Fiscul le va controla bogatilor pana si pozele de pe Facebook. Sindromul "saraci in acte, dar cu viata de lux" al unor romani

Ultima actualizare: 29-06-2015 07:05

Fiscul infiinteaza o noua directie pentru controlul bogatilor. Pe langa practicile deja obisnuite, inspectorii se vor uita la casele in care stau si la masinile in care se plimba cei mai avuti dintre noi.

Daca in acte apar ca oameni obisnuiti, dar in realitate traiesc in lux, acestia vor fi chemati sa dea explicatii si sa-si plateasca taxele la nivelul real. Potrivit unui raport din 2013 al bancii elvetiene ''Credit Suisse'', in Romania sunt peste 10.000 de milionari in dolari.

Fiscul va apela inclusiv la informatii din spatiul public. De exemplu, inspectorii ar putea sta cu un ochii pe televizoare, sa vada cine se afiseaza cu masini scumpe, iahturi, bijuterii sau cine merge in vacante exotice. Apoi conturile si salariile acestor persoane vor fi verificate, iar daca inspectorii ajung la concluzia ca banii declarati la vedere n-ar fi suficienti pentru a intretine un asemenea trai, atuncii respectivii ar putea fi chemati pentru a da explicatii.

Fiscul poate cere de la Politie lista proprietarilor de masini scumpe, iar de la notari poate obtine date despre numele celor care locuiesc in case sau apartamente de lux. Inspectorii pot apela si la metode mai exotice. Cum ar fi sa urmareasca pozele pe care persoanele suspectate ca isi ascund averile le pun pe retele de socializare.

Toate acestea se numesc metode indirecte de verificare a averii si se afla in arsenalul Fiscului inca din 2011. Abia acum insa, aproape cinci ani mai tarziu, va fi infiintata, in sfarsit, Directia de Verificare a Persoanelor Fizice cu Risc Fiscal, directie in care vor lucra aproape 100 de inspectori in toata tara.

Si domnisoarele care conduc masini scumpe sau poarta haine de lux cumparate din banii partenerului pot fi chemate sa dea explicatii. Lor li s-ar putea cere acte care sa ateste donatiile facute de parteneri, iar acestora sa le fie verificate afacerile.
Ar putea sa intre in atentia Fiscului si cantaretii de manele care in trecut au aparut de multe ori in public primind sume mari de bani. Anul trecut, interpretul Adrian Minune a avut si un proces cu ANI, pe care l-a castigat, insa decizia nu este definitiva. Institutia l-a acuzat ca nu poate justifica 100.000 de euro din declaratia de avere.

Aceasta noua directie a fiscului va functiona in paralel cu cea care se ocupa de controlul marilor averi. Aceasta din urma ii urmareste doar pe cei mai bogati dintre bogati, cu averi de peste 25 de milioane de euro. Sunt peste 300 de persoane, iar in ultimul an au fost verificate 30. Pentru 11 s-au stabilit deja sume pe care trebuie sa le returneze statului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!