România a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la 7 din 8 posibile. O invazie a Rusiei este posibilă ”în orice moment”

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul român de Externe a anunțat sâmbătă ridicarea nivelului de alertă pentru Ucraina la 7 din 8 posibile.  

Totodată, recomandă apăsat cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina ori, după caz, reevaluarea necesității de a rămâne pe teritoriul acestui stat.

La rândul lor, și oficialii occidentali le cer propriilor cetățeni să părăsească Ucraina, iar americanii avertizează că o agresiune a Rusiei ar putea surveni în orice moment.

”Manifestați atenție deosebită”, este mesajul lansat de MAE, în contextul în care situația este tot mai tensionată în ceea ce privește iminentul conflict între Rusia și Ucraina.

De altfel, șeful diplomației de la București le cere cetățenilor români să evite pe cât posibil deplasarea în Ucraina, iar cei care sunt deja pe teritoriul statului vecin sunt sfătuiți să-și reevalueze necesitatea de a mai rămâne acolo, câtă vreme există riscul tot mai mare al izbucnirii unui conflict armat.

Citește și
Soldați SUA
SUA retrag din Ucraina 160 de membri ai Gărzii Naţionale, ca măsură de precauţie
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Românii care rămân în Ucraina să-și anunțe oficial prezența acolo

Pe de altă parte, cei care aleg să rămână totuși în Ucraina sunt sfătuiți să evite deplasarea mai ales în zona peninsulei Crimeea și mai ales în zona de frontieră cu Federația Rusă și Belarus.

Românii aflați pe teritoriul Ucrainei sunt sfătuiți să-și remarce prezența în mod oficial, pe site-ul MAE.

MAE a anunțat deja că operațiunea de repatriere a familiilor diplomaților din Ambasada României de la Kiev și din consulatul de la Odessa s-a finalizat.

Mesajele de la Washington au pus lumea întreagă pe jar: o invazie rusească în Ucraina ar putea avea loc "în orice moment".

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: ”Dacă va avea loc un atac al Rusiei în Ucraina, probabil va începe cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete, care vor ucide cu siguranță civili, fără să țină cont de naționalitate. Toți americanii din Ucraina ar trebui să plece cât mai repede, în următoarele 24 sau 48 de ore”.

Nu există perspectiva unei evacuări militare americane în eventualitatea unei invazii rusesti. Brusc, fără avertisment, comunicatiile necesare pentru a aranja o plecare ar putea fi retezate, iar zborurile comerciale - sistate.

Der Spiegel: Atacul Rusiei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie

Fiona Hill, fost director pentru Europa și Rusia la Consiliul Național de Securitate al SUA: Statele Unite au o istorie amară în ceea ce privește atacarea misiunilor sale diplomatice. Încă suntem în siajul dezastrului din Afganistan. De aici, prudența de acum, care desigur europenilor li se pare alarmism. Ce fac Statele Unite este să încerce s-o ia înaintea evenimentelor, să se pregătească pentru cel mai rău scenariu posibil”.

Potrivit publicației germane Der Spiegel, CIA și Pentagonul ar fi informat vineri guvernul federal și statele NATO că atacul Rusiei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie.

Raportul serviciilor de informații este detaliat, menționând rutele, unitățile rusești și sarcinile pe care ar urma să și le asume. Oficial însă, americanii nu merg atât de departe.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe:Nu putem numi o zi, o oră pentru un posibil atac, ce putem spune este că există date credibile că o acțiune militară rusă ar putea avea loc chiar înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice”.

Analiștii nu exclud, de altfel, ipoteza că Statele Unite ar răspândi în mod deliberat astfel de informații pentru a torpila planurile de atac ale Moscovei.

”Nu vor fi trimiși soldați care să lupte cu rușii în Ucraina!”

În același război al zvonurilor și speculațiilor, postul public de televiziune PBS anunța vineri seara că Biden i-ar fi informat pe aliați că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Informația a fost însă dezmințită de Casa Albă.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: ”Punctul nostru de vedere e că nu credem că a luat vreo decizie finală sau nu știm că a luat o decizie finală și nu am transmis asta nimănui”.

Președintele american Joe Biden a avut vineri seară consultări cu șeful NATO, președinta Comisiei Europene și liderii unor state aliate, între care România și Polonia.

Una dintre măsurile decise pentru a descuraja intențiile belicoase ale Kremlinului este ca și restul de 3.000 de militari americani ai Diviziei 82 Aeropurtate să fie trimiși săptămâna viitoare în Polonia, pe lângă cei 1.700 abia sosiți la Varșovia.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Casei Albe: Vreau să fie foarte clar un aspect legat de desfășurarea de trupe americane în Polonia, România, Germania! Nu e vorba de soldați care vor fi trimiși să lupte cu rușii în Ucraina! Misiunea lor e să protejeze teritoriul NATO, în acord cu obligațiile ce decurg din Articolul 5”.

Rusia denunță ”isteria, provocările și dezinformările Casei Albe”

Drept reacție la salva de avertismente americane, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a denunțat ceea ce a numit "isteria, provocările și dezinformările Casei Albe".

Fiona Hill: ”Aș zice că riscurile de război sunt de 50/50. De fapt, rușii deja se folosesc de forță, nu? Au desfășurat masiv trupe, aceste exerciții sunt foarte costisitoare, unele sunt cu muniții reale, pot apărea pierderi de vieți omenești. Practic, ei deja folosesc armata ca instrument de presiune”.

Matthew Lee, Associated Press: ”Putin n-ar zice nu unor cedări din partea Germaniei ori a altor țări europene mai mici, dar acestea n-ar fi decât un... ciubuc, un bonus. Pentru Putin, ținta supremă este să obțină concesii din partea Statelor Unite”.

Cele mai recente imagini din satelit publicate de compania americană de tehnologie Maxar par să confirme că Rusia și-a consolidat dispozitivul militar: la granița de vest - spre Ucraina, în Crimeea anexată, dar și în Belarus. 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
MAE retrage personalul diplomatic neesențial din Ucraina. Nivelul de alertă pentru Ucraina, ridicat
MAE retrage personalul diplomatic neesențial din Ucraina. Nivelul de alertă pentru Ucraina, ridicat

MAE informează, sâmbătă, că nivelul de alertă pentru Ucraina a fost ridicat, în contextul ultimelor evoluţii de securitate, şi „recomandă puternic” cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în această ţară.  

SUA retrag din Ucraina 160 de membri ai Gărzii Naţionale, ca măsură de precauţie
SUA retrag din Ucraina 160 de membri ai Gărzii Naţionale, ca măsură de precauţie

Statele Unite au ordonat retragerea a 160 de soldaţi americani care antrenau forţele ucrainene pentru a le ''repoziţiona în altă parte în Europa'', a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Blinken către Lavrov: Calea diplomatică rămâne
Blinken către Lavrov: Calea diplomatică rămâne "deschisă", dar necesită o "dezescaladare" din partea Moscovei

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că pentru evitarea unui conflict în Ucraina rămâne ''deschisă'' calea diplomatică.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.