Rusia îşi pierde locul în Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Reacția lui Zelenski
Rusia nu a reuşit miercuri să obţină realegerea sa în cadrul organului decizional al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC / OPWC).
Patru ţări est-europene erau în competiţie pentru trei locuri în Consiliul executiv al OIAC: Rusia, Ucraina, Polonia şi Lituania. Rusia a primit cele mai puţine voturi, ceea ce înseamnă că nu va avea un loc pentru prima dată în istoria organizaţiei, relatează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat "izolarea" Moscovei pe scena internaţională. "OIAC este o organizaţie internaţională cu o reputaţie foarte bună, iar teroriştii nu au ce căuta acolo", a declarat Zelenski la X. El a spus că excluderea Rusiei din Consiliul OIAC este un "rezultat logic" în urma agresiunii Rusiei împotriva ţării sale. "Rolul său în afacerile internaţionale continuă să se diminueze, iar izolarea sa continuă să crească", a conchis preşedintele ucrainean, potrivit News.ro.
Convenţia privind interzicerea armelor chimice a intrat în vigoare în 1997. OIAC a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2013 pentru eforturile sale de a scăpa lumea de flagelul armelor chimice. Organizaţia a jucat un rol-cheie în timpul războiului civil sirian, când Damascul a acceptat să îşi dezasambleze arsenalul de arme chimice. Acest acord l-a împiedicat pe Barack Obama să întreprindă o acţiune militară după ce un atac chimic în Ghouta, la periferia Damascului, a depăşit "linia roşie" stabilită de preşedintele american la acea vreme. Însă, de atunci, regimul sirian a fost acuzat în repetate rânduri de atacuri cu arme chimice.
Rusia este membră a OIAC şi a declarat că nu mai deţine un arsenal chimic militar, dar ţara se confruntă cu presiuni pentru o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte presupusa utilizare a armelor toxice. Invadarea Ucrainei a sporit ameninţarea folosirii armelor chimice, a declarat anul trecut şeful organizaţiei.
OIAC a anunţat în iulie că toate stocurile declarate au fost "distruse în mod ireversibil", după ce SUA au anunţat că şi-au eliminat ultimul stoc de arme chimice.