Cum s-a repetat tragedia Colectiv în Macedonia de Nord. „Deținea o autorizație falsificată”
Este doliu în Macedonia de Nord, timp de 7 zile, după catastrofa similară celei din Colectiv. Dar și furie.
Într-un club de noapte improvizat, cu autorizație de funcționare legală, obținută prin mită, au pierit arși de vii cel puțin 59 de oameni, cei mai mulți tineri și foarte tineri. Alți 150 au fost răniți.
În timp ce o țară întreagă este în stare de șoc, 15 persoane au fost reținute, printre care proprietarul clubului, organizatorul evenimentului și responsabilii cu securitatea și, nu în ultimul rând, foști oficiali din Ministerul Economiei. O parte dintre răniți vor fi tratați în țările vecine. România a ajutat la transferul a patru răniți în Lituania, cu o aeronavă Spartan.
Sute de oameni au încercat cu disperare să scape din capcana de foc, însă exista doar o singură ieșire. Cealaltă ușă, aflată în spatele clubului, era încuiată.
Victimă: „Am căzut pe scări și au trecut peste mine, m-au călcat în picioare. Abia am rămas în viață, abia dacă puteam să respir. Nu știu cum, dar cumva am reușit să ies.”
Tomco Stojanov, tatăl unei victime: „A murit când s-a întors, a intrat din nou (n.r. în club) încercând să salveze alți oameni. Dar a fost împins, a căzut... Și așa a murit fiul meu. Era ambițios... Era puternic, dar într-o busculadă cu mai mult de o mie de oameni...”
Vlatko Zdravkov, martor: „A fost îngrozitor. Sute de oameni erau întinși la pământ. Verificam pulsul… mai întâi verificam cine avea puls, ca să-i salvăm… să-i ducem în mașină și să fie transportați.”
Rudele victimelor s-au adunat în fața spitalului
Neputința, durerea, dar și furia i-au copleșit pe bieții părinți strânși în fața spitalului din Kocani.
Părinte: „Am un mesaj pentru premier și pentru cei de la conducere: n-am nevoie de banii lor. Îmi vreau copilul înapoi. Aveam o viață frumoasă. Acum mi-am pierdut copilul. Singurul meu copil.”
Părinte: „De ce nu a venit primarul? De ce n-a trimis inspectorii să verifice acest club?”
Părinte: „Ușa de intrare în club ziceai că e intrarea într-un subsol decrepit. Ar fi trebuit să aibă cinci căi de evacuare! Cinci!”
Val de arestări după tragedia din club
În paralel, poliția a ridicat 15 persoane după dezastrul din clubul Pulse.
Pance Toshkovski, ministrul de interne al Macedoniei de Nord: „În arest se află organizatorul evenimentului, un fost secretar de stat în Ministerul Economiei și un șef de departament din același minister, un fost director al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și trei angajați ai aceleiași instituții.”
Premierul țării a declarat că localul nu avea o autorizație de funcționare validă.
Pance Toshkovski, ministrul de interne al Macedoniei de Nord: „Deținea o autorizație falsificată, emisă în martie 2024, prin mită. Este un document pentru funcționarea unui club de noapte, emis ilegal, dar cu ștampila originală a Ministerului Economiei.”
Presa scrie și despre improvizațiile din clubul de noapte, care funcționa într-o clădire în care anterior a fost un depozit de covoare.
Incendiul a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică. În timp ce pe scenă cânta DNK - o populară trupă hip-hop - au fost aprinse două dispozitive pentru efecte pirotehnice. Au murit și doi dintre membrii formației.
Erau prieteni cu medicul Panche Tașkov, originar din Macedonia, care îngrijește pacienții mari arși care ajung la Timișoara.
Panche Tașkov - coordonator unitate mari arși, Spitalul Județean Timișoara: „Au fost o parte din trupă, amândoi chitariști, unul de o seamă cu mine, unul de 44 de ani, celălalt un pic mai tânăr. O să îmi rămână permanent în subconștientul meu muzica și notele cântate de ei. De fiecare dată, prin decizii greșite, corupția ucide, iar decizia politică este ceea ce ne face să ne aflăm în astfel de situații.”
România, ajutor pentru Macedonia după incendiul din club
Din cei peste 150 de răniți, 20 sunt în stare gravă, dar stabilă, conform ministrului sănătății. Unele victime au fost transferate deja în țările vecine.
Și România a organizat o misiune umanitară, după ce mai multe țări au oferit locuri în spitalele lor, dar nu au avut posibilități de transport.
O aeronavă C-27 Spartan, ce aparține Forțelor Aeriene Române, a decolat din Baza 90 la ora 7 dimineața pentru a prelua de la Skopje patru pacienți răniți în incendiul din Macedonia de Nord. Victimele au între 18 și 24 de ani și prezintă mai multe arsuri, dar și afecțiuni pulmonare rezultate în urma inhalării de fum.
Aeronava, la bordul căreia s-a aflat și o echipă medicală SMURD, care i-a îngrijit pe pacienți pe parcursul zborului, a aterizat în Vilnius, Lituania, la ora prânzului. Iar de acolo pacienții au fost transferați la un spital de specialitate lituanian.
Reporter: „A existat și ideea de a fi aduși aici pacienți răniți în spitalele noastre de arși?”
Raed Arafat, șeful DSU: „A fost discuția, numai că, din păcate, capacitatea de internare în spitalele de mari arși din România era aproape plină, aveam un singur loc.”
Ajutorul oferit Macedoniei de Nord de celelalte state europene a fost posibil prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, de care România nu a beneficiat în 2015, după incendiul din Colectiv, pentru că nu fusese implementat la vremea respectivă.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, macedonia de nord, colectiv, spitalul de arsi,
Dată publicare:
17-03-2025 19:01