ISW: Prigojin a criticat pentru prima dată Ministerul rus de Externe. Kremlinul i-a dat peste nas
Finanţatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pare că îşi promovează aspiraţiile politice încercând să obţină controlul asupra unui partid politic rus, Rusia Justă - Pentru Adevăr.
Rusia Justă - Pentru Adevăr este un partid de stânga considerat pro-Kremlin, condus în prezent de deputatul Serghei Mironov şi care are legături strânse cu socialiştii lui Igor Dodon, partidul fostului preşedinte al Republicii Moldova.
Pe de altă parte, pentru prima dată, Prigojin a criticat Ministerul rus de Externe, iar replica pe care i-a dat-o instituţia condusă de Serghei Lavrov arată că Kremlinul se străduieşte să blocheze orice ascensiune publică şi politică a liderului Wagner, comentează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare a situaţiei conflictului ruso-ucrainean, scrie news.ro.
Publicaţia rusă de opoziţie Meduza a relatat că relaţiile de cooperare tot mai intense ale lui Prigojin cu membri ai partidului "Rusia Justă - Pentru adevăr" indică probabil că acesta încearcă să obţină controlul asupra partidului. Meduza a remarcat că patru membri ai partidului au plecat pentru a forma o nouă mişcare, unii dintre ei menţionând apropierea dintre liderul partidului, Serghei Mironov, şi Prigojin ca fiind motivul plecării lor.
ISW a relatat în mod constant despre relaţia tot mai strânsă dintre Mironov şi Prigojin şi a apreciat că pledoaria lui Mironov pentru recunoaşterea meritelor Wagner în Rusia ar putea declanşa o fractură suplimentară în cadrul Kremlinului.
Două surse de la Kremlin şi o persoană din interiorul conducerii regionale din Sankt Petersburg au afirmat că Prigojin urmăreşte o poziţie de conducere în cadrul filialei din Sankt Petersburg a partidului „Rusia Justă - Pentru Adevăr” pentru a-l concura în oraş ca influenţă pe guvernatorul din Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov.
Sursele Meduza au afirmat că Prigojin a fost interesat anterior să investească în partidul politic "Rodina" (Patria) şi ar putea fi interesat să urmărească o poziţie la nivel federal.
La rândul său, Serghei Mironov încearcă probabil să îşi revigoreze influenţa politică şi să îl folosească pe Prigojin ca patron pentru ambiţiile sale politice.
Prigojin critică MAE rus
Însă sursele Meduza au indicat că este puţin probabil ca Administraţia prezidenţială rusă să îi permită lui Prigojin să obţină controlul partidului „Rusia Justă - Pentru Adevăr” din cauza conflictului pe care îl are cu oficiali ai administraţiei lui Putin şi cu Beglov.
Astfel, Ministerul rus de Externe a răspuns în mod direct la criticile aduse de către finanţatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, la adresa agendei sale pentru preşedinţia rusă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind pentru prima dată când o instituţie guvernamentală rusă răspunde în mod oficial la criticile lui Prigojin, notează ISW.
Prigojin a criticat activitatea ministerului lui Serghei Lavrov în Africa, la 7 aprilie, afirmând că MAE rus nu face "absolut nimic" şi că forţele Wagner se confruntă cu "dificultăţi enorme" atunci când interacţionează cu MAE şi cu alte instituţii guvernamentale din regiune. MAE a răspuns criticilor lui Prigojin la 9 aprilie şi a declarat că este pregătit să coopereze cu firmele şi antreprenorii ruşi pentru a promova afacerile ruseşti în străinătate şi că o serie de evenimente viitoare în cadrul preşedinţiei ruse a Consiliului de Securitate ale ONU sunt dedicate problemelor africane.
Prigojin a replicat ulterior MAE, punând sub semnul întrebării capacitatea acestuia de a rezolva problemele prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU şi publicând în schimb o listă de cu probleme care, în opinia oligarhului, necesită o discuţie urgentă în cadrul Consiliului de Securitate, cele mai multe dintre acestea fiind legate de sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina şi Africa.
Kremlinul îi dă peste nas lui Prigojin
Atacul MAE rus împotriva lui Prigojin este o continuare a eforturilor Kremlinului de a-l discredita şi de a-l submina pe finanţatorul Wagner. MAE, alte instituţii guvernamentale ruseşti şi filialele Kremlinului caută probabil să blocheze orice încercare a lui Prigojin de a obţine sprijin public sau politic, consideră ISW.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a refuzat să numească forţele Wagner ca participanţi la bătălia de la Bahmut, referindu-se în schimb la "detaşamente de asalt".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat indirect pe Prigojin că a expus în mod deliberat conflictele dintre Ministerul Apărării şi Wagner.
Politologul rus Aleksei Muhin - care are intervenţii la Clubul de discuţii Valdai, afiliat Kremlinului, şi în presa de stat rusă - l-a criticat pe Prigojin pentru că urmăreşte obiective politice ce pun în pericol forţele Wagner din Bahmut.
Prigojin a criticat probabil agenda MAE rus la Consiliul de Securitate al ONU în efortul de a se prezenta ca un om de stat capabil să influenţeze afacerile externe şi de a obţine sprijin din partea comunităţii ultranaţionaliste ruse. El continuă să încerce să se supraexpună public prin exagerarea rolului forţelor Wagner în succesele Rusiei din Ucraina şi prin folosirea proeminenţei sale în spaţiul informaţional naţionalist rusesc pentru a critica guvernul rus, conchide analiza ISW.