Șapte polițiști din Irak, morți într-un atac cu bombă și arme. Cine s-ar afla în spatele crimelor
Cel puţin şapte ofiţeri de poliţie au fost ucişi, duminică, într-un atac cu bombă şi arme în nordul Irakului, în apropierea oraşului Kirkuk, bogat în petrol, la aproximativ 293 de kilometri de capitala Bagdad.
Niciun grup nu a spus că este în spatele crimelor, dar oficialii au dat vina pe gruparea Stat Islamic, scrie BBC, citată de News.ro.
Miercuri, o bombă amplasată pe marginea drumului a ucis trei soldaţi irakieni în apropiere de Bagdad.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gruparea Stat Islamic a spus că a pus bomba.
Atacul de duminică a început când o explozie cu bombă a vizat un camion care transporta poliţişti în apropierea satului Chalal al-Matar, au declarat oficialii pentru AFP.
Explozia a fost urmată de „un atac direct cu arme de calibru mic”.
„Un atacator a fost ucis şi îi căutăm pe ceilalţi”, a adăugat oficialul, spunând că şi doi poliţişti au fost răniţi în atac.
Un oficial de la Ministerul de Interne din Bagdad a confirmat atacul.
Gruparea Stat Islamic a deţinut odată 88.000 de km pătraţi de teritoriu care se întindea de la estul Irakului până la vestul Siriei şi şi-a impus dominaţia brutală asupra a aproape opt milioane de oameni.
Dar forţele irakiene au declarat victoria asupra grupării islamiste în decembrie 2017, după ce trupele acesteia i-au alungat pe militanţii SI din zona de frontieră cu Siria, unde se aflau ultimele bastioane ale islamiştilor.
Gruparea a fost alungată de pe ultimul său teritoriu în 2019, dar ONU a avertizat în iulie că rămâne o ameninţare persistentă.
Se estimează că SI are între 6.000 şi 10.000 de luptători în Siria şi Irak, care îşi au sediul în cea mai mare parte în zonele rurale şi continuă să efectueze atacuri de tip lovitură şi fugă, ambuscade şi bombardamente pe marginea drumurilor.
În raportul său, ONU a observat că, în ciuda „pierderilor semnificative de lideri”, grupul a reuşit să „exploateze lacunele de securitate şi condiţiile care favorizează răspândirea terorismului pentru a recruta şi organiza şi executa atacuri complexe”.