Savanții ruși acuză restricții de tip ”sovietic”. Ce le-a interzis Putin să facă


Ultimul update: Miercuri 14 August 2019 22:45
Data publicarii: Miercuri 14 August 2019 22:36
Categorie: Stiri externe
Vladimir Putin le promite rușilor un trai mai bun

Oamenii de ştiinţă ruşi sunt spionaţi permanent, a susţinut miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

"Spionajul ştiinţific şi industrial există. El funcţionează 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână şi vizează savanţii noştri, în special pe cei tineri", a afirmat el, făcând totodată apel la "vigilenţă".

Ministerul educaţiei şi cercetării de la Moscova recomandă întărirea controlului la reuniunile cu participanţi străini şi limitarea prezenţei acestora în sediile institutelor ruse, precum şi a folosirii aparaturii electronice.

Un decret prevede că orice întâlnire a unui om de ştiinţă rus cu un coleg străin, în afara orelor de program, trebuie autorizată în prealabil de direcţiune şi urmat de un raport.

Unii din cei vizaţi au vorbit despre măsuri "absurde şi nerealiste" care vor "spori izolarea" Rusiei şi vor îngreuna activităţile ştiinţifice. Ei se tem de revenirea la practicile din epoca fostei URSS, unde savanţii nu puteau discuta cu confraţii lor din alte ţări decât în prezenţa unui însoţitor.

Directorul adjunct al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Alexei Hohlov, a apreciat miercuri că recomandările ministerului sunt contrare obiectivului stabilit de autorităţi, de a atrage mai mulţi studenţi străini în universităţile ruse şi de a facilita angajarea lor în Rusia.

Ministerul a dat asigurări că decretul "reflectă practicile internaţionale" privind comportamentul cercetătorilor.

Conform AFP, cercetătorii ruşi sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi de noile restricţii cu caracter "sovietic" privind contactele lor cu străinătatea, iar comunitatea ştiinţifică se teme de mai mulţi ani de influenţa tot mai puternică a serviciilor de securitate asupra muncii lor.

Mai mulţi oameni de ştiinţă au fost condamnaţi pentru înaltă trădare sau pentru spionaj, în dosare controversate.

 

Rusia devine tot mai mult o ţară închisă: Comunitatea ştiinţifică denunţă restricţii de tip ”sovietic”

Oameni de ştiinţă ruşi trag un semnal de alarmă faţă de noile reglementări guvernamentale, care introduc restricţii importante în contactele lor cu colegii străini, fapt ce provoacă temeri privind revenirea la situaţia din perioada sovietică, potrivit France Presse.

Un decret transmis marţi institutelor ruse de cercetare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Moscova prevede că orice întâlnire cu oameni de ştiinţă străini reunind cel puţin trei persoane, precum şi întâlnirile în afara programului de lucru, trebuie aprobate de conducerea instituţiei şi fac obiectul unui raport.

La orice întâlnire cu un om de ştiinţă străin trebuie să participe cel puţin două persoane de partea rusă pentru a evita orice fel de scurgeri de informaţii confidenţiale, potrivit news.ru.

De asemenea, textul recomandă perioade mai lungi de verificare pentru străinii care vor să intre în instituţii ştiinţifice ruseşti şi restricţii privind aparatele electronice pe care savanţii străini pot să le aibă asupra lor, fiind vizate chiar şi ceasurile. Toate acestea pot fi utilizate în incintă doar ”în cazurile prevăzute în tratatele internaţionale”.

Aleksandr Fradkov, profesor de fizică aflat conducerea unui important laborator din Sankt-Petersburg, a denunţat marţi - într-o scrisoare deschisă - ”măsurile absurde şi nerealiste”.

”Ce se va întâmpla dacă organizăm o conferinţă internaţională cu mulţi străini? Ceasurile şi telefoanele le vor fi confiscate tuturor?”, se întreabă retoric omul de ştiinţă rus.

Potrivit lui Fradkov, măsurile preconizate ”nu vor îmbunătăţi securitatea ţării noastre, ci vor amplifica izolarea ei”.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest decret, al cărui text a fost primit de institutul lui Fradkov încă în luna iulie.

”Orice ştiinţă se bazează pe comunicare şi schimb de informaţii”, a declarat cercetătorul menţionat pentru AFP: ”Dacă respectăm acest decret, atunci chiar şi faptul de a bea o cafea cu un coleg străin trebuie să fie urmat de scrierea unui raport ulterior”, spune el.

Din decret nu se înţelege prea clar dacă ”trebuie cerută permisiunea conducerii pentru a trimite un e-mail sau pentru a vorbi cu un coleg străin pe Skype? Sau dacă corespondenţa cu un coleg străin este pur şi simplu interzisă dacă nu participă la ea şi un terţ?”, mai întreabă în scrisoarea sa deschisă Fradkov, şeful laboratorului Direcţiei de sisteme complexe de pe lângă Institutul pentru probleme legate de construcţia de maşini din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, conform news.ru.

”Aceasta este o revenire la epoca sovietică” când oamenii de ştiinţă nu puteau să se întâlnească cu colegi ai lor decât dacă erau însoţiţi de un terţ”, a amintit Fradkov, apreciind că ”nu se poate lucra potrivit acestor reguli” şi speră că ”oamenii de ştiinţă (ruşi) se vor uni împotriva lor”.

Comunitatea ştiinţifică rusă îşi exprimă îngrijorarea de mai mulţi ani faţă de influenţa crescândă a puternicelor servicii de securitate asupra activităţii sale. În ultimii ani, numeroşi cercetători ruşi au fost condamnaţi pentru ”înaltă trădare” în cazuri controversate.

Potrivit unui om de ştiinţă de la un institut de fizică rus, care a dorit să beneficieze de anonimat, noile recomandări sunt deja implementate, ceea ce a făcut ca ”vizitele în străinătate să devină tot mai complicate” şi astfel sunt ratate reuniuni cruciale în multe domenii ştiinţifice.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Eric Gardner
Polițist concediat în SUA, la 5 ani după ce a asfixiat un afro-american
Operațiune de amploare, după ce un regizor polonez a dispărut când se plimba cu barca
Copiii unor luptători ISIS, repatriați în Germania. Anunțul ministerului de Externe
Soţia lui Netanyahu a făcut scandal în avion şi a aruncat pâinea la primirea în Ucraina
Rusia cere ca Transnistria să revină în componența Republicii Moldova
Anunţul oficial al lui Putin privind incidentul nuclear din Rusia. "Am trimis experţi"
Bomba Irlanda de Nord
O bombă care viza poliţişti a explodat în Irlanda de Nord, aproape de frontieră
Americanii au testat una dintre rachetele interzise până acum prin tratatul cu Rusia
Carusel interzis, într-un parc din Germania. Ce se întâmpla atunci când era pornit
Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor
Fostul presedinte al Sudanului, acuzat de corupţie, a primit 90 milioane de dolari de la saudiţi
Un cuplu riscă 6 ani de închisoare, după ce a furat nisip de pe o populară plajă din Italia