Rușii lui Putin nu mai știu, la propriu, pe ce lume se află. ”Nu știu al cui este acum acest pământ. Nu mai știu nimic”
Forțele ucrainene au lovit un al doilea pod de importanță strategică în regiunea Kursk, în timp ce își întăresc pozițiile.
Potrivit Wall Street Journal, Moscova ar fi transferat deja cam 5.000 de soldați din Ucraina în regiune Kursk, dar ar avea nevoie de 4 ori mai mulți pentru a ține piept ofensivei Kievului.
Ucrainenii susţin că au cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriul Rusiei. Peste 120.000 de civili ruși au fost evacuați din Kursk, 3.000 doar în 24 de ore.
”Încă un pod în minus! Aviația și forțele aeriene continuă să priveze inamicul de capabilitățile logistice, cu lovituri de precizie, care afectează în mod semnificativ cursul ostilităților”- a scris, în mesajul postat pe Telegram, comandantul forțelor aeriene ucrainene.
Cel de-al doilea pod lovit, la fel ca cel distrus zilele trecute, este pe râul Seim. Și se află la aproximativ 15 kilometri de granița ruso-ucraineană.
Membrii Forțelor Speciale Ucrainene au fost primii care au intrat pe teritoriul rus, în urmă cu aproape două săptămâni. Imagini difuzate de armata de la Kiev îi arată în timp ce traversează zone cu vegetație și inspectează drumurile de acces.
La un moment dat, dau peste mai mulți soldați ruși pe care îi iau prizonieri.
Potrivit experților militari, armata Moscovei demina terenul în Kursk, deoarece plănuia să lanseze o nouă ofensivă terestră în regiunea ucraineană Sumî. De aici și absența unor trupe care să blocheze avansul ucrainenilor dincolo de graniță.
Ofensiva din regiunea Kursk pune noi presiuni asupra forțelor ruse pe întreaga linie a frontului apreciază analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului.
Rus: ”Să facă măcar un armistițiu, ca să putem trăi în pace”
Este aproape sigur că Vladimir Putin va încerca să recupereze cât mai repede teritoriul rusesc, dar pentru asta are nevoie de militari și de echipamente din alte părți ale teatrului de război - explică analiștii occidentali.
Până atunci...
Nick Paton Walsh: ”Așa cum am văzut într-o mulțime de localități ucrainene în ultimii doi ani, și aici localnicii încearcă să găsească adăpost de războiul din jurul lor”.
Rus: ”Vezi, asta nu este viață. Supraviețuim. Nu este viață”.
Rus: ”Nu știu cum se va sfârși. Să facă măcar un armistițiu, ca să putem trăi în pace. Nu avem nevoie de nimic. Am cârja aici, altfel nu pot merge. Este foarte greu”.
În adăpost, curentul electric improvizat se întrerupe mereu.
Rus: ”Suntem aici de o săptămână. Nu ne spune nimeni nimic”.
În orașul Sudja, devastat de ultimele lupte, o femeie caută o farmacie deschisă.
Femeie: ”Dacă aș fi vrut, aș fi plecat. De ce să plec? Am trăit aici 50 de ani. Fiica și mama mea sunt îngropate aici. Ce să fac cu Ucraina? Trăiesc pe pământul meu. Nu știu al cui este acum acest pământ, nu mai știu nimic”.
Pe de altă parte, un atac cu drone din partea Ucrainei a provocat un incendiu la un depozit cu rezervoare de petrol în regiunea rusă Rostov pe Don. Ministerul rus al situațiilor de urgență a anunțat că focul a cuprins 5.000 de metri pătrați.
Sursa: Pro TV
Etichete: vladimir putin, războiul din Ucraina, prizonieri, soldati rusi, rusi,
Dată publicare:
18-08-2024 18:44