Consiliul de Securitate al ONU incearca sa rezolve criza din Siria fara sa supere Rusia
Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni sambata dimineata la ora 09:00, ora locala (16:00, ora Romaniei) la New York pentru a vota un proiect de rezolutie ce condamna represiunile din Siria.
Un oficial al ONU a precizat ca este vorba de acelasi text care a fost trimis capitalelor joi si care subliniaza sustinerea Consiliului pentru deciziile luate de Liga Araba in ianuarie pentru a regla criza din Siria, fara a face referire explicita la inlaturarea presedintelui sirian Bashar al-Assad.
"Este acelasi text care este supus la vot", a precizat diplomatul facand referire la proiectul transmis joi guvernelor respective pentru o ultima consiliere.
Consiliul a fost incapabil sa adopte o rezolutie cu privire la Siria in pofida celor zece luni de violente. O rezolutie precedenta a fost blocata in octombrie prin veto de catre Rusia si China.
Conform textului care va fi supus la vot sambata, Consiliul de Securitate "sustine in totalitate (...) decizia Ligii Arabe din data de 22 ianuarie de a facilita o tranzitie politica condusa de sirieni catre un sistem politic democratic si pluralist".
Insa detaliile aceste tranzitii - mai ales transferul de putere de la presedintele Assad la vicepresedinte - nu sunt mentionate la cererea Moscovei, care nu vrea ca Consiliul sa prestabileasca rezultatul crizei solicitand din start ca liderul statului sirian sa cedeze puterea.
Alte concesii facute Moscovei de acest text: nu se face referire la sanctiunile economice impuse de catre Liga Araba Siriei in noiembrie si nici nu se vorbeste despre vanzarile de arme catre Damasc, pe care Rusia doreste sa le continue. In final, textul precizeaza ca acest Consiliu vrea "sa rezolve criza politica actuala din Siria in maniera pasnica" pentru a disipa orice analogie cu problema Libiei.
Proiectul de rezolutie "condamna violentele indiferent de sursa si (...) cere tuturor taberelor din Siria, printre care grupurile armate (ale opozitiei) sa opreasca imediat orice violenta si represalii".
Acesta "denunta incalcarile continue, flagrante si raspandite ale drepturilor omului" de catre autoritatile siriene si solicita "ca guvernul sirian sa puna capat imediat" acestor incalcari si "atacurilor impotriva celor care isi exercita dreptul la libertatea de expresie".