Avertisment lansat de NATO aliatilor: Fiti pregatiti sa raspundeti la amenintarea Rusiei impotriva unui stat membru
Adunarea Parlamentara a NATO le-a cerut aliatilor sa fie pregatiti sa raspunda unei potentiale amenintari din partea Rusiei, a declarat americanul Michael Turner, presedintele adunarii ce reuneste circa 250 de parlamentari din cele 28 de tari membre.
„Provocarea provenind din Rusia este reala si serioasa”, a precizat Turner, relateaza News.ro, citand AFP.
Declaratia adoptata in unanimitate critica “folosirea fortei de catre Rusia impotriva vecinilor sai si tentativele de intimidare la adresa aliatilor” din NATO.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In aceste circumstante, NATO "nu are alta alegere decat sa considere eventuala actiune agresiva a Rusiei impotriva unui stat membru al Aliantei drept o potentiala amenintare si sa adopte raspunsuri adaptate si proportionale”, se adauga in declaratie.
De altfel, Adunarea Parlamentara le-a cerut aliatilor sa “furnizeze garantii” tarilor membre aflate in special pe flancul estic al NATO, care se tem ca securitatea lor este amenintata.
NATO a suspendat toate aspectele practice ale cooperarii cu Rusia in urma anexarii Crimeei de catre Rusia si din cauza sustinerii oferite de Moscova separatistilor din estul Ucrainei. Cu toate acestea, Alianta a anuntat ca va purta discutii cu Rusia inainte de summitul NATO din 8-9 iulie, de la Varsovia.
In aprilie, Consiliul NATO-Rusia a avut prima sa reuniune din iunie 2014, insa discutiile au evidentiat faptul ca exista in continuare “dezacorduri grave” in ceea ce priveste Ucraina si alte subiecte, desi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurari atunci cand discutiile au fost “fructuoase”.
NATO si-a consolidat fortele de pe flancul de est, vizand in special o crestere a rapiditatii de reactie in cazul unei repetari a unei crize precum cea din Ucraina. La summitul de la Varsovia, sefii de stat si de guvern urmeaza sa aprobe ultimele detalii ale acestei consolidari.
Insa Rusia sustine ca sporirea prezentei trupelor si echipamentelor lor de lupta in Europa reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale.
In cursul unei vizite de luni, in Polonia, Jens Stoltenberg a declarat ca NATO transmite “ un semnal clar oricarui potential adversar, potrivit caruia un atac impotriva Poloniei va fi considerat un atac impotriva Aliantei in ansamblu”.
Rusia a criticat desfasurarea, in Romania si Polonia, a unor elemente ale scutului american antiracheta, pe care il considera o amenintare la adresa securitatii sale. NATO a dat asigurari ca acest sistem are un rol pur defensiv si ca va intercepta eventuale rachete lansate din Orientul Mijlociu.