Satul in care temperatura a coborat pana la - 71 de grade Celsius. Cum decurge viata celor 500 de locuitori. GALERIE FOTO
Satul Oymyakon, din Rusia, este cea mai friguroasa asezare omeneasca de pe Terra, cu o temperatura medie de - 50 de grade Celsius in ianuarie.
Cunoscuta si ca "Polul frigului", cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata in localitatea Oymyakon a fost de - 71,2 grade Celsius.
Aceasta este si cea mai scazuta temperatura din istorie inregistrata intr-o asezare omeneasca, dar si cea mai scazuta inregistrata vreodata in emisfera nordica.
Satul Oymyakon are 500 de locuitori. In anii '20-'30 era un punct de oprire pentru pastorii de reni, care isi adapau turmele la izvoarele termale de aici. Insa guvernul sovietic a stabilit aici o asezare permanenta, intr-o incercare de a controla populatiile nomade, pe care le credeau inapoiate din punct de vedere tehnologic si cultural.
In mod ironic, "Oymyakon" inseamna "apa care nu ingheata". Bineinteles, asezarea a primit acest nume datorita izvoarelor termale din zona.
Cum nici nu se pune problema de agricultura, oamenii se hranesc numai cu carne de ren si cal. Satul are numai un magazin cu produse de baza, iar localnicii lucreaza ca si crescatori de reni, vanatori sau pescari.
Localnicii sunt obisnuiti cu gerul si, spre deosebire de alte locuri, scoala din sat isi inchide portile numai atunci cand temperaturile scad sub - 52 de grade Celsius.
Satul se afla la 750 de metri deasupra nivelului marii, ceea ce inseamna ca durata zilei variaza de la 3 ore in decembrie, la 21 de ore pe timpul verii.
In ciuda iernilor naprasnice, vara, temperaturile urca si la peste 30 de grade Celsius.
Majoritatea caselor au toaletele in curti. Oamenii se incalzesc folosind carbune si lemn. Insa, daca exista o pana de curent, in cinci ore satul ingheata la propriu, iar tevile incep sa pocneasca.
Oymyakon se afla la doua zile de mers cu masina pana la cel mai apropiat oras, Yakutsk, capitala regiunii.
Problemele zilnice ale locuitorilor includ cerneala care ingheata in stilouri, ochelarii care le ingheata pe fata sau bateriile de masina care nu mai functioneaza. Localnicii povestesc ca isi lasa masinile pornite toata ziua, pentru ca se tem ca altfel nu vor mai porni.
Chiar daca ar exista semnal pentru telefoane mobile, acestea nu ar functiona la asemenea temperaturi.
O alta problema este ingropatul mortilor. Cum solul este inghetat bocna, localnicii fac focul cu carbune. Dupa ce acesta se stinge, pamantul fiebinte este sapat, pana cand se ajunge din nou la sol inghetat. Procesul este repetat pana cand groapa este suficient de adanca. Operatiunea poate dura si trei zile.
Companiile de turism ofera posibilitatea de a petrece aici concediul si a testa viata in "Polul Frigului".
Amos Chapple, un fotograf originar din Noua Zeelanda, vizitat satul inghetat pentru a surprinde cateva cadre cu viata de zi cu zi a localnicilor.
"Am purtat o pereche de pantaloni subtiri, iar cand am iesi prima data afara, la – 47 de grade Celsius, imi amintesc cum am simtit ca frigul imi apuca, fizic, picioarele. De asemenea, am fost surprins sa observ ca imi ingheta saliva si mi se lipeau buzele", a povestit fotograful, adaugand ca sedintele foto au fost foarte dificile pentru ca, din cauza frigului, ii inghetau obiectivele.