Atena: o greva a sindicatelor s-a transformat in bataie cu politia

Ultima actualizare: 28-08-2012 14:04

Sindicalistii din Grecia au declansat astazi o greva generala, in semn de protest fata de masurile de austeritate ale Guvernului. Manifestatiile din Atena s-au transformat rapid in violente, in urma interventiei politiei.

Aceasta greva generala este prima actiune de amploare din 2011, organizata de sindicalistii din Grecia, dupa cele zece zile de proteste violente de anul trecut.

Aproximativ 5.000 de politisti au fost mobilizati la Atena, iar ministrul Protectiei Cetateanului, Christos Papoutsis, a lansat un apel la calm si "responsabilitate".

Fortele de ordine, care au format un cordon in fata Ministerului de Finante, au lansat gaze lacrimogene si iritante in grupul tinerilor, care au aruncat cu diverse proiectile.

Politia s-a mobilizat ulterior pentru a respinge manifestantii, scindati in doua de aceste incidente. Unii manifestanti tuseau si se sufocau din cauza gazelor lacrimogene, in timp ce confruntarile continuau in apropierea Parlamentului.

Manifestatia a fost organizata de doua mari centrale sindicale din tara, GSEE pentru domeniul privat si Adedy pentru cel public

Sindicatele sunt nemultumite fata de masurile de austeritate promovate de Guvernul socialist - masuri care au fost recomandate de UE si FMI.

Oficialii europeni au promis relansarea financiara a tarii, printr-un imprumut de 110 miliarde de euro, insa conditiile impuse autoritatilor elene au fost dure pentru populatie.

Astfel, sindicatele au decis sa iasa din nou pe strazi, pentru a bloca aceste masuri de austeritate.

Astazi, transporturile maritime si feroviare din Grecia au fost intrerupte total de sindicalisti. De asemenea, traficul aerian din tara urmeaza de asemenea sa fie perturbat in intervalul 12.00-16.00 (12.00-16.00, ora Romaniei), din cauza unei greve a controlorilor aerieni.

Companiile Olympic Airways si Aegean au anulat 35, respectiv 13 curse interne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO