Rusia insista ca SUA sa renunte la scutul antiracheta din Europa dupa acordul cu Iranul. Reactia americanilor

scut antiracheta

Acordul cu Iranul nu anuleaza necesitatea crearii sistemului de aparare antiracheta, a estimat marti un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, relateaza Agerpres.

In acest timp Moscova insista ca, dupa reglementarea dosarului nuclear iranian, preocuparea pentru apararea antiracheta nu mai este de actualitate, relateaza RIA Novosti.  “Rezolvarea cu succes a problemei nucleare iraniene nu elimina necesitatea (crearii) sistemului de aparare antiracheta pentru contracararea amenintarii cu rachete iraniene. Acesta este motivul pentru care noua rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede un plan cuprinzator comun de actiune, mentine sanctiunile Natiunilor Unite fata de programul balistic al Iranului pe o perioada de opt ani”, a explicat, sub rezerva anonimatului, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Iranul, potrivit aceluiasi diplomat american, dispune de cele mai mare rezerve de rachete balistice din Orientul Mijlociu, fapt ce reprezinta o “sursa de ingrijorare pentru Statele Unite si comunitatea internationala” si face necesara crearea unui sistem de aparare antiracheta.

SUA isi mentin angajamentul de a-si proteja aliatii si partenerii cu privire la posibila amenintare cu rachete balistice, care vine inclusiv dinspre Iran si simpatizanti non-statali ai acestuia. Vom lua masuri pentru a contracara programul de rachete al Iranului prin intermediul unor initiative de securitate cu partenerii nostri din regiune, prin intermediul apararii antiracheta, a sanctiunilor, controlului asupra exporturilor si regimului de control asupra tehnologiilor de rachete, respectat de 34 de tari”, a declarat reprezentantul Departamentului de Stat.

Iranul si “cei sase” negociatori internationali au ajuns marti la un acord istoric cu privire la rezolvarea pe termen lung a dosarului nuclear iranian. Luni intregi de negocieri au culminat cu adoptarea unui plan comun cuprinzator de actiune a carui punere in aplicare integral va duce la eliminarea sanctiunilor economice si financiare instituite anterior de Consiliul de Securitate, SUA si UE.

Citește și
Vladimir Putin - Getty
Putin: "Doar un nebun isi imagineaza ca Rusia ar putea ataca NATO". Ce spune despre scutul anti-racheta din Romania

La ora actuala, Rusia asteapta o reactie oficiala din partea SUA in legatura cu faptul ca noul acord privind programul nuclear al Iranului face inactuala preocuparea pentru apararea antiracheta in Europa, a declarat marti ministrul rus de externe Serghei Lavrov. “Am vrut sa subliniez intr-un context mai larg: ne amintim cu totii ca, in aprilie 2009, presedintele (SUA), Barack Obama, a declarat, intr-un discurs la Praga, ca daca ajungem sa reglementam problema legata de programul nuclear iranian, sistemul de aparare antiracheta nu va mai fi de actualitate”, a evocat Lavrov, citat de agentia de presa TASS.

“Acesta este motivul pentru care am atras atentia partenerilor nostri americani asupra acestui fapt. Vom astepta raspunsul lor”, a spus Lavrov. Planurile SUA privind desfasurarea unor elemente ale sistemului lor de aparare antiracheta in Europa, invocand necesitatea protejarii impotriva amenintarilor dinspre Iran, reprezinta o piatra de incercare in ultimii ani in relatiile dintre Moscova si Washington, asupra carora si-a pus amprenta si criza ucraineana. SUA asigura ca scutul antiracheta nu va fi indreptat impotriva Rusiei, dar refuza sa ofere garantii juridice in acest sens, asa cum cere Moscova, scrie agentia rusa de presa.

“SUA au dreptul sa dezvolte un sistem de aparare antiracheta, in pofida acordului cu Iranul”, a estimat, la randul sau, fostul subsecretar de stat pentru afaceri politice Nicholas Burns, adaugand: “Nu cred ca obiectiile Federatiei Ruse (cu privire la sistemul de aparare antiracheta american) sunt relevante. Cred ca Rusia greseste”, potrivit Sputniknews.

Solutionarea problemei nucleare iraniene nu elimina amenintarea, in virtutea careia NATO creeaza un sistem de aparare antiracheta, a declarat marti presei un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice.”Amenintarea reprezentata de proliferarea rachetelor balistice pentru NATO este in crestere. Numeroase tari dispun sau cumpara tehnologii de rachete balistice. Recentul acord dintre Iran si comunitatea internationala nu schimba situatia”, a declarat un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice, sub rezerva anonimatului, insistand ca sistemul de aparare antiracheta al NATO nu vizeaza Rusia.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Oficial rus: Romania va deveni automat tinta pentru rachete NUCLEARE. Armele de care scutul american nu ne poate apara
Oficial rus: Romania va deveni automat tinta pentru rachete NUCLEARE. Armele de care scutul american nu ne poate apara

Scutul de la Deveselu ne-a adus in colimatorul Rusiei, afirma un inalt oficial de la Moscova.

Putin:
Putin: "Doar un nebun isi imagineaza ca Rusia ar putea ataca NATO". Ce spune despre scutul anti-racheta din Romania

In ajunul vizitei in Italia, liderul de la Kremlin a acordat un interviu presei din aceasa tara si a vorbit pe larg despre situatia internationala

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.