Rusia face prima miscare impotriva NATO si a Romaniei. Ce este "pumnul blindat super-puternic" de la granita Ucrainei
Inaugurarea scutului de la Deveselu si intarirea fortelor NATO in Europa de Est au primit vineri primul raspuns concret din partea Kremlinului, dincolo de declaratiile agresive ale lui Vladimir Putin.
Rusia a inceput desfasurarea a doua brigazi de infanterie mecanizata la frontierele ei occidentale, in apropierea Ucrainei, ca raspuns la intensificarea activitatii NATO in Europa de Est, a declarat vineri o sursa militara rusa agentiei Interfax, citata de EFE.
'In timp ce se formeaza trei noi divizii (care sa fie dislocate la frontierele cu Europa), au fost reamplasate catre frontiera occidentala doua brigazi de infanterie mecanizata care anterior erau bazate in centrul tarii', explica sursa.
Brigada a 28-a mecanizata a inceput dislocarea dinspre Ekaterinburg (zona Muntilor Urali) catre regiunea Briansk, in timp ce Brigada a 23-a isi va muta amplasamentul din Samara (Volga inferioara) catre regiunea Belgorod, 'masuri care sunt fara nicio indoiala un raspuns in fata activitatii crescande a NATO in apropierea frontierelor Rusiei', a mai spus reprezentantul armatei ruse.
Aceasta informatie apare la doua zile dupa ce publicatii din Ucraina si Belarus au relatat ca armata rusa a relocat la sfarsitul lunii mai Brigada a 28-a mecanizata in zona orasului Klinti din Briansk.
Ziarul ucrainean Segodnia a scris ca armata rusa a relocat trupe si blindate de-a lungul granitei cu Belarus, unde ar intentiona sa creeze baze militare cu un potential ofensiv considerabil. Publicatia de la Kiev se bazeaza pe informatii si fotografii furnizate de organizatia ucraineana de experti militari si voluntari InfoNapalm, care nu doar ca monitorizeaza trupele ruse din Donbas - teatrul unui conflict armat din estul Ucrainei - ci si urmareste miscarile trupelor ruse de-a lungul granitei Federatiei Ruse cu Belarus si Ucraina.
La 24 mai 2016, potrivit InfoNapalm, militari ai Brigazii 28 motorizate din Ekaterinburg au sosit la Klinti (regiunea Briansk), a relatat, la randul sau, site-ul opozitiei belaruse Charter97.org. Orasul Klinti este situat in apropiere de frontiera rusa cu Belarus si cu Ucraina.
Rusia incearca sa creeze o asa-numita 'linie de aparare', considera pe de alta parte jurnalistii de la Charter97.org, dar potrivit mass-media ruse ar fi vorba de 'un pumn blindat superputernic', ca o contrapondere la NATO.
De altfel si ministrul apararii Rusiei, Serghei Soigu, a anuntat la inceputul anului crearea a trei noi divizii de infanterie mecanizata care vor avea bazele in regiunile Voronej si Rostov, invecinate cu Ucraina, precum si in regiunea Smolensk, la frontiera cu Belarus.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, kremlin, vladimir putin, armata,
Dată publicare:
03-06-2016 16:16