Rusia este îngrijorată de relocarea personalului misiunii OSCE în Ucraina
Rusia şi-a exprimat duminică îngrijorarea faţă de decizia unor ţări de a-şi reloca personalul din cadrul Misiunii speciale a OSCE de monitorizare a încetării focului în estul Ucrainei, din cauza amenințării unui atac rusesc, informează EFE.
Potrivit Ministerului rus de Externe, preşedinţia poloneză în exerciţiu a OSCE şi secretarul general al organizaţiei, Helga Schmid, au informat părţile implicate cu privire la decizia „unor ţări'' de a-şi muta personalul naţional din cadrul misiunii „din cauza deteriorării condiţiilor de securitate.''
„Aceste decizii nu pot decât să ne îngrijoreze foarte mult. Misiunea este târâtă în mod deliberat în psihoza militaristă întreţinută de Washington şi folosită ca un instrument pentru o posibilă provocare'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.
„Facem apel la conducerea OSCE să pună capăt în mod hotărât încercărilor de manipulare a misiunii şi să împiedice ca organizaţia să fie atrasă în jocurile politice fără scrupule care se fac în jurul ei. Considerăm că, în condiţiile unor tensiuni alimentate artificial, activităţile de monitorizare ale Misiunii, în deplină conformitate cu mandatul său, sunt mai necesare ca oricând", a declarat purtătoarea de cuvânt, citată de TASS, informează Agerpres.
Din 2014, separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană se luptă în estul Ucrainei într-un conflict armat care a provocat moartea a aproximativ 14.000 de persoane şi strămutarea a mii de oameni în interiorul ţării
Misiunea specială de monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM, sigla în limba engleză) a fost desfăşurată la 21 martie 2014, în urma unei cereri adresate OSCE de către guvernul Ucrainei şi a unei decizii consensuale a statelor membre.
Este o misiune civilă neînarmată, prezentă pe teren 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în toate regiunile din Ucraina. Sarcinile sale principale sunt de a observa şi de a raporta în mod imparţial cu privire la situaţia din Ucraina şi de a facilita dialogul între toate părţile implicate în conflict.
OSCE reuneşte 57 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord, inclusiv Statele Unite, Rusia şi principalele ţări din Europa de Vest, pentru a promova dialogul şi cooperarea în materie de securitate.