Rusia exclude un armistițiu de Paște. Trupele lui Putin au ras de pe fața pământului încă un oraș din Ucraina
Ucraina are nevoie de "mai multe arme cu rază lungă de acțiune, mai puțin de discuțiile despre scurgerile de documente secrete americane". Este mesajul principalului consilier al președintelui Zelenski.
Între timp, bombardamentele continuă pe frontul de est. Kremlinul exclude, deocamdată, o încetare a focului în perioada Paștelui ortodox.
Sunt imagini filmate în Marinka, un oraș din estul Ucrainei. Rușii l-au distrus complet, iar scopul ar fi controlul asupra autostrăzii spre Donețk, potrivit Ministerul britanic al Apărării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Și orașul Bahmut este aproape o ruină, după luni de lupte crâncene.
Șeful mercenarilor Wagner susține că forțele sale controlează, în prezent, 80 la sută din acest teritoriu, în timp ce Kievul neagă. Mai sus, sunt imagini cu lupta de acolo, filmate de soldații ucraineni.
Civili care refuză să plece din zonele de conflict
Singurul drum pe unde se poate părăsi "fortăreața" ucrainenilor din est este departe de a fi o cale sigură de scăpare. Sunt imagini filmate din interiorul unui vehicul blindat ucrainean. Și, cu un astfel de vehicul au părăsit Bahumutul, Marina și Evhenia, două femei în vârstă. Și-au pierdut casa și restul membrilor familiei, trei persoane, într-un bombardament rusesc joia trecută.
Femeile au așteptat ascunse printre dărmături, alături de trupurile neînsuflețite, până când soldați ucraineni au reușit să ajungă la ele și să le scoată din Bahmut. Le-au dus într-un adăpost temporar din Ceasiv Iar, un oraș din apropiere. Au parte de ceva confort și căldură, dar nici aici nu sunt în afara pericolului.
Ben Wedeman, Ceasiv Iar, Ucraina: „Oficialii spun că mai sunt probabil o mie de civili în Ceasiv Iar. Evacuările din oraș încă sunt posibile. Însă, dintre cei rămași, puțini vor să plece”.
Cei mai mulți sunt vârstinicii, unii bolnavi sau infirmi.
Moscova acuză Parisul că este implicat în război
Pe de altă parte, guvernul german a trimis în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, care include drone de recunoaștere și cartușe suplimentare de muniție.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Rusia a declanșat un război barbar împotriva Ucrainei și a deschis probabil una dintre cele mai periculoase perioade ale Uniunii Europene”.
Aflat într-o vizită în Olanda, președintele francez este cea mai recentă țintă a criticilor Kremlinului la adresa Occidentului.
Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Parisul nu poate pretinde că este un mediator, deoarece Parisul ia practic partea unuia dintre participanții la conflict. Mai mult, Parisul este implicat în acest conflict - atât în mod direct, cât și indirect - de partea Ucrainei”.
Totodată, Moscova anunță întărirea frontierelor din nord-vest, ca urmare a intrării Finlandei în NATO și, momentan, exclude o încetare a focului în perioada Paștelui ortodox.