Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului dictator libian, a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi comise in 2011

gaddafi

Un tribunal libian l-a condamnat marti la moarte in contumacie pe Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian, impreuna cu alti opt colaboratori ai acestuia, dupa un proces eclipsat de violente si diviziuni politice, relateaza Agerpres.

Tribunalul de la Tripoli, unde controlul este detinut de o coalitie de militii islamiste, i-a condamnat la moarte pe fostul prim-ministru al lui Gaddafi, Baghdadi al-Mahmoudi, si pe fostul sef al serviciilor speciale, Abdullah Senussi.

Acestia erau judecati pentru rolul jucat in reprimarea revoltei care a dus la inlaturarea fostului regim in 2011.

Un numar de 37 de persoane au fost judecate pentru rolul jucat in reprimarea revoltei care a dus la inlaturarea fostului regim in 2011, relateaza AFP. Potrivit Reuters, pe langa cele opt verdicte de condamnare la moarte, alti opt fosti oficiali au fost condamnati la inchisoare pe viata, iar sapte la cate 12 ani de inchisoare fiecare.

Saif al-Islam Kadhafi, in varsta de 43 de ani, care era frecvent prezentat ca un potential succesor al fostului dictator, a fost absent la pronuntarea sentintei, intrucat nu se afla in mainile autoritatilor care detin controlul la Tripoli.

Citește și
islamisti
Arma jihadistilor in lupta cu Europa: 500.000 de militanti deghizati in refugiati. "Mediterana va ajunge o mare a haosului"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

De la arestarea sa in noiembrie 2011, el este detinut la Zenten, la sud-vest de Tripoli, de militii care se opun autoritatilor de la Tripoli.

Capitala este controlata de coalitia de militii Fajr Libya, care a format un guvern si un parlament care nu sunt recunoscute de comunitatea internationala. La peste trei ani de la caderea regimului Gaddafi, Libia este in continuare in haos, iar institutiile recunoscute international se afla in estul tarii.

In timpul procesului care s-a deschis in capitala libiana in aprilie 2014, Saif al-Islam a comparut in instanta prin videoconferinta de la Zenten. Majoritatea celorlalti acuzati sunt in detentie la Tripoli, dar opt dintre ei sunt incarcerati la Misrata, la 200 km est de Tripoli, unde autoritatile sunt subordonate Fajr Libya.

Inculpatii au fost acuzati de asasinate, jafuri si sabotaje, acte care aduc atingere uniunii nationale, complicitate la incitare la viol si recrutare de mercenari africani.

Procesul a fost criticat de aparatorii drepturilor omului pentru limitarea accesului apararii si este marcat cu un diferend cu Curtea Penala Internationala (CPI) pe tema competentei de a-l judeca pe Saif al-Islam.

Pe numele lui Saif al-Islam si Abdullah Senussi au fost emise mandate de arestare de catre CPI pentru presupuse crime de razboi in timpul revoltei.

In mai 2014, CPI, care a solicitat in mai multe reprize o extradare a lui Saif al-Islam, a apreciat ca tribunalele libiene nu-l pot judeca pe fiul lui Gaddafi intrucat exista indoieli asupra capacitatii autoritatilor de la Tripoli de a-i garanta un proces just si echitabil. CPI a dat totusi unda verde Libiei sa-l judece pe Senouss
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cum arata fostul palat al dictatorului libian Muammar Gaddafi, la 4 ani de la revolutie. Targ de animale in ruinele cladirii
Cum arata fostul palat al dictatorului libian Muammar Gaddafi, la 4 ani de la revolutie. Targ de animale in ruinele cladirii

Erau odata palate impunatoare care intimidau si starneau emotii in inimile libienilor, dar in prezent, imobilele pe care le detinea colonelul Muammar Gaddafi sunt doar niste daramaturi.

Arma jihadistilor in lupta cu Europa: 500.000 de militanti deghizati in refugiati.
Arma jihadistilor in lupta cu Europa: 500.000 de militanti deghizati in refugiati. "Mediterana va ajunge o mare a haosului"

Presa italiana a relatat pe larg in aceasta saptamana despre planurile gruparii teroriste Stat Islamic de a crea haos in Europa, daca va fi atacata de coalitiile internationale.

Gaddafi a vandut peste 20% din aurul Libiei, inainte de caderea regimului. Ce a<b> fa</b>cut cu banii
Gaddafi a vandut peste 20% din aurul Libiei, inainte de caderea regimului. Ce a facut cu banii

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a vandut peste 20% din rezervele de aur ale tarii in ultimele zile ale regimului cazut la 23 august, a anuntat joi guvernatorul Bancii centrale libiene, Qassem Azzoz, relateaza AFP.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.