Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.
Este o minciună, dezminte Kremlinul. Pe de altă parte, președintele Zelenski le-a cerut din nou aliaților mai multe arme și mai repede, pentru că Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în Donețk.
În ultimele zile, rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului, în regiunile din estul Ucrainei. S-au dat lupte grele în jurul orașelor Bahmut și Vuhledar, unde Moscova a masat efective importante. De multe ori, ciocnirile au loc în tranșeele de pe linia de contact, care sunt ocupate când de o tabără, când de cealaltă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analiștii cred că rușii se grăbesc să deschidă cât mai repede o breșă în front, înainte să-și facă apariția tancurile occidentale. Ucrainenii rezistă cu greu asalturilor rusești, dar au pierdut deja câteva localități în regiunile cele mai contestate.
Trupe Wagner: ”Acesta e satul Blagodatnoye. A fost cucerit de luptătorii companiei Wagner. Satul a fost curățat complet (de inamici). Avem un moral foarte bun”.
Bombardamentele rusești continuă și mereu sunt victime în rândul populației civile.
Rachetele au lovit un bloc de locuințe la Harkov. Și rare sunt momentele de acalmie la Herson - orașul port din sudul Ucrainei, eliberat de sub ocupația invadatorilor, în noiembrie.
Volodomir Zelenski: "Armata rusă a bombardat cu cruzime Hersonul toată ziua. Clădiri de locuințe, diverse facilități sociale și de transport, inclusiv un spital, un oficiu poștal și o stație de autobuz au fost avariate. Două femei, asistente medicale, au fost rănite în spital. Până acum, avem informații că sunt șase răniți și trei morți".
Președintele Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei. Și i-a arătat rezervoarele de petrol din port distruse de loviturile cu rachete și drone.
Pe de altă parte, fostul premier britanic Boris Johnson susține că președintele rus Vladimir Putin l-ar fi amenințat cu moartea, în timpul unei discuții telefonice în februarie anul trecut, chiar înaintea declanșării războiului din Ucraina.
Boris Johnson: ”La un moment dat, m-a ameninţat şi mi-a spus: Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut sau cam aşa ceva. Așa, pe un ton degajat... Însă, având în vedere tonul său foarte relaxat, detaşarea sa, cred că el doar se juca cu tentativele mele de a încerca să îl conving să negocieze”.
Dmitri Peskov: ”Ceea ce a spus domnul (Boris) Johnson nu este adevărat, sau, mai exact, a fost o miciună. Ucraina continuă să ceară noi arme, iar Occidentul încurajează aceste cereri. Este un impas, are ca rezultat o escaladare semnificativă și implică din ce în ce mai mult implicarea țărilor NATO în conflict. Dar asta nu poate și nu va schimba cursul evenimentelor, iar operațiunea militară specială va continua”.
"Tancurile voastre ucid civili" şi "America este o ţară teroristă". Cu asemenea sloganuri a fost întâmpinată Lynne Tracy, noul ambasador american la Moscova. Cum micul grup de protestatari scanda în linie cu directivele puterii, nimeni nu i-a deranjat.
Armata ucraineană a mulțumit Olandei - despre care afirmă că este țara care "a învins în mod faimos marea" - pentru că o ajută să înfrângă Rusia prin asistența militară pe care o acordă Kievului.
"Și știți că am aprecia cu adevărat F-16!" - a adăugat ministerul apărării de la Kiev, cu referire la posibilitatea trimiterii unor aeronave de luptă forțelor armate ucrainene. Ministrul olandez de externe a declarat deja în fața parlamentului că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita.
Între timp, o companie rusă care fabrică echipamente energetice a promis o recompensă de 5 milioane de ruble, aproximativ 65.000 de euro, primilor soldați ruși care distrug sau capturează tancuri germane, Leopard, sau americane, Abrams, pe câmpurile de luptă din Ucraina. Și pentru eventuale avioane de luptă occidentale livrate Ucrainei a fost promisă o recompensă, de trei ori mai mare!