Rusia continuă atacurile asupra Odesei. Mai multe rachete de croazieră au lovit puncte critice din port
Rusia a lansat duminică-noapte al cincilea atac de amploare asupra Odesei, oraș-port ucrainean la Marea Neagră.
Mai multe rachete de croazieră au lovit puncte critice din port, dar și mai multe clădiri rezidențiale. Potrivit unor informații neoficiale sunt peste 50 de morți.
Oficial, rușii se răzbună astfel pentru atacul asupra podului Kerci de la începutul săptămânii.
Unii analiști spun, însă, că Moscova vrea să distrugă infrastructura din port, pentru a împiedica Ucraina să reia transportul de grâne către restul lumii.
Asta deși inclusiv China a exercitat presiuni asupra Kremlinului, la Consiliul de Securitate al ONU, pentru a-și relua participarea în acordul ce permite exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
Între timp, Kievul a revendicat explozia care a avut loc ieri la un depozit militar din Crimeea.
Ucraina a atacat din nou cu drone un depozit de muniții din Crimeea. Ceea ce a determinat autoritățile pro-ruse să ordone evacuări pe o rază de cinci kilometri și să suspende iarăși traficul rutier pe podul care leagă de Rusia peninsula ocupată în 2014.
Volodimir Zelenski: ”Podul Crimeii nu este doar o cale de transport logistică. Este o cale folosită pentru accelerarea războiului. Da, pentru noi, aceasta este o țintă militară legitimă”.
Pe front, armata ucraineană continuă ofensiva. Câștigurile teritoriale sunt modeste, dar Rusia pierde zilnic zeci de piese de artilerie pe care nu le poate înlocui suficient de repede. Lupte grele se dau în sud, în regiunea Zaporojie, dar și în jurul orașului Bahmut, aproape încercuit de ucraineni.
Rușii au anunțat sâmbătă că un jurnalist de la agenția rusă RIA Novosti și-a pierdut viața într-un bombardament ucrainean cu muniție cu dispersie. Alți trei jurnaliști veniți să facă reportaje pentru publicațiile Izvestia și Sputnik au fost răniți.
Ca răspuns la declararea de către Rusia a unor zone largi în Marea Neagră ca fiind periculoase pentru navigație, ONU a avertizat că un incident militar în mare ar putea avea "consecințe catastrofale". Președintele ucrainean Zelenski a discutat cu secretarul-general al NATO despre eventualele metode de deblocare a rutelor de transport pentru grâul ucrainean.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Orice destabilizare în această regiune și perturbarea rutelor noastre de export vor crea probleme cu consecințe corespunzătoare pentru toată lumea. Criza prețurilor e cea mai mică dintre posibilele consecințe”.
Dar tensiunile din regiune au deja efecte asupra pieții mondiale a alimentelor. India a decis să interzică exporturile de orez, pentru a reduce prețul pentru populație, ajuns la un nivel ridicat din cauza secetei care a afectat aproape 40% dintre culturi.
În perioada imediat următoare, Consiliul NATO-Ucraina urmează să se întrunească pentru prima oară de la înființare, pentru a discuta despre situația din Marea Neagră și despre posibilitățile de a relua transportul grânelor ucrainene - fără participarea Rusiei.