Rusia si China au salvat, deocamdata, regimul lui al-Assad din Siria. I-au tinut partea la ONU

Ultima actualizare: 24-06-2012 05:04
Hu Jintao si Dmitri Medvedev

China si Rusia, aliati ai regimului presedintelui Bashar al-Assad s-au opus prin veto sambata la proiectul de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU care condamna represiunile revoltelor de catre regimul din Siria.

Unul dintre primii sefi de state care a reactionat la aceasta situatie a fost presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Statele care "au impiedicat Consiliul de Securitate sa condamne" masacrele continue din Siria "incurajeaza regimul sirian sa continue politica sa nemiloasa si fara speranta", a declarat sambata liderul francez, intr-un comunicat al Presedintiei, transmite AFP.

"Utilizarea masiva a fortei armate, recurgerea generalizata la tortura, violentele asupra a sute de copii sunt revoltatoare", a adaugat Presedintia franceza care considera ca "cei care ordona, comit sau lasa sa se petreaca aceste crime impotriva umanitatii trebuie sa raspunda".

"Presedintele Republicii regreta profund ca din cauza votului celor doua membre permanente si in pofida sustinerii celorlalte 13 state membre Consiliul de Securitate nu a putut, pentru a doua oara, sa se exprime cu privire la situatia din Siria", a declarat Presedintia.

"Din martie 2011 regimul de la Damasc nu a raspuns aspiratiilor legitime ale poporului sirian catre libertate si democratie decat prin represiuni violente si promisiuni goale", a mai reclamat Nicolas Sarkozy.

La randul sau, secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat dezamagit de votul Rusiei si al Chinei. "Este o mare dezamagire pentru poporul sirian si pentru toti sustinatorii democratiei si a drepturilor omului", a spus oficialul ONU, citat de purtatorul sau de cuvant.

Acest blocaj, a declarat secretarul general, "slabeste rolul Natiunilor Unite si al comunitatii internationale intr-un moment in care autoritatile siriene ar trebui sa auda o singura voce care sa le ceara sa puna capat imediat violentelor impotriva poporului sirian".

"In pofida votului de azi (de sambata, n.r.), comunitatea internationala si poporul sirian trebuie sa-si dubleze eforturile pentru a ajunge la o tranzitie politica spre democratie care sa fie condusa de insasi sirieni", a mai declarat acesta, subliniind ca Natiunile Unite "sunt dispuse sa colaboreze indeaproape cu Liga Araba si altii" pentru a realiza acest lucru.

In schimb, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a cerut omologului sirian, Bashar Al-Assad, sa se retraga de la putere, acuzandu-l de reprimarea protestelor si de uciderea civililor, informeaza FOX News. "La 30 de ani dupa ce tatal sau a masacrat zeci de mii de persoane nevinovate la Hama, Bashar Al-Assad a demonstrat o ura similara fata de oameni si fata de demnitatea umana", a spus Obama.

China si Rusia, aliati ai regimului presedintelui Bashar al-Assad s-au opus prin veto sambata la proiectul de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU care condamna represiunile revoltelor de catre regimul din Siria, in pofida bombardamentelor de la Homs.

Celelalte 13 state ale Consiliului au votat in favoarea textului condamnand "incalcarile continue" ale drepturilor omului de catre regimul sirian si solicitand o tranzitie democratica, dupa aproape 11 luni de violente care s-au soldat cu cel putin 6.000 de morti conform militantilor.

Bilantul incidentelor violente din orasul sirian Homs a ajuns la aproximativ 350 de morti, afirma un lider al opozitiei siriene, citat de Sky News. "Era o zi normala de proteste, dar au inceput sa lanseze obuze de mortiera asupra multimii", a declarat Abu Rami Alhomsy, membru al Comisiei Generale a Revolutionarilor Sirieni.

"Multe femei si multi copii au fost ucisi sau raniti", a spus el.

Bilantul nu poate fi verificat din surse independente, pentru ca regimul sirian nu permite accesul jurnalistilor. Autoritatile sustin ca autorii atacurilor sunt "teroristi". Vineri, mii de sirieni au manifestat in intreaga tara pentru a marca 30 de ani de la actiunile de reprimare de la Hama.

Siria se confrunta din martie 2011 cu un val de proteste violente fata de regimul Bashar Al-Assad, actiunile de reprimare soldandu-se, potrivit estimarilor ONU, cu aproximativ 6.000 de morti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO