Rușii i-au naționalizat apartamentul lui Zelenski din Crimeea. Ce alte proprietăți sunt pe listă
Apartamentul lui Zelenski din Crimeea a fost naționalizat de autoritățile ruse autoinstalate în penisulă, o dată cu o serie de proprietăți și afaceri aparținând altor afaceriști ucraineni.
Autorităţile instalate de Moscova au decis să naţionalizeze apartamentul din Ialta al familiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri şeful acestei regiuni, Serghei Aksionov, relatează Interfax, preluat de news.ro.
„Astăzi avem un alt lot de proprietăţi care merg la sesiunea (parlamentului din Crimeea - n.r.) - mari întreprinderi de vinificaţie, structuri bancare, apartamentul lui Zelenski şi alte proprietăţi ale tuturor celor care sprijină regimul antirus din Ucraina", a declarat Aksenov într-un comentariu video postat pe canalul său Telegram.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
El a mulţumit preşedintelui Consiliului de Stat din Crimeea, Vladimir Konstantinov, şi parlamentarilor pentru activitatea lor în vederea naţionalizării bunurilor oligarhilor ucraineni. „Aşa cum am promis, duşmanii Rusiei nu vor face bani în Crimeea rusă", a adăugat Aksionov.
Anterior, oficialii din Crimeea - peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - anunţaseră că familia Zelenski deţine un apartament în complexul rezidenţial Emperor din Livadia.
Naționalizarea a început cu modificarea legii
În octombrie 2022, Consiliul de Stat din Crimeea a amendat legislaţia pentru a permite ca proprietăţile ţărilor şi cetăţenilor străini să fie recunoscute ca fiind proprietatea "republicii". Modificările se aplică bunurilor mobile şi imobile care au fost deţinute până la 24 februarie 2022.
Procesul de naţionalizare a început la sfârşitul toamnei anului trecut. Lista activelor a inclus, între altele, şantierul de construcţii navale "Zaliv", lanţul de hipermarketuri "Novocentre", cel mai mare producător de ciment din regiune, mai multe pensiuni, un cinematograf şi sute de alte bunuri. Astfel, oameni de afaceri şi politicieni ucraineni, printre care Rinat Ahmetov, Ihor Kolomoiski, Serhi Taruta, Arseni Iaţeniuk şi Nestor Şufrici, şi-au pierdut proprietăţile din peninsulă.
La întreprinderile naţionalizate a fost introdus un management temporar.
În martie, preşedintele Consiliului de Stat al republicii, Konstantinov, a declarat că procesul de privatizare a tuturor întreprinderilor naţionalizate din Crimeea va începe în 2023, cu excepţia uzinelor pentru materiale de construcţii Bahcisarai, naţionalizată anul trecut, şi Stroindustria, care ar urma să rămână în proprietatea statului, a declarat Aksionov.
Sursa: Pro TV
Etichete: crimeea, nationalizare, volodimir zelenski,
Dată publicare:
24-05-2023 13:17