruşi sunt spionaţi permanent, a susţinut miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

"Spionajul ştiinţific şi industrial există. El funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână şi vizează savanţii noştri, în special pe cei tineri", a afirmat el, făcând totodată apel la "vigilenţă".

Ministerul educaţiei şi cercetării de la Moscova recomandă întărirea controlului la reuniunile cu participanţi străini şi limitarea prezenţei acestora în sediile institutelor ruse, precum şi a folosirii aparaturii electronice.

Un decret prevede că orice întâlnire a unui om de ştiinţă rus cu un coleg străin, în afara orelor de program, trebuie autorizată în prealabil de direcţiune şi urmat de un raport.

Unii din cei vizaţi au vorbit despre măsuri "absurde şi nerealiste" care vor "spori izolarea" Rusiei şi vor îngreuna activităţile ştiinţifice. Ei se tem de revenirea la practicile din epoca fostei URSS, unde savanţii nu puteau discuta cu confraţii lor din alte ţări decât în prezenţa unui însoţitor.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Directorul adjunct al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Alexei Hohlov, a apreciat miercuri că recomandările ministerului sunt contrare obiectivului stabilit de autorităţi, de a atrage mai mulţi studenţi străini în universităţile ruse şi de a facilita angajarea lor în Rusia.

Ministerul a dat asigurări că decretul "reflectă practicile internaţionale" privind comportamentul cercetătorilor.

Conform AFP, cercetătorii ruşi sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi de noile restricţii cu caracter "sovietic" privind contactele lor cu străinătatea, iar comunitatea ştiinţifică se teme de mai mulţi ani de influenţa tot mai puternică a serviciilor de securitate asupra muncii lor.

Mai mulţi oameni de ştiinţă au fost condamnaţi pentru înaltă trădare sau pentru spionaj, în dosare controversate.

 

Rusia devine tot mai mult o ţară închisă: Comunitatea ştiinţifică denunţă restricţii de tip ”sovietic”

Oameni de ştiinţă ruşi trag un semnal de alarmă faţă de noile reglementări guvernamentale, care introduc restricţii importante în contactele lor cu colegii străini, fapt ce provoacă temeri privind revenirea la situaţia din perioada sovietică, potrivit France Presse.

Un decret transmis marţi institutelor ruse de cercetare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Moscova prevede că orice întâlnire cu oameni de ştiinţă străini reunind cel puţin trei persoane, precum şi întâlnirile în afara programului de lucru, trebuie aprobate de conducerea instituţiei şi fac obiectul unui raport.

La orice întâlnire cu un om de ştiinţă străin trebuie să participe cel puţin două persoane de partea rusă pentru a evita orice fel de scurgeri de informaţii confidenţiale, potrivit news.ru.

De asemenea, textul recomandă perioade mai lungi de verificare pentru străinii care vor să intre în instituţii ştiinţifice ruseşti şi restricţii privind aparatele electronice pe care savanţii străini pot să le aibă asupra lor, fiind vizate chiar şi ceasurile. Toate acestea pot fi utilizate în incintă doar ”în cazurile prevăzute în tratatele internaţionale”.

Aleksandr Fradkov, profesor de fizică aflat conducerea unui important laborator din Sankt-Petersburg, a denunţat marţi - într-o scrisoare deschisă - ”măsurile absurde şi nerealiste”.

”Ce se va întâmpla dacă organizăm o conferinţă internaţională cu mulţi străini? Ceasurile şi telefoanele le vor fi confiscate tuturor?”, se întreabă retoric omul de ştiinţă rus.

Potrivit lui Fradkov, măsurile preconizate ”nu vor îmbunătăţi securitatea ţării noastre, ci vor amplifica izolarea ei”.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest decret, al cărui text a fost primit de institutul lui Fradkov încă în luna iulie.

”Orice ştiinţă se bazează pe comunicare şi schimb de informaţii”, a declarat cercetătorul menţionat pentru AFP: ”Dacă respectăm acest decret, atunci chiar şi faptul de a bea o cafea cu un coleg străin trebuie să fie urmat de scrierea unui raport ulterior”, spune el.

Din decret nu se înţelege prea clar dacă ”trebuie cerută permisiunea conducerii pentru a trimite un e-mail sau pentru a vorbi cu un coleg străin pe Skype? Sau dacă corespondenţa cu un coleg străin este pur şi simplu interzisă dacă nu participă la ea şi un terţ?”, mai întreabă în scrisoarea sa deschisă Fradkov, şeful laboratorului Direcţiei de sisteme complexe de pe lângă Institutul pentru probleme legate de construcţia de maşini din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, conform news.ru.

”Aceasta este o revenire la epoca sovietică” când oamenii de ştiinţă nu puteau să se întâlnească cu colegi ai lor decât dacă erau însoţiţi de un terţ”, a amintit Fradkov, apreciind că ”nu se poate lucra potrivit acestor reguli” şi speră că ”oamenii de ştiinţă (ruşi) se vor uni împotriva lor”.

Comunitatea ştiinţifică rusă îşi exprimă îngrijorarea de mai mulţi ani faţă de influenţa crescândă a puternicelor servicii de securitate asupra activităţii sale. În ultimii ani, numeroşi cercetători ruşi au fost condamnaţi pentru ”înaltă trădare” în cazuri controversate.

Potrivit unui om de ştiinţă de la un institut de fizică rus, care a dorit să beneficieze de anonimat, noile recomandări sunt deja implementate, ceea ce a făcut ca ”vizitele în străinătate să devină tot mai complicate” şi astfel sunt ratate reuniuni cruciale în multe domenii ştiinţifice.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina au apărut pe gardul ambasadei Franţei din centrul Moscovei
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina au apărut pe gardul ambasadei Franţei din centrul Moscovei

Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în centrul Moscovei, relatează Le Figaro.

Belarusul susține că a dejucat un atac cu drone lansat din Lituania asupra Minskului. Vilniusul neagă
Belarusul susține că a dejucat un atac cu drone lansat din Lituania asupra Minskului. Vilniusul neagă

Şeful Comitetului pentru Securitatea Statului din Belarus a declarat joi că serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, anunţă agenţiile de presă de stat din Rusia.

Guvernul a aprobat deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria)
Guvernul a aprobat deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria)

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria).

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.