Rusia contraataca: Moscova interzice alimentele din Occident si ameninta cu inchiderea spatiului aerian. Reactia UE


Ultimul update: Duminica 10 August 2014 06:59
Data publicarii: Joi 07 August 2014 11:53
Categorie: Stiri externe

Rusii incep sa joace dur. Moscova a interzis importul de alimente din tarile Uniunii Europene si astfel se contureaza inceputul unui razboi economic.

Romania nu va avea deocamdata de suferit pentru ca nu are contracte serioase. Insa daca oficialii europeni pregatesc o replica, atunci ar putea fi afectate firmele noastre care fac masini si componente auto.

Uniunea Europeana vinde in Rusia bunuri de 120 de miliarde de euro, in special masini si componente plus produse alimentare. Importurile sunt aproape duble. 200 de miliarde de euro in mare parte petrol si gaze. Romania este oarecum ferita de un eventual razboi economic. Vindem rusilor de 1,4 miliarde de euro, mai putin de 3% din totalul exporturilor si cumparam de la ei de 2,3 miliarde.

Premierul rus a anuntat o interdictie totala a importurilor de alimente din Uniunea Europeana. Afacerea se ridica la 12 miliarde de euro.

De pe rafturile rusesti vor disparea branza finlandeza si cea lituaniana, pestele nemtesc, piersicile spaniole sau rosiile din Olanda.

Noi, in schimb, nu exportam carne de niciun fel in Rusia, iar valoarea cerealelor, fructelor si legumelor trimise in primele 5 luni este de sub 100 de milioane de dolari.

Si, totusi cei Ministerul Agriculturii sustin ca tari din UE, care aveau contracte in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva.

Lucrurile se complica si mai mult daca sanctiunile se extind catre alte domenii. Uzina Dacia de la Mioveni trimite piese de sute de milioane de euro fabricii Renault din Moscova. Deja oficialii europeni dau de inteles ca vor lua masuri.

Frederic Vincent - purtator de cuvant Comisia Europeana:
"Dupa evaluarea completa de catre Comisia Europeana a masurilor luate de Federatia Rusa, ne rezervam dreptul de a adopta masurile adecvate".

La randul lor rusii ameninta ca le vor interzice companiilor aeriene din Europa sa survoleze Siberia in drum spre destinatiile din Asia. Luftansa, British Airways si Air France sunt printre cele mai afectate, iar rutele ocolitoare presupun costuri suplimentare de 30.000 de dolari pe zbor, bani care daca se vor transfera catre pasageri pot scumpi biletele cu 100 de dolari. Tarom are in prezent o cursa regulata catre Moscova.

Companiile rusesti sunt prezente in Romania prin Gazprom si Lukoil care detin atat benzinerii, cat si perimetre de exploatare a gazelor naturale si petrolului, dar si capacitati de rafinare. In plus, anul trecut Romania a importat gaze din Rusia in valoare de 2 miliarde de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO