Sapte romani spun ca sunt sechestrati de angajatorul din Libia, care negociaza vanzarea lor. Marturiile sotiilor din tara

×
Codul embed a fost copiat

Sapte romani din Galati si din Tulcea care au plecat la munca in Libia sustin ca sunt sechestrati si nu se pot intoarce acasa.

Oamenii se plang ca de 3 saptamani sunt tinuti ostatici de cel care i-a angajat si ca patronul negociaza chiar vanzarea lor catre un alt libian. Au cerut ajutor autoritatilor, dar se pare ca starea de razboi din aceasta tara ingreuneaza negocierile.

In aprilie, cei sapte muncitori au vorbit cu un cetatean arab din Craiova care le-a spus ca un var de-al lui are un santier de constructii si ca le ofera un contract de munca de 500 de dolari plus cazare si mancare in primele trei luni, urmand ca ulterior sa primeasca 1.500 de dolari pe luna. Romanii au batut palma, iar in iunie au plecat spre Libia. Cand au ajuns insa acolo, angajatorul le-a luat pasapoartele sub pretextul ca trebuie inregistrati la politie.

"Luni sau marti au fost amenintati pe santier de oamenii lui Abdelali Tarek cu o arma ca ori fac cum vrea el, ori ii omoara si-i ingroapa acolo. Am luat legatura cu Consulatul, cu Ambasada Romaniei si cu Ministerul de Externe si Consulatul a trimis doi negociatori. La ei se negociaza vanzarea oamenilor ca niste sclavi", spune sotia unui dintre muncitori.

Barbatii plecati la munca povestesc ca sunt obligati sa lucreze cate 13 ore pe zi. Iar patronul, nemultumit, vrea acum sa-i vanda, sustin ei, altui libian.

Citește și
lege, ANAF
Fiscul le va controla bogatilor pana si pozele de pe Facebook. Sindromul "saraci in acte, dar cu viata de lux" al unor romani

"Au fost amenintati cu pistolul la cap, au fost amenintati ca vor fi ingropati pe santiere, imi este teama pentru viata lui. Ei deja sunt cazuti psihic, fac atacuri de panica, ne spun la telefon ca daca nu ne scoateti de aici vom fi morti pentru ca ei ne negociaza, vor sa fim vanduti ca niste oi", spune sotia unui alt muncitor.

Familiile celor 7 muncitori au sesizat autoritatie romane si se roaga sa-i vada teferi inapoi acasa. Libia se afla in razboi civil de cativa ani, iar Romania nu mai are ambasada in aceasta tara. Mai mult, granitele sunt inchise.

MAE sustine ca informatiile aparute in presa nu sunt adevarate

In replica, Ministerul Afacerilor Externe afirma ca unele informatii aparute in presa nu sunt adevarate. Iata, integral comunicatul de presa:

"Ambasada Romaniei la Tripoli, relocata la Tunis ca urmare a situatiei de securitate din zona, cunoaste inca din data de 25 iunie 2015 cazul cetatenilor romani aflati in Libia si face demersuri pentru readucerea in tara a acestora.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca nu sunt adevarate informatiile vehiculate in presa, potrivit carora ar exista negocieri pentru vanzarea cetatenilor romani catre un alt patron libian.
De asemenea, nu se verifica informatiile potrivit carora cetatenii romani ar fi fost amenintati cu arma.

Misiunea diplomatica a Romaniei se afla in permanenta legatura cu grupul de cetateni romani, cu familiile acestora, precum si cu autoritatile competente din Libia.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza si cu aceasta ocazie faptul ca pentru Libia exista o alerta de calatoride cu nivelul 4/4 (pericol major – parasiti imediat zona sau tara) si recomanda ferm cetatenilor romani sa evite orice fel de calatorie in Libia, iar celor care se afla inca pe teritoriul libian sa paraseasca imediat aceasta tara.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda permanent consultarea informatiilor furnizate prin intermediul aplicatiei „Calatoreste in siguranta”, ce poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.

Toate aceste recomandari ferme din partea Ministerului Afacerilor Externe au scopul de a constientiza cetatenii romani in legatura cu pericolele la care se pot expune in conditiile in care calatoresc in zone de risc si conflict ignorand avertismentele postate pe site-ul oficial (www.mae.ro)."

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Adevarul dureros despre a treia putere a zonei euro, tara unde traiesc sute de mii de romani
Adevarul dureros despre a treia putere a zonei euro, tara unde traiesc sute de mii de romani

A treia mare economie a zonei euro s-a contractat in ultimii trei ani, pana in primul trimestru din 2015, cand PIB a urcat cu 0,3%.

Fiscul le va controla bogatilor pana si pozele de pe Facebook. Sindromul
Fiscul le va controla bogatilor pana si pozele de pe Facebook. Sindromul "saraci in acte, dar cu viata de lux" al unor romani

Fiscul infiinteaza o noua directie pentru controlul bogatilor. Pe langa practicile deja obisnuite, inspectorii se vor uita la casele in care stau si la masinile in care se plimba cei mai avuti dintre noi.

Moneda care se
Moneda care se "supraevalueaza semnificativ", la 5 luni de la socul valutar din ianuarie. Multi romani sunt restantieri

Moneda inregistreaza o "supraevaluare semnificativa" si banca natioanala a acestui stat este gata sa intervina pe pietele valutare si sa mentina dobanzile negative.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.