Avertisment lansat de NATO aliatilor: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru

militar roman de paza la Deveselu

Adunarea Parlamentara a NATO le-a cerut aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda unei potentiale amenintari din partea Rusiei, a declarat americanul Michael Turner, presedintele adunarii ce reuneste circa 250 de parlamentari din cele 28 de tari membre.

„Provocarea provenind din Rusia este reala si serioasa”, a precizat Turner, relateaza News.ro, citand AFP.

Declaratia adoptata in unanimitate critica “folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare la adresa aliatilor” din NATO.

In aceste circumstante, NATO "nu are alta alegere decat sa considere eventuala actiune agresiva a Rusiei impotriva unui stat membru al Aliantei drept o potentiala amenintare si sa adopte raspunsuri adaptate si proportionale”, se adauga in declaratie.

De altfel, Adunarea Parlamentara le-a cerut aliatilor sa “furnizeze garantii” tarilor membre aflate in special pe flancul estic al NATO, care se tem ca securitatea lor este amenintata.

Citește și
Robert D. Kaplan la Dupa 20 de ani
Robert Kaplan: "Cu Trump presedinte, va trebui sa va temeti de Rusia". Metodele folosite de agentii lui Putin in Romania
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

NATO a suspendat toate aspectele practice ale cooperarii cu Rusia in urma anexarii Crimeei de catre Rusia si din cauza sustinerii oferite de Moscova separatistilor din estul Ucrainei. Cu toate acestea, Alianta a anuntat ca va purta discutii cu Rusia inainte de summitul NATO din 8-9 iulie, de la Varsovia.

In aprilie, Consiliul NATO-Rusia a avut prima sa reuniune din iunie 2014, insa discutiile au evidentiat faptul ca exista in continuare “dezacorduri grave” in ceea ce priveste Ucraina si alte subiecte, desi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurari atunci cand discutiile au fost “fructuoase”.

NATO si-a consolidat fortele de pe flancul de est, vizand in special o crestere a rapiditatii de reactie in cazul unei repetari a unei crize precum cea din Ucraina. La summitul de la Varsovia, sefii de stat si de guvern urmeaza sa aprobe ultimele detalii ale acestei consolidari.

Insa Rusia sustine ca sporirea prezentei trupelor si echipamentelor lor de lupta in Europa reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale.

In cursul unei vizite de luni, in Polonia, Jens Stoltenberg a declarat ca NATO transmite “ un semnal clar oricarui potential adversar, potrivit caruia un atac impotriva Poloniei va fi considerat un atac impotriva Aliantei in ansamblu”.

Rusia a criticat desfasurarea, in Romania si Polonia, a unor elemente ale scutului american antiracheta, pe care il considera o amenintare la adresa securitatii sale. NATO a dat asigurari ca acest sistem are un rol pur defensiv si ca va intercepta eventuale rachete lansate din Orientul Mijlociu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Reactia NATO dupa ce Vladimir Putin a amenintat Romania si Polonia:
Reactia NATO dupa ce Vladimir Putin a amenintat Romania si Polonia: "Vor fi mai multe trupe ale Aliantei"

Mai multe trupe NATO vor fi desfasurate in curand in Polonia in cadrul eforturilor vizand sa asigure tarile din Europa de Est care se simt amenintate de Rusia, a afirmat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Robert Kaplan:
Robert Kaplan: "Cu Trump presedinte, va trebui sa va temeti de Rusia". Metodele folosite de agentii lui Putin in Romania

In editia din 29 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”, analistul american de politica externa Robert Kaplan vorbeste despre amenintarile la adresa Romaniei - de la Rusia lui Putin pana la o eventuala victorie a lui Donald Trump.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.