Rusia sustine ca indepartarea de la putere a lui al-Assad este "imposibil de pus in aplicare"

Bashar al-Assad, Vladimir Putin

Un oficial al Rusiei a declarat ca indepartarea de la putere a presedintelui sirian Bashar al-Assad nu figureaza in acordurile internationale si a apreciat ca este "imposibil de pus in aplicare", relateaza AFP.

"Partenerii nostri sunt convinsi ca, in prealabil, este indispensabila excluderea lui Bashar al-Assad din cadrul procesului politic", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de catre agentiile rusesti.

"Este o conditie preliminara pe care comunicatul de la Geneva (adoptat in iunie de catre marile puteri) nu o contine si care este imposibil de pus in aplicare, deoarece acest lucru nu depinde de nimeni", a adaugat el, la sfarsitul unei reuniuni, in Ucraina, cu omologul sau ucrainean Leonid Kojara.

"Daca se pune accentul pe excluderea presedintelui sirian ca o conditie preliminara, atunci pretul care se va plati va fi, am mai spus deja, noi si noi victime, iar cei care sustin aceasta abordare trebuie sa isi asume responsabilitatea", a mai spus el, apreciind ca aceste conditii preliminare fac "imposibil inceputul unui dialog".

Lavrov a recunoscut ca discursul presedintelui sirian din 6 ianuarie, in care a propus un plan de iesire din cele 21 de luni de conflict, prevazand incheierea operatiunilor militare si apoi inceperea unui dialog national sub egida propriului Guvern, nu va merge suficient de departe.

Citește și
Siria
Rebelii sirieni sustin ca au ucis un GENERAL al armatei Rusiei
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

"Da, aceste initiative, fara indoiala, nu merg prea departe, ele nu par a fi serioase in ochii unora", a apreciat el.

"Dar sunt propuneri. Daca as fi fost in locul opozitiei, si eu mi-as fi prezentat, in schimb, ideile pentru a incepe un dialog", a adaugat el.

Planul lui al-Assad a fost condamnat de catre occidentali si a fost respins atat de opozitia aflata in exil, cat si de cea tolerata de catre regim in Siria.

Moscova a insistat sambata, la o zi dupa o reuniune la Geneva intre adjunctul secretarului de Stat William Burns, adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov si mediatorul international al ONU si Ligii Arabe Lakhdar Brahimi asupra importantei planului de la Geneva, adoptat la 30 iunie de catre Grupul de actiune pentru Siria, care reuneste marile puteri.

Planul prevede implementarea unui proces de tranzitie politica care sa reuneasca toate partile aflate in conflict, fara sa faca referire la soarta lui al-Assad. El este promovat de catre emisarul international Lakhdar Brahimi.

Dar se preteaza la interpretari diferite, Washingtonul apreciind ca deschide calea erei "post-Assad", in timp ce Moscova si Beijingul, sustinatoare ale Damascului, afirma ca sirienii sunt cei care trebuie sa isi decida viitorul.

Declaratiile lui Lavrov intervin in timp ce Vladimir Putin s-a aparat recent de acuzatii potrivit carora l-ar sustine pe al-Assad "cu orice pret" si a admis ca anumite schimbari sunt necesare.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Rusia si China, criticate de Hollande pentru
Rusia si China, criticate de Hollande pentru "slabirea" capacitatilor ONU in cazul Siriei

Presedintele francez François Hollande a criticat luni Rusia si China, a caror atitudine "slabeste", in opinia sa, capacitatea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza siriana, relateaza AFP.

Rebelii sirieni sustin ca au ucis un GENERAL al armatei Rusiei
Rebelii sirieni sustin ca au ucis un GENERAL al armatei Rusiei

Un grup de rebeli din Siria a anuntat miercuri ca a ucis un general rus care avea rol de consultant al ministerului Apararii din Siria. 

Vladimir Putin avertizeaza ca orice actiune in Siria in afara ONU ar fi
Vladimir Putin avertizeaza ca orice actiune in Siria in afara ONU ar fi "ineficienta"

Presedintele rus, Vladimir Putin, avertizeaza ca orice tentativa de a actiona in Siria in afara Consiliului de Securitate ONU va fi "ineficienta", conform purtatorului sau de cuvant, Dmitri Peskov.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.