S-au molipsit si croatii. Proteste violente la Zagreb impotriva Guvernului
Aproximativ 1.000 de manifestanti au incercat ieri sa se apropie de sediul Guvernului de la Zagreb, insa au fost opriti, cu greu, de politie. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene, iar manifestantii au aruncat cu pietre si sticle.
Actiunea de protest a fost organizata pentru a cere demisia premierului Jadranka Kosor.
Fortele speciale ale politiei au ocupat pozitii in piata Sveti Marko, aflata in orasul vechi din Zagreb, pentru a bloca accesul protestatarilor spre sediul Executivului.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Acestia au scandat "Hotii! Hotii!" si "Jadranka, pleaca!" si au purtat pancarte pe care scria "Lupta impotriva mitei si a coruptiei", potrivit Mediafax, care citeaza AFP.
Manifestantii au aruncat in politisti cu pietre si sticle, iar acestia au ripostat cu gaze lacrimogene.
Autoritatile au anuntat ca au fost retinute 11 persoane, iar in cursul confruntarilor nu a fost ranita nici o persoana.
Internetul revolutionar
Manifestatia de joi a fost organizata cu ajutorul mesajelor transmise prin intermediul retelei de socializare Facebook. O actiune similara a avut loc si marti, insa de amploare mai mica: au participat doar aproximativ 300 de persoane.
Organizatorii au cerut demisia premierului si au acuzat guvernul ca "face viata cetatenilor tot mai grea in fiecare zi si duce tara catre haos economic".
Jadranka Kosor conduce Guvernul croat din 2009, cand a preluat functia de la Ivo Sanader. Acesta a fost arestat in decembrie in Austria, la solicitarea justitiei croate, care il banuieste de deturnare de fonduri si coruptie.
Economia croata s-a contractat cu 1,9% in 2010, conform estimarilor Bancii centrale, citata de Mediafax, dupa o scadere de 5,8% a Produsului Intern Brut in 2009.
Rata somajului calculata in ianuarie a fost de 19,6% din populatia activa, numarul somerilor (334.378 dintr-o populatie totala de 4,4 milioane de locuitori) fiind cel mai mare inregistrat in ultimii opt ani.
Sursa: AFP, Mediafax, Pro TV
Etichete: Croatia, proteste, violente, zagreb,
Dată publicare:
25-02-2011 07:53